Sunt, insa, si foarte multi oameni care cred in acele "sanse" pe care viata sau destinul ni le scoate in cale. Camuflate sau mai vizibile, ele ne ofera sanse pe care le acceptam sau le respingem. Le-ai putea spune "wild-cards" (factor necunoscut sau nepredictibil - conform dictionarului Merriam-Webster), experiente care te-ar putea lasa cu respiratia taiata (la propriu si la figurat, depinde de genul de "risc" pe care ai dori sa ti-l asumi). Te-ar putea face fericit si, cu siguranta, iti vor schimba viata.
Iata ce spune Dana Burghel, coach si director executiv la Learning About, despre legatura dintre riscurile asumate inconstient si cele "cantarite" bine inainte:
"Orice ne asumam, o facem constient, deci nu exista riscuri asumate inconstient, ci in cunostiinta de cauza. O facem atunci cand avem incredere, cand am 'mai trecut pe acolo', cand stim la ce risc ne expunem. Cele judecate bine ar insemna dupa indelungi 'dar daca...'", spune ea.
Cine isi asuma riscuri e o persoana libera!
Cum ar fi, de exemplu, ca in vremurile acestea de criza sa primesti o oferta de munca (in acelasi domeniu) care ar presupune mai multi bani, dar si mai multe responsabilitati? Ce ai face? Una din cunostintele mele s-a confruntat de curand cu aceasta situatie si a refuzat, motivand - fata de noi, fata de sine - ca nu ar fi avut capacitatea de a deveni sef peste acea echipa. Pur si simplu, a refuzat sa-si asume riscul. Daca ar fi reflectat inainte mai bine, ar fi vazut ca exista riscuri si in cazul in care ramane la actualul loc de munca. Riscul de a da faliment, de a se face reduceri de personal, de a scadea vanzarile si, proportional, si salariile...
Ceea ce incerc sa va demonstrez este ca riscurile sunt peste tot: si daca alegi sa stai pe loc, si daca alegi sa te prinzi cu ambele maini de acea sansa si sa nu ii mai dai drumul.
Specialistul Dana Burghel ne explica faptul ca nu trebuie sa cadem nici in capcana asumarii riscurilor: "Daca va referiti la inconstienta celor care "plonjeaza" cu capul inainte, atunci nu exista nicio legatura: cel care se arunca in gol pur si simplu nu are nicio legatura cu cel care gandeste foarte bine la ce se expune. Si nu putem spune ca este vorba de curaj si de lipsa de curaj ci, mai exact, de inconstienta si gandire matura."
Cum este mai bine: mereu precaut sau riscand mereu? In care dintre aceste doua ipostaze este un om mai castigat?
Iata care este opinia directorului executiv de la Learning About, Dana Burghel: "Parerea mea este ca nici una, nici alta. Calea de mijloc, de echilibru este cea mai buna. Cateodata este foarte bine sa mergi la risc, desi nu ai mari sorti de izbanda, dar SIMTI ca vei avea castig de cauza, desi rationamentul spune cu totul altceva. Cateodata e bine sa cantaresti foarte, foarte bine! Sunt situatii si situatii, dar a trai numai la extreme nu face bine niciunui business sau vieti."
Specialistii americani dau un exemplu pentru situatiile in care nu stii ce sa faci, dar mai degraba nu ti-ai asuma riscul. Gandeste-te ca esti intr-un parc de distractii, si iti sunt puse in mana un manunchi de bilete pentru absolut toate atractiile. Ai refuza biletele si le-ai da inapoi, fara sa le folosesti? Este exact situatia in care te gasesti, atunci cand esti in fata unei hotarari de acest fel, spun specialistii in dezvoltare personala.
Dana Burghel ne spune care sunt regulile de asumare a riscurilor si daca exista aceste reguli cu adevarat. "Nu cred ca exista reguli, conteaza experienta, bunul simt, masura, firea fiecaruia, intuitia etc. In orice caz, deciziile mari nu trebuie niciodata luate sub trairi puternice, fie ele pozitive sau negative. Vei vedea totul ori foarte in roz, ori foarte sumbru, iar realitatea de cele mai multe ori este departe de ceea ce percepem noi la bucurie mare sau la manie. Altfel, e bine si sa cantarim, si sa ne lasa in voia intuitiei, mai ales ca suntem femei, si acesta este taramul nostu."
Mentalitatea de invingator nu inseamna sa iti asumi riscuri inutile, numai pentru ca exemplul celor care au ajuns in top iti spune acest lucru. Riscurile, dar si oportunitatile, sunt pretutindeni in jurul nostru. Totul e sa deschidem bine ochii si sa ne hotaram cat de mult vrem sa riscam!