Friptura de miel cu sos de cirese si vin
Ingrediente (2 portii)
-300g carne de miel (spata sau pulpa, ambele dezosate)
-1 cana / 200 ml de supa de pui
-1 cana de cirese din compot
-2 pahare de vin rosu dulce
-6 linguri de dulceata de cirese
-1 ceapa
-4 linguri de ulei de masline
-1 lingurita de nucsoara
-2 linguri de otet balsamic
-menta sau patrunjel
Mod de preparare:
1. Pune la fiert o bucata de piept de pui. Carnita o poti folosi apoi ca rasol sau poti inlocui cu ea carnea de vita din delicioasa salata boeuf (care va deveni astfel salata de pui). Pentru friptura de miel, ai nevoie insa doar de supa rezultata de la pieptul de pui.
2. Intre timp, taie carnea de miel in bucatele nici prea mari, nici prea mici, presara peste ele sare si piper. Pentru a le fragezi mai bine, e bine sa le lasi cateva ore la fezandat. Daca nu ai timp, incearca sa nu le prajesti prea tare; sunt mai bune in sange.
3. Pune patru linguri de ulei de masline intr-o tigaie de teflon. Dupa ce tigaia s-a incinsa, aseaza bucatelele de carne cu grija; sunt foarte suculente si risti sa te stropesti din cap pana in picioare de ulei. Rumeneste-le dupa gust, la ochiul mare de la aragaz, la foc mediu. Dupa care scoate-le pe o farfurie si toarna peste ele uleiul in care le-ai prajt. Lasa-le la racit.
4. Toaca ceapa cubulete si pune-o intr-o craticioara la calit, pana devine sticloasa. Nu o lasa pe foc mai mult de 1 minut. Ramasa in pana de ceapa uscata, am folosit cateva legaturi de ceapa verde. Aduce un plus de culoare la décor.
5. Adauga peste ceapa calita cele 6 linguri de dulceata, cele 2 linguri de otet balsamic si praful de nucsoara. Amesteca-le bine si lasa focul mic.
6. “Pescuieste” ciresele din compot, scoate-le samburii (din nou, fara sa te stropesti!) si adauga-le in craticioara. Amesteca-le bine! Toarna peste ele sei 200ml de supa de pui si cele doua pahar de vin rosu (obligatoriu dulce!) si lasa-le sa fiarba aproximativ 10 minute. Vei vedea cum sosul incepe sa scada.
7. Toarna-l peste friptura care asteapta cuminte in farfurie, presara pe deasupra menta sau patrunjel si, voila! Bon appetite!
Verdictul:
Experimentul m-a costat 47,70 lei, in conditiile in care am cumparat 800g de spata dezosata (cea mai mica din galantar) si o tavita de piept de pui cantarind 1kg. Mi-au mai ramas o jumatate de borcan de compot de visine si tot o jumatate de borcan de dulceata. Vinul in schimb s-a cam dus, si nu la gatit. Deci, dupa cum se vede, mi-au mai ramas resurse pentru inca doua portii de friptura de miel cu sos de cirese si vin, daca nu chiar mai multe. Pretul pentru doua portii ar fi de 23.85 lei.
Cat despre timp, intreaga operatiune nu a durat decat 2h. Dificultatea? Medie, dat fiind ca m-am stropit cu ulei, era sa sparg borcanul cu dulceata si chinuit o gramada sa desfac sticla de vin.
Dar a meritat. Prietenul meu a care nu mananca carne miel fiindca, citez, “miroase a cioban”, a ras farfuria fara sa fie nevoie sa-i pun pistolul la tampla. O pun pe seama sosului, care a iesit pur si simplu delcios! Cu asa ingrediente, nici n-avea cum sa iasa rau.
Astept parerile voastre, mai ales ale semenelor mele, novice intr-ale bucatariei dar care vor sa invete. Pofta buna si Paste Fericit!
Ingrediente:
Ai nevoie de un jambon (greutatea o alegi in functie de numarul de persoane invitate la masa), o cescuta de suc de mere neindulcit, o jumatate cescuta de mustar Dijon, 2/3 cescute de zahar brun si un sfert de cescuta de miere.
Preparare:
Sa iti spun cum am procedat eu. Primul pas a fost sa incing foarte bine cuptorul inainte. Am asezat apoi foarte tacticos jambonul in tava de la cuptor si am turnat sucul de mere deasupra lui. Am taiat o foaie pergament cu ajutorul careia am acoperit complet jambonul, iar dupa aceea am acoperit toata tava cu folie de aluminiu. Am lasat jambonul la cuptor circa 3 ore si jumatate, iar apoi l-am scos din cuptor.
