Ingrediente cu un gust unic, culori vesele, design inedit, combinatii originale...retete elegante si rafinate pentru un Craciun de vis. Toate aceste preparate pot satisface toate gusturile pe masa ta de sarbatori si iti vor surprinde familia si invitatii.
Stim ca sarbatorile de iarna fara bucatele traditionale din porc parca nu au nici un farmec, dar mai stiu, din proprie exeprienta, si ca monotonia in bucatarie paleste bucuria si placerea de degusta cu pofta si de te bucura de ele. Aceleasi preparate an de an, aceleasi ingrediente, aceleasi condimente devin plictisitoare si nu mai starnesc interesul nici unui membru al familiei.
De ce sa fii la fel ca toata lumea? De ce sa nu fii tu cea originala si sa-i surprinzi pe toti cu maiestria ta de a gati retete interesante, care au un grad usor de dificultate. Nimeni nu va sti insa acest lucru, deoarece asa cum vor fi create si decorate vor parea a fi capodopera unui adevarat maestru bucatar: adica tu.
Bucura-te de un Craciun minunat si de mese imbelsugate servite alaturi de cei dragi intr-o atmosfera minunata!
Mere la tigaie si zmeura ca un crumble
Preparare: 20 minute
Timp pentru copt: 25 minute
4 portii
Ingrediente:
2 mere golden,
100 g zmeura,
1 lingura zahar brun,
scortisoara, 25 g unt,
50g mascarpone,
50 g smantana.
Pentru crumble:
50 g unt la temperatura ambianta,
50 g zahar brun, 50 g faina,
50 g migdale macinate,
1 praf de sare.
Mod de preparare:
1) Merele se curata, se inlatura cotorul si se taie sferturi. Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga zaharul brun si scortisoara. De indata ce zaharul s-a topit, se adauga bucatile de mar si se prajesc 5 minute, se amesteca continuu. Se retrage tigaia de pe foc si, cand continutul s-a racit, se adauga zmeura.
2) Se incalzeste cuptorul la 200 grade celsius. Intr-un bol se pun toate ingredientele pentru crumble (faina, zahar, unt, migdale si sare) si se amesteca cu mana pana la obtinerea unui aluat nisipos omogen.
Acest amestec se varsa intr-o tava acoperita de hartie sulfurizata (pergament); grosimea continutului trebuind sa fie de 1 cm. Se introduce in cuptor, se coace 20 minute, pana cand aluatul devine auriu (nu maroniu). Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
3) Intr-un bol se amesteca branza mascarpone si smantana Se va obtine o crema care se va aseza in pahare. Se adauga apoi merele si zmeura, apoi bucatile de crumble. Se serveste caldut sau rece.
Varianta: toate retetele de crumble au la baza merele. Zmeura poate fi inlocuita cu stafide, pere, banane...
Salata scandinava
Preparare: 20 minute
4 portii
Ingrediente:
200 g somon fume,
200 g creveti,
1 avocado,
1 grapefruit roz,
cateva foi de salata verde,
2 linguri de ulei,
1 lingura de otet de fructe (preferabil zmeura),
marar proaspat,
cateva boabe de piper roz.
Mod de preparare:
Se curata grapefruit-ul si se recupereaza doar miezul.
Se curata avocado si se taie bucati. Somonul se taie cuburi si se amesteca cu mararul.
Aseaza in pahare alternand salata, avocado, somonul si crevetii.
Asezoneaza cu otet, ulei si cateva boabe de piper roz.
Milk-shake telina-bacon (aperitiv)
Pregatire + fierbere: 25 minute
Pastrare la rece: 2 ore
6-8 portii
Ingrediente:
1 telina mare,
40 cl lapte,
6 felii de bacon,
sare, piper,
2 linguri ulei
Mod de preparare:
Telina se curata si se taie cuburi. Se fierbe intr-o oala impreuna cu laptele, sarea, piperul si 2 felii de bacon. O data fiert, continutul se mixeaza si se lasa la rece.
Restul de bacon se taie bucatele. Se prajeste in ulei, la foc potrivit, intr-o tigaie anti-adeziva. Se aseaza pe hartie absorbanta.
In momentul servirii, milk-shake-ul se toarna in pahare si se decoreaza cu bucatelele de bacon prajit.
