Este bine de stiut, ca iarna, datorita temperaturilor scazute, tenul este predispus la deshidratare, consumul de apa fiind mai scazut decat vara, cand datorita caldurii consumam mult mai multe lichide decat in anotimpul rece. Frigul care bate la usa, vantul, viscolul, precipitatiile si schimbarile bruste de temperatura prin trecerea de la ambientul casei sau biroului, cu aer cald si uscat, la aerul rece cu vant si ninsoare de afara nu fac decat sa usuce si sa irite pielea. In aceste conditii ne intrebam, in mod firesc, cum sa ne protejam tenul.
Frigul produce strangerea vaselor sanguine, incetineste circulatia sangelui, iar epiderma nu mai este suficient irigata si hranita, compromitand activitatea normala a pielii. In plus, reinnoirea celulara incetineste, iar pielea isi pierde tonusul si supletea, devenind opaca, aspra si fara stralucire. Pentru a evita uscarea pielii, va recomand folosirea sapunurilor sau lotiunilor cu PH acid sau neutru si cremele hidratante. Cele mai potrivite sunt cremele de zi hidratante (cu vitamine), cremele regenerante de noapte si cremele de ochi pentru ca asigura o hidratare intensa a pielii. Astfel, tenul nu va mai suferi din cauza frigului sau a diferentelor mari de temperatura.
Pentru a ne mentine pielea frumoasa, este bine sa utilizam, in sezonul rece, un tratament suplimentar pentru ten, cum ar fi o masca pentru hidratare intensiva. Puteti folosi masti hidratante, atat in cabinetele de specialitate cat si cele handmade preparate acasa. Combinati galbenusul de ou cu miere, smantana, kiwi sau banane si veti obtine o masca hidratanta si nutritiva, care va va ajuta sa aveti un ten luminos.
De asemenea puteti folosi o masca pe baza de ulei de migdale, proteine din lapte si extract din miere cu un puternic efect hidratant.
Este de preferat ca orice masca sa fie folosita o data, de doua ori pe saptamana pentru tenul normal si de doua - trei ori pe saptamana pentru tenul uscat si sa se aplice pe pielea curata, evitandu-se zona ochilor.
Fondul de ten si pudra, folosite combinat sau separat, sunt alte produse recomandate in sezonul rece, pentru ca previn deshidratarea pielii si functioneaza ca o bariera intre fata si factorii mediului exterior.
O problema majora a tenului in acest anotimp este si cuperoza, o afectiune favorizata de sezonul rece. Variatiile de temperatura, consumarea alimentelor sau bauturilor fierbinti provoaca aparitia puseelor de cuperoza. Viata in aer liber la soare sau intemperii favorizeaza revenirea episoadelor in cadrul acestei boli cronice. Trecerile bruste de la cald la frig sau invers, stresul emotional, alimentele condimentate, aplicarea locala de corticoizi, razele ultraviolete sunt factori care vor fi evitati de persoanele predispuse la cuperoza.. Chiar daca nu scapam usor de cuperoza, ea nu trebuie ignorata in acest sezon, din contra trebuie sa avem grija ca ea sa nu se extinda si pe cat posibil sa ferim tenul de tot ce o poate activa.
Sfatul meu ca specialist pentru aceasta perioada a anului este in primul rand sa consumati lichide, asigurandu-i tenului o hidratare optima, sa folositi creme adecvate acestui anotimp si nu in ultimul rand, sa nu rariti vizita la cabinetul de cosmetica. Sunt convinsa ca, esteticiana are mereu in maneca cate un AS pentru oricare dintre problemele cu care se confrunta tenul tau in anotimpul sarbatorilor de iarna!