Cercetarea a analizat obiceiurile contraceptive si sexuale ale femeilor din Romania. In plus, aproape 80% dintre femeile chestionate in cadrul studiului afirma ca, atunci cand vine vorba de viata intima, deciziile le apartin in totalitate. 6 lucruri care iti deprima vaginul
Campania "Planifica Neprevazutul!", lansata de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), isi propune sa ajute femeile, si nu numai, sa ia decizii in cunostinta de cauza, oferind informatii corecte privind metodele contraceptive disponibile, precum si consiliere pe orice subiect privind sanatatea sexuala.
Iar o viata sexuala implinita depinde atat de compatibilitatea partenerilor, cat si de lipsa grijilor privind o sarcina nedorita sau infectiile cu BTS (boli cu transmitere sexuala).
In timp ce 69% dintre femei prefera sa planifice utilizarea contraceptiei inaintea sau pe durata contactului sexual, 13% dintre acestea sunt de parere ca protectia actului sexual este doar responsabilitatea femeii.
Astfel, femeile sunt incurajate sa preia controlul asupra corpului lor si sa se protejeze folosind metode contraceptive moderne, sigure si cu eficienta de lunga durata, pentru a evita situatiile in care se confrunta cu o sarcina nedorita. Studiul mentionat arata ca metodele contraceptive moderne sunt preferate de 50% dintre femeile chestionate.
"Principala bariera a utilizarii corecte a metodelor contraceptive moderne si eficiente o reprezinta informatiile incorecte si miturile privind efectele lor secundare. Unul dintre cele mai raspandite mituri este cel conform caruia pilulele pot duce la infertilitate, ceea ce este fals", explica Dr. Borbala Koo, Director Executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).
Nici contraceptia de urgenta, singura metoda de a evita o sarcina nedorita dupa un contact sexual neprotejat, nu este ferita de mituri.
11% dintre femei stiu ca, daca este necesar, pilula de a doua zi poate fi folosita de mai multe ori pe durata unui an, ori de cate ori este nevoie, fara a dauna organismului.
Retine: metoda a fost conceputa ca solutie salvatoare (pentru situatiile in care metoda contraceptiva folosita in mod obisnuit a esuat) si nu pentru uz regulat. Foarte putine femei, adica doar 6%, stiu ca daca femeia este insarcinata si foloseste contraceptia de urgenta, sarcina nu va fi afectata.
"Faptul ca este disponibila in farmacii fara prescriptie medicala face posibila utilizarea extrem de rapida, chiar imediata, a pilulei de a doua zi, atunci cand este cazul. O parte dintre femei (43%) insa, sunt conduse inca de prejudecata conform careia folosirea contraceptiei de urgenta este rezultatul unei vieti sexuale iresponsabile. Oricui i se poate intampla ca in viata intima sa fie luat pe nepregatite sau metoda contraceptiva pe care s-a bazat, sa esueze", spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie.
"Emergency Contraception Study" a inclus si un esantion de peste 500 de romance cu varsta cuprinsa intre 16-49 ani, care au raspuns intrebarilor pe tema obiceiurilor de utilizare si a atitudinilor cu privire atat la metodele contraceptive in general, cat si la contraceptia de urgenta.
Citeste si: Cancerul ovarian: Invata sa recunosti cele mai frecvente simptome
Cele mai frecvente boli care iti afecteaza fertilitatea
Bolile ginecologice - Topul celor mai frecvente cauze
Cele mai bune gustari pentru ameliorarea sindromului premenstrual