Mai mult decat atat, m-am pus pe cautat diverse interpretari si explicatii ale acestui act si pe gasit cuvintele si instrumentele potrivite prin care sa ma conving ca resiratia este mai mult decat "inspir/expir". Cel mult cunosteam acea metoda de relaxare in momentul in care ai o criza de nervi, cand cineva te pune sa inspiri usor, sa numeri pana la 10 si sa dai aerul afara la fel de usor. Sau, cel mult, atunci cand esti gravida si trebuie sa nasti; stiu ca atunci este extrem de important sa stii sa iti controlezi respiratia pentru o nastere mai usoara si pentru controlul durerilor acestora. Ce e deasupra acestor lucruri m-a cam depasit pana acum. Insa ceea ce am descoperit este uimitor: respiratia poate fi parte a unei vieti de succes, a unei vieti implinite: te ajuta in primul rand pe tine si apoi, indirect pe ceilalti: fie ca vorbim de viata sexuala, de starea mentala, de metoda de relaxare, de meditatie sau pur si simplu de sanatate in cea mai banala explicatie, respiratia poate fi cheia prin care desfacem "cutia Pandorei" a intregului organism.
1. O viata sexuala "performanta", numai cu un "suflu" energic - asadar, desi pare sumbru faptul ca respiratia are un rol aparte in patul conjugal, se pare ca ea este ultimul catalizator al orgasmului. Se pare ca o respiratie corecta ajuta la eliberarea tuturor grijilor si preocuparilor stresante si conecteaza creierul la energia vietii, dar si pe tine la partenerul tau.
Respiratia poate conduce la eliberarea unor emotii senzationale: fiecarei stari pe care o avem, ii corespunde un tip de respiratie, iar controlul asupra ei ar putea sa invinga multe dintre starile anxioase pe care le avem:
- o respiratie rapida poate creste nivelul de excitare sau preludiul,
- o respiratie lenta, profunda poate mentine orgasmul mai mult timp,
- expiratia lenta si indelunga te poate conduce mai repede spre punctul culminant al actului sexual,
- o inhalare profunda, intensa, poate creste increderea in sine.
Conform autorilor best-seller-ului "Breathing Ecstasy", Gay si Kathlyn Hendricks declarau ca respiratia este cel mai bun afrodisiac dintre toate existente si ca, daca reusesti sa o stapanesti cu indemanare, poti conduce actul sexual spre noi culmi, pe care nici nu ai indraznit sa le visezi. Cei doi medici vorbesc in carte pe baza unei experiente de peste 30 de ani de activitate si cu peste 300 de cupluri la activ si sustin cu tarie ca "respiratia este cel mai antrenant catalizator al placerii sexuale".
Iata un exercitiu: atunci cand tu si partenerul tau sunteti extrem de excitati, ramaneti nemiscati, uitati-va indelungul unul in ochiul stang al celuilalt, si respirati in tandem incet si profund. Vizualizatia cum energia voastra sexuala se extinde in tot corpul, pornind de la organele genitale si indreptandu-se spre toate partile trupului vostru. Acest exercitiu prelungeste placerea sexuala si te conecteaza energetic de partenerul tau.
2. Stiai ca o persoana, atunci cand este in pozitie de relaxare, respira in medie de 15 ori pe minut, insa acest lucru nu este unul tocmai pozitiv, pentru ca in mod normal, daca actul de respiratie s-ar face corect, acest numar s-ar diminua si s-ar incadra intre 5-8 ori?
Respiratia la femei si la copii este mai accelerata decat in cazul barbatilor
3. Cea mai eficienta metoda de calmare este cea prin controlul respiratiei. Exact ce spuneam la inceputul articolului, si anume ca te poate ajuta sa recapeti controlul asupra emotiilor tale.
Exercitiu: atunci cand dispui de putin timp liber, foloseste-l cu intelepciune pentru o stare de bine din toate punctele de vedere: stai intinsa pe spate, cu picioarele usor departate si cu mainile incrucisate pe abdomen. Inhaleaza foarte incet aer pe nas si lasa-ti diafragma sa se deschida. Lasa plamanii sa se umple cu suficient aer, nu suge burta, pentru a nu bloca intrarea aerului in acestia. Tine aerul in piept timp de 20 de secunde sau mai mult, apoi expira foarte usor pe gura. In acest fel, vei lasa suficient timp oxigenului sa patrunda in fiecare celula din corp.