Irish coffee
Timp de pregatire: 10 minute (fierbere 5 minute)
4 portii
Ingrediente:
16 cl whisky irlandez,
20 cl smantana lichida,
8 lingurite zahar,
8 cescute cu expresso fierbinte.
Mod de preparare:
1) Smantana se bate pana devine onctuasa. Intr-o oala se amesteca zaharul si whisky-ul, se incalzesc la foc mic, fara sa ajunga la fierbere.
2) Acest amestec se varsa in pahare. Foarte delicat, se adauga cafeaua, in asa fel incat cele 2 lichide sa nu se contopeasca.
3) Se adauga smantana.
Varianta: cate tari, atatea variante... whisky-ul poate fi inlocuit cu bourbon, coniac, etc.
Mix de somon
Timp de pregatire: 15 minute (fierbere 10 minute)
4 portii
Ingrediente :
100 g somon proaspat fara oase si piele,
1 cub concentrat legume pentru supa,
60 g somon fume,
40 g unt,
60 g smantana groasa,
sucul unei jumatati de lamaie,
1 lingura de marar proaspat tocat,
1 cutie icre de somon, facultativ saratele cu susan.
Mod de preparare:
Somonul se fierbe 10 minute impreuna cu cubul de concentrat, apoi se lasa sa se raceasca pe o farfurie.
Somonul fume se mixeaza impreuna cu untul. Amestecul se pune intr-un bol, se adauga sucul de lamaie, mararul, smantana si somonul fiert faramitat.
Se aseaza compozitia in pahare, se decoreaza cu icrele de somon si se serveste cu saratelele cu susan sau paine prajita.
Crema cu rosii si busuioc
Timp de pregatire: 30 minute
4 portii
Ingrediente:
150 g branza ricotta,
2 linguri rosii uscate confiate,
80 g smantana,
1 legatura mica de busuioc,
16 rosii cherry,
3 linguri ulei.
Mod de preparare:
Ricotta se faramiteaza cu furculita. Se adauga rosiile confiate si o parte din busuioc, maruntit prealabil.
Smantana rece se bate pana devine o crema si se incorporeaza delicat amestecul de ricotta. Se obtine o crema spumoasa.
Rosiile cerry se vor taia rondele si se vor aplica pe marginile paharelor. Restul rosiilor vor fi taiate cubulete.
Se toarna in pahare jumatate din cantitatea de crema, se adauga rosiile cuburi, apoi crema ramasa. Paharele se vor pune in frigider.
Se aleg 8 frunze de busuioc (atentie sa nu fie ude!) si se prajesc in ulei, la foc mic. Acestea trebuie sa devina transparente si sa nu-si piarda culoarea, caci ele vor decora paharele in momentul servirii.
Tartar de ton
Timp de pregatire: 20 minute
4 portii
Ingrediente:
300 g ton rosu proaspat,
1 mango,
1 dovlecel mic,
1 lamaie verde,
1 lingura susan prajit,
patrunjel,
sare si piper.
Mod de preparare:
Tonul se taie cubulete, se pune intr-un bol. Se adauga sucul de lamaie verde si se lasa la macerat 15 minute.
Din dovlecel de taie 8 lamele foarte subtiri, restul se marunteste. Lamelele se oparesc 2 minute in apa sarata, apoi se scot, se scurg si se aseaza circular in pahar (practic devin ca un brau).
Se opareste si dovlecelul maruntit, se scurge bine si se adauga peste ton. Mango
se taie cuburi si se adauga de asemenea la aceasta compozitie, impreuna cu sarea si piperul.
Amestecul obtinut se pune in pahare, se decoreaza cu susan si patrunjel.
Branza proaspata de capra, mar verde si piept afumat
Timp de pregatire: 15 minute
4-6 portii
Ingrediente:
200 g branza proaspata de capra,
4 linguri smantana,
2 linguri ulei de masline,
2 mere verzi (tip Granny Smith),
8-12 felii de piept afumat – preferabil de rata, sare, piper.
Mod de preparare:
1) Merele se curata de coaja si cotor, se taie felii. Vor fi puse apoi pe o farfurie care se acopera cu celofan si se coc in cuptorul cu microunde 2 minute. Se lasa la racit.
2) Smantana se incalzeste la foc mic, se adauga sarea si piperul.
Branza de capra se va marunti intr-un bol, cu furculita. Apoi se va adauga usor peste smantana, se amesteca si se adauga uleiul de masline. Se amesteca totul pana la obtinerea unui amestec omogen.