Dupa ce s-a racit putin, am indepartat folia si pergamentul de pe jambon. Am avut grija sa scurg tot lichidul ce se formase in tava in urma statului la cuptor. Am 'imprastiat' apoi mustarul pe deasupra bucatii de carne si am adaugat zaharul brun. Si pentru ca nu mi s-a parut totusi a fi indeajuns de dulce, am adaugat si cescuta de miere pe care o pregatisem. Am mai bagat dupa aceea jambonul la cuptor pana cand am considerat ca glazura arata frumos (in jur de 30 de minute). Mandra de mine, am asezat apoi jambonul pe platoul pe care il "impodobisem" deja cu foi de salata, piersici din compot si cativa ardei colorati pentru ca imi doream ca mancarea pe care am facut-o nu numai sa fie foarte gustoasa, ci sa si arate cat se poate de bine.
Cum mi s-a parut
Recunosc ca asta a fost primul meu astfel de experiment culinar. Tot ce mai gatisem pana aseara erau snitele, cartofi prajiti, omleta, chec si alte cateva astfel de mancaruri usor de preparat. In momentul in care am vazut reteta pe care ti-am prezentat-o mai sus… m-am speriat putin pentru ca nu ma vedeam in stare de a gati asa ceva. Am pus mult suflet in momentul in care am gatit si mi s-a demonstrat inca o data ca atunci cand pui suflet in ceva, este imposibil sa nu ai rezultate bune. Aceasta reteta poate parea greu de realizat la prima vedere, dar te asigur ca nu este. Daca eu am reusit, atunci oricine o poate face. Este o mancare ideala pentru duminica, prima zi a Pastelui si sincer, ti-o recomand cu multa caldura! Paste fericit!Oua umplute cu avocado “iute”
Iepurasul de Paste va fi mai ager in anul acesta dupa ce va gusta din aceasta reteta.
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 10 oua mari
- ¼ cana de maioneza
- 1 ardei
- ¼ lingurita de sare
- piper
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 rosie
- 1 ceapa mica
- 1 lingurita de mustar
- ½ avocado
Preparare:
Se pun ouale intr-un vas cu apa, pe foc mic si se lasa timp de 18 minute. Apoi se scot si se pun intr-un vas cu apa rece, timp de 3 minute.
Ouale se decojesc si cu grija se taie partea de sus, ca un capacel, pentru a putea scoate galbenusul. Toate galbenusurile se pun intr-un bol si se piseaza pana devin o pasta. Se adauga maioneza, sucul de lamaie, mustarul, sarea si piperul. Se amesteca intens pana devine o pasta cremoasa. Se adauga rosia, ardeiul, ceapa si avocado, tocate marunt si se amesteca pana ce compozitia devine omogena.
Cu amestecul se umple ouale si se orneaza dupa preferinte cu frunze de lamaie sau patrunjel. Si…gata! A iesit ceva delicos, credeti-ma pe cuvant. Am testat-o dupa cum se vede si am primit si cateva felicitari. In concluzie, un aperitiv excelent pentru un Paste alaturi de cei dragi.
Briosa in forma de iepure
Reteta mea trebuia sa fie o briosa decorata in forma de iepure. Nu prea mi-a iesit, recunosc ca animalul din imagine nu seamana cu un iepure si probabil ca nici nu ti-ai fi dat seama ca acolo vrea sa fie un iepure daca nu ti-as fi spus. Cert este ca mi-am dat seama ca Martha Stewart e una si unica. Totusi cum am procedat. Briose nu stiu sa coc, deci am cumparat doua, ca sa fie asa mai de efect. Apoi pe cea de vanilie am impodobit-o cu nuca de cocos rasa, cu ochi albastri de bomboane si un fel de bot. Urechile sunt
facute din frunze peste care am dat tot cu nuca de cocos, pentru ca orice iepuras este pufos. Cam asta am facut, nimic complicat. Chiar daca nu prea aduce a iepure.
Ingrediente:
- Briose de la magazin sau facute in casa (desi daca le cumperi economisesti mai mult timp si nu risti sa se arda in cuptor)
- Nuca de cocos rasa - Pentru blana iepurasului
- Bomboane colorate pentru ochi si nas
- Frunze - Pentru urechi
Mod de preparare: peste briosa de vanilie am pus nuca de cocos, apoi cu "talentul meu" am incercat sa-i pun bomboanele si "urechile" in asa fel incat sa semene cu un iepuras de Paste... daca mi-a iesit sau nu astept pareri.