De cativa ani circula o vorba care spune ca opusul unui lider nu poate fi numit subordonat ci doar... pesimist. Pesimismul este catalizatorul perfect al situatiilor nefericite: dizolva notiunea de speranta si nu lasa loc de oportunitati. Prin antiteza, optimismul este, deci, una din conditiile obligatorii pentru a reusi in viata.
"Cel mai important avantaj al gandirii optimiste este acela ca ne poate oferi ceea ce ne dorim. Sa presupunem ca mergeti la un interviu. O gandire pesimista va suna cam asa: 'Nu sunt in stare sa obtin postul asta! O sa ma blochez! O sa-mi puna intrebari grele si incuietoare si o sa dau gres! Clar, n-am nici o sansa!' In momentul interviului, din cauza acestor ganduri negative, vor aparea emotiile negative, de teama. Teama este incompatibila cu o buna concentrare si cu afisarea unei sigurante de sine, macar in ce priveste profesia. Totodata, teama va declansa descarcari de adrenalina, care pot genera transpiratii, inrosire, stari de ameteala, de derealizare (confuzie, zapaceala)", explica Gabriel Dinu, psiholog.
"Pe de alta parte, putem gandi optimist: 'Cred ca ma voi descurca! O sa dau tot ce-i mai bun din mine si sper sa am succes! O sa ma concentrez sa raspund corect si cat se poate de original la fiecare intrebare! Cred ca o sa iasa bine si am sanse mari sa obtin acest post!'. Acest mod de gandire ne ofera siguranta de sine, calm, confort, capacitatea de a zambi si, cel mai important, capacitatea si initiativa de a ne concentra", insista specialistul. "Daca eu cred ca pot raspunde la orice intrebare, atunci imi voi lua timpul necesar gasirii acelor raspunsuri. Daca o sa cred ca nu stiu raspunsul la o intrebare mai dificila, nici macar n-o sa fac efortul de a-l cauta. In general, emotiile negative apar din catastrofalizarea unui eventual esec si din diminuarea stimei de sine in cazul lipsei succesului".
Usor de spus, greu de facut. Ce faci insa cand optimismul nu a fost niciodata starea ta de spirit sau cand, dupa multiple esecuri, ai inceput sa te obisnuiesti cu ideea ca esti ghinionist? Psihologii ne dau de inteles ca ar fi vorba de o problema de... programare.
"Exista o sugestie principala care ne resusciteaza destul de repede optimismul, in cazul unui esec: nu faceti o legatura directa intre un esec pe care il ai cu valoarea ta, ca si persoana", insista Gabriel Dinu. "Evita sa generalizezi, in sensul 'Am avut un esec, deci sunt un ratat' sau 'Am facut o greseala, deci sunt un incapabil' sau 'Am facut o prostie, deci sunt un prost'. Gandeste-te ca un ratat are intotdeauna esecuri, un incompetent nu este in stare sa faca nici un lucru bine si pana la capat si un prost face numai prostii (pentru ca daca ar face chiar si numai un lucru bine sau destept, n-ar mai fi prost). In concluzie, nu e bine sa generalizam. Gandeste-te ca suntem oameni, deci imperfecti. Putem avea cate un esec, putem sa mai facem cate o greseala sau sa mai spunem cate o prostie. Trateaza un esec exact ca pe ce este: o experienta neplacuta din care putem invata ceva, cu siguranta.
Cu totii avem momente in care ne lasam cuprinsi de pesimism. Importanta este frecventa si felul in care acestea ne influenteaza in timp starea de spirit. De aceea, este important sa actionam pe termen lung si sa ne schimbam perceptia generala asupra vietii, asupra noastra ca indivizi si asupra celor care ne inconjoara. Iata cativa pasi prin care pana si cel mai "pasionat" pesimist poate (re)invata sa vada jumatatea plina a paharului.
1. Dedica-te unei cauze in care crezi
Ceva care nu doar sa te tina ocupat, ci carte sa-ti si placa. Si nu doar azi, maine, ci pe termen lung. Altfel spus, un tel. O cauza careia sa i te dedici cu tot sufletul, in care sa investesti sufleteste, care va da sens notiunii de "speranta". Poate fi o pasiune din copilarie, poate fi cariera pe care ai vrut dintotdeauna sa o urmezi, visul de a-ti intemeia o familie sau pur si simplu o cauza nobila, dorinta de a face bine, de a-i ajuta pe cei din jur.
2. Concentreaza-te asupra posibilitatilor, nu a imposibilitatilor
Pesimisti nu s-au nascut pesimisti. Au devenit ceea ce sunt concentradu-se mai mult asupra lucrurilor nerealizabile in locul celor realizabile. Pentru ei, orice oportunitate poate capata proportii catastrofice, in primul rand din cauza ideii de necunoscut, iar in al doilea, din cauza provocarilor "de nerealizat" si ariscurilor nebanuite pe care acestea le presupun. Mintea lor este coplesita de dificultati cu care nici macar nu au apucat inca sa se contrunte. Iar imaginea unui eventual triumf e atat de difuza incat nici nu merita osteneala. Concluzia: trebuie sa schimbam "macazul" si sa ne concentram asupra posibilitatilor, asupra felului in care putem evita dificultatile si trece peste eventualele obstacole, fara sa scapam nicio clipa din momentul triumfului.
3. Inconjoara-te cu surse de inspiratie
Cu oameni pozitivi si povestile lor de succes. Asta nu inseamna sa-ti "retrogradezi" prietenii de o viata si sa-i inlocuiesti cu altii noi. Nimic nu te opreste insa sa-ti largesti cercul de cunostinte. Sau sa-ti consolidezi optimismul proaspat (re)castigat citind biografiile sau memoriile unor nume mario care au reusit. Exemplele pozitive sunt intotdeauna binevenite!
4. Fii un jucator de echipa
Tii minte ce spunea Aristotel, ca omul este un animal social? Viata nu este facuta pentru a o trai singuri. Avem nevoie de familie, de prieteni, de colegi cu care sa impartim atat reusitele cat si esecurile, alaturi de care sa radem dar si sa plangem. Poate ca a venit vremea sa ingropi securea razboiului si sa reinnozi legaturile cu prietenii uitati.
5. Revizuieste-ti vocabularul si scapa de cuvintele negative
Cei mai frecventi inhibatori ai optimismului sunt chiar cuvintele pe care le folosim, dintre care NU si derivatii lui sunt cap de lista. Va invit sa urmariti ultimul film al lui Jim Carrey, Yes Man, si sa vedeti cat de mult poate schimba viata unui om, prin definitie pesimist, simpla inlocuire a fiecarui NU cu un DA.