Nevoia de vitamina A a copiilor variaza in functie de varsta: la 1-3 ani 1.000 UI sau 300 micrograme (mcg) RAE (echivalentul activitatii de retinol) pe zi, iar de la 4 ani 1.320 UI sau 400 mcg RAE pe zi.
Cele mai bune surse de vitamina A sunt cele din fructele si din legumele colorate. Iata cateva dintre cele mai bune surse:
- 1/2 ceasca de suc de morcov: 22.567 UI
- 1/4 ceasca preparate din cartofi dulci: 12.907 UI
- 1 morcov crud: 8.666 UI
- 1/4 ceasca morcovi fierte: 6.709 UI
- 1/4 cana de spanac fiert: 5.729 UI
- 1/4 ceasca de suc de fructe: 5.717 UI
- 1/4 ceasca de piureu de gulii: 4.979 UI
- 1/2 cana de supa de legume: 2.910 UI
- 1/4 ceasca de pepene galben: 1.352 UI
- 1/4 cana de caise cu suc: 1.031 UI
- 1/4 cana de ardei gras rosu: 720 UI
- 1/4 cana de spanac crud: 703 UI
- 1/4 cana de piureu de mango: 631 UI
- 1/2 cana de fulgi de ovaz fortificat, cu apa: 626 UI
- 1/4 ceasca de broccoli fiert: 603 UI
- 1/4 ceasca de mazare congelata, preparata la abur: 525 UI
- 1/2 ceasca de suc de rosii: 546 UI
- 1/2 cana de lapte fortificat: 250 UI
- 1/4 cana de piersici din conserva, cu suc: 236 UI
- 1/2 ou mare: 160 UI
- 1/2 branza de vaci: 142 UI
- 1/4 cana de ardei gras verde: 137 UI
- 1/4 ceasca de piersici proaspete: 125 UI
- 1/4 ceasca de papaya: 83 UI
Cantitatea de vitamina A din produse va varia, desigur, in functie de marimea fructelor sau legumelor ori de marca produselor, iar copiii vor putea manca mai mult sau mai putin din cantitatile indicate in lista de mai sus in functie de varsta si pofta lor de mancare. Astfel vei putea estima cantitatea aproximativa de vitamina A ingerata de copilul tau in functie de lista si de acesti parametrii.