3) Se iau paharele si se umplu cu crema de branza, apoi un strat de mere si unul de piept afumat. Alternati straturile in functie de inspiratie si de dimensiunea paharelor.
Tartar de ton
Timp de pregatire: 20 minute
4 portii
Ingrediente:
300 g ton rosu proaspat,
1 mango,
1 dovlecel mic,
1 lamaie verde,
1 lingura susan prajit,
patrunjel,
sare si piper.
Mod de preparare:
Tonul se taie cubulete, se pune intr-un bol. Se adauga sucul de lamaie verde si se lasa la macerat 15 minute.
Din dovlecel de taie 8 lamele foarte subtiri, restul se marunteste. Lamele se oparesc 2 minute in apa sarata, apoi se scot, se scurg si se aseaza circular in pahar (practic devin ca un brau).
Se opareste si dovlecelul maruntit, se scurge bine si se adauga peste ton. Mango
se taie cuburi si se adauga de asemenea la aceasta compozitie, impreuna cu sarea si piperul.
Amestecul obtinut se pune in pahare, se decoreaza cu susan si patrunjel.
Tiramisu sarat
Timp de pregatire: 45 minute
4 portii
Ingrediente :
6 felii paine prajita ( biscuiti sarati sau pesmet),
1 lingura pesto,
3 rosii,
1 ardei rosu,
1 foaie de gelatina,
sare,
200 g mascarpone,
2 oua, 1 lamaie,
30 g parmezan,
busuioc taiat marunt,
ridichii pentru ornare.
Mod de preparare:
1) Zdrobiti foarte marunt painea prajita, adaugati pesto si amestecati pana la obtinerea unei paste omogene. Daca este prea uscata, picurati putin ulei de masline, in caz contrar mai adaugati paine. Repartizati uniform pasta in fiecare pahar.
2) Ardeiul se coace (ca pentru salata). Rosiile se oparesc 1 minut in apa sarata, doar pentru a putea inlatura cu usurinta coaja, se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza ardeiul si rosiile pana la obtinerea unei paste care se fierbe apoi intr-o oala, se adauga sare si apoi gelatina (inmuiata in prealabil). Continutul se mai fierbe 1 minut, cand se raceste se toarna in pahare, apoi se lasa in frigider.
3) Se sparg ouale, separand albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu putina sare, se adauga branza mascarpone, parmezanul, busuiocul, coja rasa si sucul jumatatii de lamaie, piperul. Albusurile se bat pana la obtinerea unei spume tari, apoi se incorporeaza delicat in prima compozitie.
Adaugati si aceasta crema in pahare, in straturi egale, reintroduceti in frigider.
In momentul servirii decorati cu rondele de ridichie.
Supa chinezeasca
Timp de pregatire: 45 minute
4 portii
Ingrediente:
1 praz, 1 morcov,
1 lingura paste de tomate,
1 ceapa,
1 cub concentrat de legume,
120 g germeni de soia,
80 g taitei,
1 lingura ulei susan,
1 lingura sos soia,
1 lingura coriandru tocat,
200 g creveti decorticati,
sare, cardamon,
ghimbir
Mod de preparare:
Prazul, morcovul si ceapa se taie bucatele.
Intr-o oala se pun 2 litri de apa, cubul de concentrat, legumele, pasta de tomate si se da in clocot.
La foc mic, se adauga condimentele, uleiul de susan, sosul de soia si se lasa sa fiarba 45 minute.
Opriti focul, adaugati taiteii, crevetii, germenii de soia si lasati totul acoperit 15 minute.
Maki la pahar
Timp de pregatire: 40 minute / repaus la frigider : 1 ora
6-8 portii
Ingrediente :
2 pahare de orez cu bobul rotund,
20 cl otet,
1 lingura gris,
sare, 6 foi de alge nori,
120 g somon,
120 g ton rosu,
sos soia,
wasabi,
ghimbir in otet.
Mod de preparare:
1) Orezul se fierbe in 21 pahare de apa, pana cand aceasta este total absorbita. Intr-o tigaie se pun otetul, zaharul si sarea, se incalzeste usor, pana la dizolvarea zaharului. Acest amestec se desarta peste orezul fiert.
2) Tonul si somonul se taie in fasii nu prea groase care se introduc in frigider.
