Un pic de creativitate în bucătărie face minuni. Acest lucru este valabil nu numai pentru aspectul farfuriei ci şi pentru ridicarea moralului.
Gătitul s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru stările de stres şi există chiar dovezi ştiinţifice care arată că mici sarcini în bucătărie fac oamenii să se simtă mai bine. Potrivit unui nou studiu, un pic de îndrăzneală în domeniul culinar duce către fericire şi îmbunătăţirea unei zile posomorâte.
Studiul, publicat în Journal of Positive Psychology, a urmărit timp de două săptămâni 658 de persoane, care după ce au gătit lucruri mici şi uşoare s-au simţit cu mult mai relaxate şi fericite în restul activităţilor zilnice.
Studiul este susţinut şi de Tamlin Conner, psiholog la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, care afirmă că "există şi alte studii recunoscute, care demonstrează că procesul de creativitate este asociat cu starea emoţională". În plus, Conner a descoperit că prin efectuarea zilnică de mici sarcini creative oamenii se simt în plină dezvoltare.
În ultimii ani, cercetătorii au studiat asiduu legătura dintre mâncare şi starea de spirit, iar Melanie Denyer, fondatoarera Depressed Cake Shop, o brutărie care pune accentul pe a face cunoscută arta culinară ca formă de terapie, spune că "multă lume apelează la a coace ceva atunci când se simte tristă sau nostalgică şi unii oameni au început să facă prăjituri chiar pentru că erau bolnavi şi aveau nevoie de ceva care să le distragă atenţia."
S-a descoperit cel mai bun remediu pentru depresie
Cercetătorii spun că dacă vă simţiţi abătute, gătitul poate să vă îmbunătăţească starea de spirit.