Odata cu trecerea timpului, pielea noastra devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica, iar capacitatea tegumentului de a se apara de agresiuni scade.
In afara procesului normal de imbatranire, mai sunt si alti factori care pot influenta aparitia ridurilor, printre care as mentiona:
- fumatul – prin reducerea aportului sangvin catre tegumente;
- tenul deschis – aceste persoane au tendinta mai pronuntata de a face leziuni solare, iar aceste leziuni accentueaza dezvoltarea ridurilor;
- factorii genetici – persoanale ale caror parinti au avut riduri inca din tinerete au tendinta de a dezvolta asemenea riduri mai devreme;
- expunerea la ultraviolete – persoanele care petrec considerabil mai mult timp in lumina soarelui sunt mai predispiuse la aparitia precoce a ridurilor;
- expresiile faciale – persoanele care zambesc sau se incrunta in mod repetat vor dezvolta mai devreme riduri, in comparatie cu persoanele care nu au asemenea expresii atat de des.
Exista numeroase optiuni terapeutice in cazul ridurilor, decizia pentru alegerea celei mai potrivite se ia împreuna cu doctorul chirurg estetician, in functie de vechimea si profunzimea ridurilor.
Una dintre posibilitati consta in indepartarea straturilor superficiale ale tegumentului prin diverse metode: dermabraziune, peeling, tratamente cu laser sau cu radiofrecventa. De obicei sunt necesare mai multe sedinte de tratament.
Injectiile cu toxina botulinica sunt indicate mai ales in cazul ridurilor de la nivelul fruntii, regiunea dintre sprancene si cele de la coada ochiului. Efectele dureaza 4-6 luni, necesitand repetarea procedurii dupa acest interval.
Substantele de umplere (fillere) - grasime proprie, acid hialuronic - se folosesc in cazul ridurilor mai adanci, precum si pentru marirea buzelor. Efectele se mentin cateva luni, dupa care procedura trebuie repetata. Acestea sunt proceduri nechirurgicale, sunt neinvazive, nedureroase si nu presupun o perioada de recuperare sau internare.
In cazul ridurilor vechi, adanci, asociate si cu alte modificari (obraji si pometi cazuti, adancirea pliurilor faciale, excesul de piele la nivelul gatului etc.) optiunea terapeutica este reprezentata de liftingul facial - o procedura chirurgicala invaziva, cu vindecare mai lenta si rezultate durabile.