Berbec - Salata de gradina
Ingrediente cheie: usturoi si ginger
500 gr varza furajera (napi)
3 linguri de ulei de masline
1 lingura si jumatate de sos de soia
2 linguri de suc de lamaie
1 catel de usturoi taiat marunt
1/2 lingurita ginger proaspat razuit
Mod de preparare:
- se curata varza, se indeparteaza zonele aspre si se taie bucati mici
- se prepara dressing-ul din ulei, sos de soia, suc de lamaie, usturoi si ginger si se adauga peste varza
- nu se serveste decat dupa ce sta la frigider putin pentru marinat, sa se intrepatrunda aromeleTaur - Salata de legume cu pere si avocado
Ingrediente cheie: pere, avocado, leustean
- 1/2 ceascuta ulei
- 1/3 cescuta otet
- 1 lingura suc proaspat de lamaie
- 1 lingura coriandru
- 1/4 lingurita praf de usturoi
- un praf piper alb
- 300 gr. de mix de salata
- 1 para coapta, decojita, taiata cubulete
- 1 avocado decojit, taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie, taiata feliute subtiri
- 1/3 ceasca frunze de leustean tocate
- 1/3 ceasca branza gorgonzola faramitata
Mod de preparare:
- puneti uleiul, otetul, sucul de lamaie, coriandrul, usturoiul, piperul ngrediente intr-un bol pentru a face un dressing
- adauga sare si piper
- amesteca legumele, avocado, pere si ceapa intr-un bol
- adauga dressing-ul peste si amesteca
- si presara branza peste atunci servestiGemeni - Salata de mazare si morcovi
Ingrediente cheie: morcovi, mazare, patrunjel
- 3 morcovi mari, curatati si taiati cubulete
- 1 cana de mazare
- 2 linguri de unt topit
- 2 linguri de patrunjel tocat marunt
- 1/2 lingurita sare
- 1/8 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare:
- gateste la aburi morcovii si mazarea pana se inmoaie, cam 8-10 minute;
- intre timp, combina untul (topit in prealabil) cu o parte din patrunjel, sarea si piperul intr-un bol mic si amesteca-le;
- cand morcovii si mazarea sunt gata, asaza-le frumos in farfurie si presare pe deasupra amestecul de unt cu patrunjel;
- presare pe deasupra restul de patrunjel inainte de a servi.Rac - Varza "franjuri" cu sos de nucsoara
Ingrediente cheie: varza,
- 1 varza mica
- 2 linguri unt
- 2 linguri
- 2 linguri faina
- 1-1/2 ceasca de lapte
- praf piper
- nucsoara
- 6 linguri parmazan ras
- 1 lingura suc de lamaie
- 1-1/2 crackeri faramitati
Mod de preparare:
- fierbe varza intr-un bol cu apa sarata, pana se inmoaie;
- topeste untul intr-o tigaie si presara faina; indeparteaza amestecul de pe foc si adauga laptele treptat, apoi adauga sare, piper si 1/4 lingurita scortisoara;
- fierbe totul la foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu;
- adauga 4 linguri de parmezan si amesteca pana se topeste;
- indeparteaza mancarea de pe foc si adauga sosul de lamaie;
- asaza jumatate din varza intr-o farfurie, presara biscuitei sarati, adauga apoi cealalta jumatate si presara iarasi firimituri de biscuiti sarati;
- adauga parmezanul ramas si presara nucsoara;
- pune amestecul la cuptor (450 grade) pentru 10 minute. Leu - Salata de spanac si potrtocala cu avocada
Ingrediente: spanac, portocala, miere
- 1/2 ceasca de suc de portocale
- 1/4 ceasca otet din vin
- 3 linguri de miere
- 1 lingura suc de lamaie
- 3/4 lingurita chili
- 3/4 ceasca ulei de masline
- 750 gr. de spanac
- 4 portocale, curatate; indepartandu-i pielita alba de deasupra si taiate sferturi
- 1 avocado, curatat si taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie tocata
- 1/4 coriandru proaspat
Mod de preparare:
- amesteca sucul de portocale, otetul, sucul de lamaie si pudra de chili intr-un bol;
- adauga-le treptat in uleiul de masline, iar apoi asezoneaza-l cu sare si piper;
- pune in alt vas spanacul taiat ca pentru salata, portocalele, avocado, ceapa si coriandru;
- aduaga dressing-ul peste amestecul de ingrediente.
Fecioara - Salata de fasole verde si fenel
Ingrediente cheie: fasole, fenel,patrunjel
- 3 linguri de otet balsamic
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- 2 lingurite apa- 250 gr. fasole verde, curatat si taiata in bucatele
- 2 bulbi de fenel. curatati, si taiati pe lungime
- 125 gr. ciuperci albe, curatate, taiate sferturi
- 2 cesti de patrunjel tocat
- 3 linguri arpagic proaspat tocat bucatele
- 2 lingurite de coaja de lamaie
Mod de preparare:
- mai intai faceti dressing-ul astfel:amestecati intr-un bol otetul balsamic, suc lamaie, uleiul de masline si apa;
- fierbe fasolea verde pana se inmoaie (cam 5 minute de cand incepe apa sa fiarba); asteapta sa se scurga si transfera-le intr-un bol cu gheata; apoi scurge-le iar;
- pune apoi fasolea intr-un bol, adauga fenelul, ciupercile, patrunjel, arpagic si coaja de lamaie;
- asezoneaza cu sare si piper;
- adauga dressingul peste aceste legume.
