In urma publicarii cartii "Avantajele riscurilor", cei de la inc.com au tinut neaparat sa discute cu Tom Panaggio, autorul volumului si co-fondator al Direct Mail Express, companie care are in prezent 400 de angajati.
"Nu mi-am propus sa scriu despre riscuri. Voiam sa scriu o carte aplicabila in cazul micilor afaceristi si antreprenori", spune Panaggio.
Atrage oamenii potriviti in viata ta in 5 pasi simpli
Ideea i-a venit in urma unei curse de masini pe care a castigat-o recent prin efectuarea unei miscari neobisnuite.
"A trebuit pur si simplu sa ies de ep pista si sa ma pun intr-o pozitie periculoasa pentru a prelua cconducerea. Si atunci mi-a venit in minte ideea ca de fiecare data cand dam peste o oportunitate, trebuie sa ne asumam riscul de a profita de ea. Aceasta este diferenta dintre un antreprenor de succes si unul care doar se chinuie sa reuseasca."
Asta nu inseamna ca trebuie sa te arunci tot timpul cu capul inainte. Ideea este sa risti atunci cand recompensa te duce acolo unde iti doresti.
3 afaceri de succes create de femei, pentru femei
Iata cateva sfaturi pe care antreprenorul le da celor care se tem de riscuri.
1. O singura data nu este de ajuns.
Inceperea unei afaceri in sine este un pas major si un risc considerabil. Multi antreprenori, insa, fac acest pas, aterizeaza in picioare, dupa care devin exagerat de precauti. Adevarul este ca trebuie sa iti asumi in continuare riscuri daca vrei sa descoperi adevaratul potential al companiedi tale.
2. Fiecare oportunitate vine cu un risc.
Daca nu vine la pachet cu asumarea unui risc, atunci nu este o adevarata oportunitate. Daca cineva iti povesteste despre o oportunitate care nu prezinta riscuri, fugi!
3. Ai nevoie de un plan.
Trebuie sa existe un tipar al mutarilor de care ai nevoie pentru a avea succes, iar o parte din asta este sa ai un plan. Oportunitatile pe care le intalnesti si riscurile pe care ti le asumi trebuie sa se incadreze intr-un plan si trebuie sa te ajute sa mergi mai departe. Daca nu te ajuta in acest sens, daca nu iti faciliteaza deplasarea catre scopul dorit, nu are rost sa iti asumi un risc.
4. Nu te minti singura.
Nu e nimic rau in a fi optimista. Oamenii isi doresc in jurul lor oameni pozitivi. Insa sa ai o idee neobisnuita si sa fii 100% convinsa ca va functiona asa cum te astepti nu inseamna sa fii optimist, ci mai degraba sa te minti singur. Nu iti asuma riscuti daca optimusmul tau nu este incurajat de cercetari solide. Nu te baza pe parerea prietenilor si familiei despre ideile tale atunci cand vrei sa fii adusa cu picioarele pe pamant. Nu faci decat sa te minti pe tine si sa iti asumi riscuri inutile.
5. Discuta riscurile cu cei implicati si pe care ii afecteaza.
Evita riscurile care pun in pericol situatia financiara a familiei tale. Daca vrei sa incepi o afacere, ai face bine sa nu iti dai demisia. Iar daca ai nevoie sa renunti la job pentru o perioada, trebuie sa discuti cu cei implicati si sa fii sigura ca ai sprijinul lor inainte de a face acest pas.
6. Sacrifica binele pentru mai bine.
Nu-ti fie frica sa risti o afacere care are succes daca vezi sansa de a construi ceva mai mare. Chiar daca planul original functioneaza perfect, daca se dezvolta vizibil mai bine intr-o anumita directie, poti sa iti asumi riscuri in acest sens si sa modifici planul din mers.
7. Pregateste-te sa dai gres.
Daca esti pregatita sa iti asumi riscuri, atunci fii pregatita sa schimbi directia daca o dai in bara. Este in regula sa dai gres, cu conditia sa accepti asta si sa mergi mai departe. Nu pierde timpul splangandu-ti de mila. Treci la alt plan de indata ce vezi ca lucrurile scartaie.
8. Nu te lasa pacalita de speranta.
Un prizonier al sperantei este, spune Panaggio, cineva care spera ca lucrurile se vor indrepta, in loc sa puna osul la treaba si sa le indrepte. Un castigator va avea un plan si va sti cum sa il puna in aplicare. Scopul fiecarei zile este sa faci un pas catre transformarea visului in realitate. Asta inseamna sa fii antreprenor.
Citeste si:
Ce sanse ai sa dezvolti o afacere profitabila in 2014, in functie de zodie