3) Se intinde pe masa o folie de aluminiu pe care se depun foile de alge, una peste alta, (umezite in prealabil cu ajutorul unui burete imbibat in apa calduta). Se ia un pahar si se traseaza conturul sau pe bucatile de alge cu ajutorul unui cutit, apoi se decupeaza cu o foarfeca cercurile formate.
4) Se umplu paharele alternand: discurile de alge, orezul bine tasat, somonul si tonul. Se lasa la rece pana in momentul servirii. Se serveste cu sos de soia, wassabi sau ghimbir in otet.
Rosii, spuma de mozzarella si ulei de busuioc
Timp de pregatire: 20 minute
4 portii
Ingrediente:
2 legaturi de busuioc,
15 cl ulei de masline,
2 bulgari de mozzarella proaspata,
10 cl smantana,
2 linguri branza dulce,
6 rosii coapte, sare, piper.
Mod de preparare:
1) Uleiul se incalzeste. Cand e fierbinte, se ia de pe foc, se adauga frunzele de busuioc. In momentul in care s-a racit, se mixeaza intr-un blender 3 minute, apoi se trece printr-un filtru sau sita deasa. Se va obtine un ulei verde si parfumat.
2) Rosiile se oparesc 1 minut, se inlatura coaja si samburii si se taie marunt. Se adauga sare si piper.
3) Mozzarella si branza dulce se pun intr-un blender si se mixeaza 5 minute, pana la obtinerea unui piure fin. Smantana se bate cu mixerul, se va obtine frisca ce se va incorpora in piure-ul de mozzarella. Se adauga sare si piper.
4) Rosiile se pun in pahare. Se adauga spuma de mozzarella pe care se va picura uleiul de busuioc. Se serveste imediat, cu paine prajita sau foccacia.
Observatie: in cazul in care va mai ramane ulei, se poate pastra cateva zile pentru a acompania o salata mediteraneana.
Piure de vinete cu patrunjel si tapenada (pasta de masline)
Timp de pregatire : 15 minute
6 portii
Ingrediente :
3 vinete mari,
1 rosie, 1 lamaie,
1 legatura mica de patrunjel,
4 masline negre,
50 g tapenada,
1 lingurita seminte coriandru,
3 linguri ulei de masline,
sare, piper.
Mod de preparare:
Vinetele se coc la cuptor sau pe plita. Se extrage miezul, se lasa la racit, apoi
se striveste cu furculita sau se mixeaza usor.
Se adauga sare, piper, semintele de coriandru macinate, sucul de lamaie, uleiul de masline, maslinele negre taiate bucatele, patrunjelul taiat marunt. Se amesteca totul.
Jumatate din acest amestec se toarna in pahare, se suprapune un strat de tapenada, apoi inca un strat de piure de vinete. Se decoreaza cu bucati de rosie. Se pastreaza la rece.
Idee de prezentare: in momentul servirii se pot introduce in pahare grisine sau fasii de paine prajita unse cu unt.
Desert cu lamaie
Timp de pregatire: 15 minute / 1 ora repaus la frigider
4 portii
Ingrediente :
150 g biscuiti din aluat nisipos,
2 lamai,
1 ou,
100 g zahar,
120 g unt,
1 lingura amidon solubil,
3 linguri de jeleu de lamaie (poate fi si peltea).
Mod de preparare:
1) Se prepara crema de lamaie. Intr-un bol se mixeaza oul si zaharul. Se adauga untul, sucul de lamaie si amidonul. Amestecul se pune intr-o oala la foc mic si se fierbe ametecand continuu. Cand crema se ingroasa, retrageti de pe foc si lasati sa se raceasca.
2) Intr-o oala se pune jeleul de lamaie cu putin apa, se da la fiert pana se topeste.
3) Biscuitii se faramiteaza marunt si se pun in pahare (cam 1 cm grosime). Se adauga un strat de crema de lamaie, apoi se varsa jeleul topit.
Se lasa la frigider 1 ora inainte de servire.
Observatie: Lamaia poate fi inlocuita cu portocala sau lamaie verde.
Cat despre biscuiti, ii puteti realiza in casa, dintr-un aluat obtinut din 100 g faina, 50 g zahar, 50 g unt, 1 galbenus de ou, putina sare.
Acest articol au fost realizate cu ajutorul lui David Contant, bucatar francez.