E clar ca fiecare problema sau situatie pe care o intalnim in viata poate avea mai multe rezolvari: putem alege calea celor curajosi, a celor care au incredere in ei si in dorinta lor de "mai mult", si sa riscam actionand, sau calea celor care se tem si care sunt determinati sa astepte pana cand schimbarile pe care si le doresc ii vor cauta ele pe ei si care gandesc "Nu am cum sa reusesc…imi lipseste X lucru pentru a reusi".
Noi suntem cei care ne punem piedici in primul rand. Avem impresia ca ar trebui sa avem toate calitatile posibile la superlativ pentru a face ceva si, de cele mai multe ori, renuntam sa mai facem ceva, orice, pentru a reusi.
Mihaela Costea, specialistul in Resurse Umane al companiei Gemisa ne detaliaza: "Exista doua abordari ale acestei situatii: in primul rand, nu ar trebui sa luam strict criza in considerare si nu ar trebui sa credem ca din cauza ei nu ne putem schimba locul de munca, sau deschide o afacere, ci sa ne spunem "eu pot exploata momentul de slabiciune sau de cadere al altora". In cel de-al doilea rand, nu exista un moment mai bun ca momentul acesta pentru a face ce iti doresti. Daca iti asculti instinctul si acesta iti cere o schimbare si iti spune ca e momentul potrivit din viata ta, e bine sa actionezi. In astfel de momente ratiunea e cea care ne pune piedicile cele mai mari. De fiecare data cand mi-am ascultat ratiunea, in cazul unui conflict dintre instinct si ratiune, am dat gres."
Poti invata din mers!
Aminteste-ti primul loc de munca si prima zi -sau primele saptamani- in care nu stiai decat lucruri teoretice despre ce ar trebui sa faci tu acolo. Ce ai facut? Ai plecat acasa plangand pentru ca erau lucruri pe care nu le stapaneai? Nici vorba, ai ramas si ai invatat tot ce trebuia sa inveti si tot ce trebuia sa acumulezi.
Nu ai cum sa ai toate aptitudinile si toate skill-urile necesare pentru o schimbare de directie sau pentru o schimbare profesionala inca dinainte de a face aceasta schimbare, unele din ele vor fi invatate la locul de munca.
"In fiecare zi si din fiecare actiune pe care o facem, daca stam sa analizam dupa ce se incheie ziua, invatam cate ceva, indiferent de cat de buni specialisti credem noi ca suntem.", crede specialistul in Resurse Umane.
Cei care reusesc nu sunt mai buni ca tine!
Care crezi tu ca sunt diferentele dintre cei care isi propun un lucru si il obtin si cei care se multumesc sa faca planuri, stand pe margine si asteptand. In afara de curaj, ai putea fi surprins sa constati ca nu sunt nici mai bine pregatiti decat tine si nici neaparat mai buni in ceea ce fac.
Mihaela Costea ne explica: "Marea greseala pe care multi dintre noi o facem este sa ne masuram cu altii si sa nu fim obiectivi. Avem tendinta, sta in firea omeneasca sa faca asta, sa ne subclasam si e total gresit. Trebuie sa gandim ca niste invingatori! Trebuie sa avem imaginea finala, reusita, tot timpul in minte si nu trebuie sa ne impotmolim atunci cand apar obstacole sau greutati. Sa ne folosim energia pentru a cauta solutii la probleme, nu pentru a ne lamenta."
Cum iti influenteaza gandirea reusita? Specialistul in Resurse Umane spune: "Mintea ne coordoneaza viata. Daca te gandesti ca e criza si ca totul e negru, atunci totul va fi negru pentru tine. Un foarte mare ajutor l-ai putea gasi in cartile despre programarea neurolingvistica (NLP), in care vei invata sa vizualizezi reusita, sa gandesti pozitiv si sa te indrepti catre obiectivul propus, oricare ar fi acela."
Care ar fi cel mai rau scenariu? Planifica inainte de a face orice lucru -e foarte important sa nu ramai numai cu planurile- si incearca sa iti imaginezi care sunt cele mai sumbre situatii care te-ar putea astepta daca indraznesti sa risti.
Si ce daca nu te-a sunat nimeni, desi ai aplicat la zeci de job-uri sau ai dat zeci de interviuri? Si ce daca nu te descurci din prima la noua ta slujba? S-ar putea chiar sa fii sanctionat sau sa nu ai parte de mariri salariale sau de promovari. Ei, si? Trebuie sa te opresti o secunda -nu mai mult- sa reflectezi asupra celor facute si sa te gandesti ce ai putea invata din asta.
"Sa nu te impiedici, sa nu te opresti! Gandeste-te ce ai gresit si cum ai putea face altfel pentru ca data viitoare sa iasa toate asa cum iti doresti. Trebuie sa gasesti forta de a crede ca ti se va intampla ce trebuie sa se intample si ce e bine pentru tine.", crede specialistul.
E vorba de principiul actiunii si reactiunii, trebuie sa dai pentru a primi. Ca sa primesti succes, spune specialistul, trebuie sa dai munca, tenacitate si ambitie - o "garla" de ambitie.
De la sine nu se rezolva nimic!
Sunt multi cei care si-au pierdut locurile de munca in aceste luni si un moment dificil pentru piata fortei de munca. Ei ar trebui sa stie ca trebuie sa lupte si sa actioneze.
"E un moment stresant atunci cand iti pierzi locul de munca, iar stresul lasa urme adanci care se fac simtite multa vreme dupa ce iti gasesti de munca. Am trecut de trei ori prin aceasta experienta si stiu ce urme lasa", marturiseste Mihaela Costea.
Cei care se afla in aceasta situatie nu trebuie sa isi piarda speranta, trebuie sa aplice la cat mai multe job-uri, sa se prezinte "frumos si real" la interviu, sa sa "vanda" corect, asa cum sunt ei, nu asa cum isi inchipuie ca isi doresc angajatorii. Si, mai adauga specialistul, oricat de greu ar fi, sa isi lase "usi deschise" in spate, pentru ca referintele sunt verificate si ar fi pacat sa piarda tocmai la acest capitol.
Care e schimbarea pe care tu nu indraznesti inca sa o faci? Spune-ne si poate te putem ajuta!