Conform unui studiu Gfk realizat in 2009, mai mult de una din doua romance (53%) nu cunosc nicio metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Aceasta afectiune ramane principala cauza de mortalitate prin cancer la tinerele romance cu varste intre 15 si 44 de ani. Mai mult, Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare in tara noastra fata de media europeana.
Din aceasta cauza, zece medici formatori din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si aproape 100 de voluntari studenti de la facultatile de medicina vor incepe luna aceasta implementarea unui program de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin, in peste 20 de scoli din Bucuresti, Cluj si Iasi, precum si in doua din cele mai mari shopping- mall-uri din Bucuresti si Cluj.
Programul de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin isi propune sa aduca in atentia tinerelor, a parintilor si a elevelor un subiect delicat, dar extrem de important pentru sanatatea femeilor din Romania - cancerul de col uterin si prevenirea cauzelor acestuia: infectia cu virusul Human Papilloma Virus (HPV).
“Lipsa de informare este principalul factor din cauza caruia cancerul de col uterin face in continuare ravagii in randul romancelor de toate varstele. Ne-am dori ca programul nostru sa fie un semnal pentru nevoia intelegerii gravitatii problemei cancerului de col uterin in Romania, dar si a sperantei ca educatia, vaccinarea si testarea periodica pot reduce covarsitor pericolul acestei boli.”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedinte al SNMF.
Cancerul de col uterin este cauzat de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru descoperirea legaturii dintre infectia HPV si cancerul de col uterin.
Pentru prevenirea imbolnavirii, este nevoie in primul rand de educatie medicala, de vaccinare si de control periodic si test Babes-Papanicolau.