Ingrediente cheie: somon (peste), toate legumele
- 1 file de somon
- 2 linguri mustar dijon
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura de miere
- 1/4 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingura suc de lamaie
- o legatura patrunjel
- sferturi de lamaie
- sare si piper
Mod de preparare:
- spala bine file-ul si lasa-l sa se scurga bine;
- pune-l cu partea cu piele in jos si unge-l bine cu un amestec format din mustar, ulei, miere, coaja de lamaie si suc de lamaie;
- pune-l pe gratar, dar nu foarte mult (cu pielea in jos), iar apoi aseaza-l pe o farfurie si asezoneaza-l cu patrunjel si sferturi de lamaie.Scorpion - Piept de pui fandosit
Ingrediente cheie: mustar, rozmarin, usturoi, piper negru
- 4 bucati piept de pui, dezosat, fara piele
- 3 linguri de mustar Dijon
- 2 linguri ulei de masline sau apa
- 1 lingurita de usturoi pisat
- i lingura de ierburi de Provence
- 1 lingurita rozmarin proapsat, tocat
- 1/4 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare:
- intr-un vas de marime medie, amesteca mustarul, uleiul, rozmarinul, piperul si ierburile de Provence;
- se tavaleste pieptul de pui prin acest dressing pana se acopera bine si se lasa la marinat in frigider;
- se asaza bucatile marinate intr-o tava si se adauga restul de sos ramas, apoi se baga la cuptor pentru 30 de minute.Sagetator - Salata de asparagus si grapefruit
Ingrediente cheie: grapefruit, sparanghel
- 16 bucati asparagus
- 16 felii grapefruit
- 2 linguri de ulei de susan
- 1/4 ceasca otet de vin
- 2 linguri de coriandru maruntit
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita de ginger maruntit
- 1 lingurita de usturoi pisat
- 1 lingura miere
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- prepara dressing-ul astfel: combina uleiul, otetul, coriandrul, sucul de lamaie, gingerul, usturoiul, mierea, sarea si piperul intr-un blender si amesteca pentru 30 de secunde;
- pune apa la fiert intr-un bol, adauga sare si apoi asparagusul, cand apa fierbe; lasa sa fiarba cam 3 minute, dupa care scurge apa si pune-i intr-un vas cu gheata;
- amesteca apoi asparagusul cu grapefruit-ul si dressing-ul intr-un singur bol.Capricorn - Salata mixta de legume
Ingrediente cheie: sfecla
Dressing:
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet
- 2 linguri suc de portocale
- 1 lingura si jumatate coaja de portocala
Pentru salata:
- 4 bucati de sfecla
- 1 lingura ulei de masline
- 1 salata verde
- 1/2 ceasca nuca
- 100 gr branza de capra
Mod de preparare:
- pentru dressing: amesteca bine toate ingredientele intr-un bol;
- incalzeste in prealabil cuptorul si apoi pune la copt sfecla, pe care presari cativa stropi de ulei (las-o o ora/o ora si jumatate pana se inmoaie) - taie in bucati (cubulete medii);
- amesteca salata verde, nuca si dressing-ul in alt bol: pune pe o farfurie amestecul, iar de jur- imprejur aseaza sfecla, apoi presara branza de capra si coaja de portocala.Varsator - Cartofi copti in stil grecesc
Ingrediente cheie: lamaie, condimente tari
- 1/2 ceasca ulei de masline
- 1 1/2 cesti apa (sau supa de legume)
- 2 catei de usturoi, taiati marunt
- 1/4 ceasca suc de lamaie
- 1 lingura de cimbru
- 2 lingurite rozmarin
- 1 lingura oregano
- 2 lingurite sare
- piper negru macinat
- 6 cartofi, curatati si taiati sferturi
Mod de preparare:
- incalzeste cuptorul in prealabil;
- intr-un vas mic, amesteca uleiul de masline, apa, usturoiul, suc de lamaie, cimbru, rozmarin si oregano;
- aranjeaza cartofii pe fundul unei tavi, adauga mistura de condimente de mai sus peste cartofi si amesteca-i pentru a se intrepatrunde aromele;
- adauga sare si piper si amesteca-i din nou;
- acopera-i si baga-i la cuptor, intorcandu-i ocazional.
Pesti - Scoici in vin alb
Ingrediente cheie: toate fructele de mare
- 1 lingura ulei de masline
- 1/2 ceasca de salota maruntita
- 450 gr. scoici
- 1 ceasca vin alb sec
- 1 lingura suc de lamaie
- 1/4 lingurite sos Tabasco
- 1/4 lingurita sare
- 1/8 lingurita piper negru
Mod de preparare:
- incalzeste uleiul intr-o tigaie si adauga salota, soteaza 2 minute pana se rumenesc, apoi adauga scocile si mai lasa amestecul; pe foc inca 30 de secunde;
- adauga vinul, acopera si mai lasa 2-3 minute;
- aduga sucul de la o lamaie, sosul Tabasco, sare si piperul fi fierbe la foc mic timp de doua minute, pana cand scade aproape la jumatate.
Nu rata articolul saptamanii!