4. Stiai ca pierzi jumatate de litru de apa din corp prin respiratie? Nu ne putem da seama de acest lucru la modul vizual, insa daca stam sa ne gandim totul devine logic: atunci cand expiram aerul pe o suprafata de sticla aceasta se abureste, dovedindu-se astfel ca stropi de apa se pravalesc pe acea suprafata; fa un exercitiu simplu si vei observa: sufla pe o oglinda, sau chiar in palma si vei observa ca mana ti se umezeste. Asadar, inca un mod prin care pierdem apa (pe langa toxinele aferente) din organism - asa ca, atac la apa in vara aceasta!
5. Aerul pe care il inhalam atunci cand inspiram nu este format numai din oxigen? Ba mai mult chiar, oxigenul se gaseste intr-o proportie de doar 20 %, in timp ce 80% este compus din nitrogen.
6. Respiratia este singura functie biologica a corpului pe care o facem inconstient, dar pe care o putem controla constient: asa cum se zice in yoga, pranayama inseamna control asupra respiratiei si este extrem de important pentru ca a sti sa respiri corect inseamna:
- o eliminare a toxinelor din organism;
- o "aerisire" a proceselor mentale;
- indeparteaza blocajele energetice din organism;
- intareste sistemul imunitar;
- o ardere eficienta a caloriilor.
7. O respiratie corecta ajuta la arderea caloriilor, deoarece printr-o tehnica corecta cantitatea de oxigen din corp creste, toate organele functioneaza bine, ceea ce inseamna ca si procesul de digestie are loc la parametrii maximi, ceea ce echivaleaza cu o ardere mai rapida a caloriilor.
Ce trebuie sa stii despre o tehnica adecvata prin care sa stimulezi arderea caloriilor?
Este foarte simplu, in principal nu trebuie sa fac mare lucru: trebuie sa fii atenta sa inspiri aerul incet si complet pe nas (adanc, o inhalare sanatoasa dureaza cam 5 secunde) si sa expiri incet pe gura eliberandu-ti complet plamanii
Cei care respira corect se axeaza mai mult pe procesul de expiratie decat pe cel de inhalare a aerului. Realizand corect procesul de respiratie numarul respiratiilor tale pe minut se va reduce la 5, pana la 8, fata de 20, asa cum procedeaza majoritatea oamenilor. Umple-ti plamanii cu aer in totalitate, pentru ca oxigenul sa patrunda in toate organele si sa purceada la arderea caloriilor.
8. Respiratia - pansament pentru durere? Sigur ca este, pentru ca atunci cand respiri se relaxeaza muschii, se oxigeneaza creierul, elimina endorfina: toate acestea conduc catre o atenuare a durerilor, mai ales la nastere, iar cele care stiu, cunosc senzatiile:
Iata un exercitiu practic:
- inspira aer incet si adanc;
- in timp ce expiri incet, relaxeaza-ti corpul, concentreaza-te asupra acestui lucru; respira in acest fel de mai multe ori;
- pentru a te focusa mai bine pe respiratie si pentru a realiza acest lucru corect, inspira incet (numarand in gand pana la 3) si expira lent procedand la fel; nu ti se va mai distrage atentia de la acest proces;
- fa acest exercitiu timp de 20 de minute, gandindu-te numai la o stare de relaxare, calm, etc.
Este foarte simplu: o respiratie corecta si sanatoasa trebuie sa se realizeze incet, profund si "pana la capat" ca sa zic asa; nu este mare secret, dar este o mare realizare sa reusesti, avand in vedere ca noi respiram alert si cu inspiratii si expiratii scurte, care nu reusesc sa foloseasca plamanii la reala lor putere. Sa respiram corect pentru o viata mai buna.
Tu stii sa respiri corect? Spune-mi mai multe pe forum.
Articolul saptamanii: viata ta, mai implinita!
Daca iti place sa te joci, nu rata cursurile de teatru; daca vrei o relatie minte-corp demna de o viata fericita, yoga poate fi indrumarul tau iar daca vrei sa pasesti in lumea barbatilor, atunci poligonul poate fi locul in care sa te descarci si sa te incarci cu mult tonus. Iar de vrei sa vezi viata prin culori, alege cursurile de pictura. Inspira-te din „Hobby-uri de ultima ora ale femeilor business”!