Aceasta intalnire fantasmatica dintre cei doi este redata deseori in cadrul sedintelor de terapie de cuplu prin mutarea diferitelor continuturi, alternativ de la unul la celalalt. Uneori vorbim despre o scena a prizonieratului (casa ca spatiu imaginar al inchiderii in fata invadatorilor straini), alteori putem vorbi despre un scenariu al mortii prin ucidere, alteori despre un continut morbid iar deseori despre incapacitatea de a avea copii sau un substitut al acestora.
Peste aceasta fantasma se pune un alt punct de vedere – cel al prezentei imaginilor de identificare. Consider ca dincolo de persoanele care au un rol decisiv in formarea si functionarea psihologica a unui protagonist si care fac in special obiectul analizei unei terapii individuale asistam in cadrul terapiei de cuplu la prezenta dominanta a unei persoane cu rol de organizator. De exemplu bunicul care impune regulile, bunicul care interzice si in jurul caruia se distribuie scenariul imaginat al cuplului. Bunicul este adus ca persoana semnificativa si genereaza reactii ample de ambele parti. Alteori putem vorbi despre un unchi care este reprezentant al unei realitati.
In jurul acestui model care de regula nu este unul din parinti, ci o persoana importanta pentru unul din cei doi. Aceasta persoana care va fi prezenta pentru ca el face parte integranta din istoria cuplului si alegerea partenerului se va evidentia cu usurinta inca din perioada interviului preliminar.
In momentele de criza, prezenta acestei persoane este amenintata. Cuplul incearca sa il modifice, sa il faca in conformitate cu ceea ce se intampla. Este si reactia societatii la schimbare, este si tentativa de a face ca lucrurile sa fie mai bine dar fara sa se modifice ceva. Acest punct de vedere este unul economic in care un cuplu incearca in permanenta sa isi pastreze constanta chiar cu pretul suferintei. Acest principiu il regasim in permanenta tentativa a diferitelor persoane de a sustine unitatea unui cuplu constituit deja chiar in momentul in care el este destramat.
Aceste trei puncte de vedere permit o integere posibila a modului de functionare a unui cuplu:
- Circulatia fantasmatica
- Persoana identificatorie fantasmatic
- Economia cuplului
Motivul pentru care relatia de cuplu este atat de importanta in viata de zi cu zi este dat tocmai de aceste puncte la care putem atasa ideea ca partenerul de cuplu este cel asupra caruia se proiecteaza intregul grup intern al celuilalt, ca asupra sa vor fi transferate toate relatiile posibile prin care o persoana functioneaza in legaturi. Dar acest grup intern se va organiza mereu pe cele trei puncte mai sus mentionate: vor fi distribuite intr-o fantasma, vor avea o asezare plecand de la unul din persoanele dominante si care, de regula cel putin, este o ruda cu o pondere ridicata in copilaria unuia si sa fie economic prin stabilirea unei distributii cat mai stabile, cu un consum minim.
Toate acestea se desfasoara in afara campului constient al cuplului. Multe continuturi apar in cadrul terapiilor de cuplu, in vise, in asociatiile libere ale cuplului, in modul in care continuturi se leaga de diferitele intamplari din viata cotidiana.