Oamenii, ne spune psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica Terapia M, recurg la clisee ca sa poata scapa mai rapid de despartire si pentru a nu-si asuma prea multe lucruri. Cu totii folosim sau am folosit clisee pentru a ne ascunde in spatele lor si pentru ne ajuta sa trecem cu vederea problema care a dus la despartire.
Cel mai popular exemplu este, poate, si cel care este cel mai des folosit: "Nu esti tu de vina, e numai vina mea". Loredana Ionascu ne spune ca asa poti scapa cel mai elegant si eviti a-l sifona pe celalalt. De fapt este vorba de o stralucitor balon de sapun, pentru ca tu iei totul asupra ta, dar nu ii spui nimic partenerului despre motivele despartirii.
"Nu sunt pregatit pentru o relatie serioasa", urmeaza in topul celor mai des folosite replici de despartire. "De fapt, el nu vrea sa aiba o relatie serioasa din diverse motive, dar nu vrea sa il raneasca pe celalalta. Nici nu isi da seama ca il raneste oricum", explica pshologul.
"Am nevoie de o pauza, si cred ca o sa faca bine relatiei" - psihologul ne explica ca o astfel de pauza nu poate sa faca decat rau relatiei. La baza sa sta un motiv adevarat, pentru ca uneori celalalt simte ca i s-a invadata spatiul intim, dar in cele mai multe cazuri e numai amanarea despartii definitive.
Una din cele mai lipsite de fond este "Te iubesc, dar nu sunt indragostita de tine". "Este foarte bine sa nu fii indragostita si sa poti iubi lucid. Asa ai sanse sa ai o relatie fericita!", arata psihologul. Este folosita in general de persoanele imature, care cauta senzatii tari si atat.
Toate aceste scuze si celelalte asemenea, sunt comunicate in momente si situatii care nu il prind niciodata pe partener pregatit. Orice modalitate am alege, fata in fata, prin telefon sau mesaj scris, astfel de anunturi au asupra celui de care ne despartim acelasi impact. Chiar daca unele replici par excesiv de brutale, psihologul Adriana Costache ne asigura ca sunt normale in situatia data: "Despartirile sunt niste fapte extrem de brutale. Prin urmare, e firesc ca si replicile folosite in cazul unei despartiri sa fie percepute astfel".
Cei care recurg la astfel de replici de despartire sunt persoane care nu se simt destul de puternice pentru a face fata rugamintilor celorlalte persoane. O despartire poate mai putin traumatizanta si in mod sigur mai "onorabila" si matura, este aceea in care incercam sa spunem sincer ce ne-a deranjat si in care facem acest lucru in cadrul unei discutii fata in fata. Femeile, spune psihologul Loredana Ionascu, au nevoie de foarte multe explicatii si trebuie sa inteleaga "de ce".
Pentru a-ti reveni dupa despartire, sfatul psihologului este sa nu stai singura, ci sa arunci lucrurile care iti aduceau aminte de fostul iubit si sa incerci sa iesi in oras, facand lucruri care iti plac. Un alt sfat de care trebuie sa tii seama este sa incerci sa nu il inlocuiesti prea repede, pentru ca, spune Loredana Ionascu: "nu intotdeauna e potrivita zicala Cui pe cui se scoate, si risti sa te implici intr-o relatie care nu are sorti de reusita, pentru ca tu inca te gandesti la fostul partener."