Nu stiu ce ne va aduce vremea in zilele urmatoare, insa, pentru weekendurile mohorate, prielnice tolanitului in pat, cu o carte in brate, am pregatit o scurta lista de romane celebre, numai bune de citit cu servetelele pe noptiera.
La rascruce de vanturi, Emily Brontë
Dragostea neimplinita din pricina diferentelor sociale dintre cele doua personaje (Heathcliff si Catherine Earnshaw), realizarea ca individ si razbunarea „fiului” renegat, fac din Wuthering Heights (titlul original) un roman de sapte batiste. Heathcliff este un mic vagabond luat de pe strazile orasului Liverpool de catre domnul Earnshaw si adus in sanul familiei sale. Respins de fiul cel mare al binefacatorului sau, iubit de fiica cea mica, Heathcliff trece prin umilinte, dezamagiri si tradare care-l determina sa se formeze ca individ, dar, totodata, il transforma intr-un barbat crud. Iubirea profunda pentru Catherine reprezinta sursa tuturor actiunilor sale.
Invitatia la vals, Mihail Dumes
Mihail Drumes realizeaza prin excelenta un roman psihologic, o analiza comportamentala a individului, determinata de sentimente contradictorii, confuzie si neintelegere. Actiunea se invarte in jurul unei frumoase povesti de dragoste dintre arogantul student Tudor Petrican si mult mai timida Mihaela Deleanu. Situatia ia o intorsatura neasteptata, stanita de intrigi personale, moment in care vedem pana unde poate conduce orgoliul ranit al unui barbat. Este negresit o carte care starneste interesul si, cu siguranta, glanda lacrimala a fiecarei visatoare melancolice care o citeste.
Anna Karenina, Lev Tolstoi
Arhi-cunoscutul roman al autorului rus este nelipsit din orice top, lista sau biblioteca, motiv pentru care nu poate absenta din lista romanelor siropoase. Este o fresca sociala, o monografie a inaltei societati rusesti, de o complexitate tematica deosebita, insa dragostea primeaza ca si tema. Anna Karenina, o stimabila doamna a societatii ruse, sotia unui important politician, se indragosteste de mai tanarul conte, Alexei Vronsky, ofiter in slujba cavaleriei. Principalul fir narativ se raporteaza la triunghiul erotic Anna- Vronsky- Karenin (cel din urma fiind sotul Annei). Povestea este captivanta intrucat poate fi interpretata din perspective diferite (sociala, morala, familiala, psihologica etc.) si are un deznodamant surprinzator.
Romanul se regaseste in topurile celor mai bune carti all time.
Maitreyi, Mircea Eliade
Daca nu ai citit pana acum romanul Maitreyi, ar fi cazul sa o faci. Actiunea se petrece in Calcutta, iar intreaga carte este un sumar de obiceiuri hinduse, un tablou al Indiei anilor ʻ30. Allan, un tanar pasionat de sanscrita, ajunge sa locuiasca in casa mentorului sau, Surendranath Dasgupta, unde, cu timpul, se indragosteste de fiica cea mare a acestuia, Maitreyi. Evident, cei doi traiesc o iubire imposibila, marcata de diferentele culturale si religioase dintre ei. Cartea a facut inconjurul lumii, a starnit discutii si chiar publicarea unui roman scris de insasi Maitreyi Devi, ca replica la povestea lui Eliade.
Dama cu camelii, Alexandre Dumas fiul
Ea este o curtezana dorita a vremii, cu o afinitate pentru lux si comoditate, el este un tanar sarac, dar ambitios, care incearca sa-si cladeasca un viitor. Armand Duval se indragosteste de Marguerite Gautier si incearca sa ii ofere conditiile cu care este obisnuita, insa realizeaza ca asteptarile ei sunt mult peste posibilitatile sale financiare. Tatal lui Armand incearca sa intervina, insa tanarul este indragostit orbeste de frumoasa lui iubita. Este genul de poveste care te tine in priza, iar finalul este de-a dreptul lacrimogen.
Temeiul inspiratiei a fost pasiunea pe care Alexandre Dumas fiul a facut-o pentru Marie Duplessis, o curtezana admirata a timpului sau.
Romanele enumerate mai sus reprezinta capodopere ale literaturii universale sau nationale, lucrari care nu trebuie sa lipseasca din bibliografia oricarui cititor pasionat.
Asadar, bucurati-va de zilele ploioase! Sunt un bun prilej de lectura.
Citeste si:
Carti care merita citite intr-o viata
Literatura erotica - 10 titluri obraznice pentru noptile reci