Dragostea se naste la scoala, la serviciu sau in cercul de prieteni
Daca vreti sa va indragostiti uitati-va in jur - peste 60% dintre respondenti spun ca ultima persoana de care s-au indragostit au intalnit-o la serviciu, scoala sau in cercul de prieteni.
Pe de alta parte, 19% sustin ca s-au intalnit din intamplare, cei mai multi dintre acestia in cluburi sau la petreceri.
Dragostea pe internet, la moda printre tineri
Pentru tinerii cu varste intre 18-24 de ani internetul reprezinta o modalitate de a cunoaste dragostea, in vreme ce pentru internautii cu varste peste 35 de ani recomandarea prietenilor sau a rudelor este o optiune mai buna.
Energie si veselie garantate, fluturasi in stomac, bonus pentru femei!
Daca nu ati mai experimentat de mult emotiile dragostei, iata ce pierdeti. Respondentii au spus ca dragostea ii face sa se simta veseli si plini de energie, "simptome" manifestate de aproximativ 50% dintre ei.Totodata, 40% dintre cei care au fost vreodata indragostiti au simtit "fluturasi in stomac" - femeile declara ca simt acest lucru mai des decat barbatii.
Apectul fizic nu conteaza prea mult pentru romani
Daca ar fi sa opteze pentru cel mai important aspect care i-a facut sa se indragosteasca, respondentii ar pune pe primul loc legatura emotionala creata (33%), urmata de personalitatea celuilalt (19%) si atentia sau grija pe care i-o acorda (15%), in vreme ce apectul fizic este mentionat de numai 9% dintre respondenti (acesta fiind semnificativ mai important pentru barbati decat pentru femei).
Barbatii vor femei elegante si stilate
Inteligenta si simtul umorului ii fac pe jumatate dintre utilizatorii de internet sa se indragosteasca, urmate de bunatatea sufleteasca si sinceritate. A fi in pas cu vremurile, la moda este un aspect valorizat de tinerii cu varste intre 15 si 17 ani, in timp ce la nivelul celorlalte segmente de varsta este mai important ca celalalt sa fie serios si echilibrat.
Daca ne uitam pe diferentele dintre genuri, pentru femei este mai important ca partenerul sa aiba simtul umorului si sa inspire incredere pe cand barbatii se indragostesc mai des de femei elegante, cu stil, ambitioase si hotarate, dar totusi sensibile.
Indiferent de varsta si sex, situatia financiara nu este un criteriu de selectie - trei sferturi dintre romani se indragostesc de persoane ce au o situatie financiara similara cu a lor sau mai proasta.
Zambetul si ochii, cheia catre suflet
Dintre trasaturile fizice care ii fac pe cei chestionati sa se indragosteasca, atat femeile cat si barbatii pun pe primele locuri zambetul si ochii. Pentru barbati este mai important decat pentru femei ca partenera sa aiba un parfum placut si sa fie o persoana ingrijita, femeile in schimb acorda mai multa atentie frumusetii generale si formelor corpului celuilalt.
Ca modalitati de cucerire, pentru mai mult de 60% dintre barbati a o face sa rada si a-i face complimente reprezinta cele mai uzitate metode, in vreme ce femeile sunt mai centrate pe propria persoana, acordand mai multa atentie aspectului lor fizic si modului in care se imbraca.
Totodata, pentru 25% dintre femei a il prezenta prietenilor este o modalitate de cucerire, in timp ce aproximativ 40% dintre barbati le conduc acasa dupa intalnire si le ofera cadouri simbolice.
Dragostea dureaza mai mult de 3 ani!
Cand vine vorba despre cat dureaza sentimentul iubirii, 79% dintre romani cred ca zicala "Dragostea dureaza 3 ani" nu este reala si sunt convinsi ca dragostea dureaza mai mult de atat. Odata cu inaintarea in varsta sentimentul ca sunt indragostiti isi creste longevitatea (daca in adolescenta dureaza cateva luni, la maturitate ajunge la peste 10 ani). Peste 60% dintre cei cu varste intre 25 si 34 sunt indragostiti in momentul de fata, iar 40% dintre ei cauta un partener cu o personalitate diferita de a lor.
Internautii s-au indragostit in medie de 3 ori pana acum, insa exista si un procent mic (5%) care sustin ca nu s-au indragostit niciodata.
Studiul a fost realizat la sfarsitul lunii aprilie pe o populatie de 700 respondenti cu varste intre 18-54 de ani atat din mediul urban, cat si rural, cu o eroare de esantionare de 3.7%.