La nivelul scalpului aproximativ 90% din firele de par sunt la un moment dat in faza de crestere( anagen), restul de 10-20% fiind in faza de repaus( telogen).
Stadiul anagen al unui fir de par dureaza normal 2-6 ani, timp in care acesta creste cu aproximativ 1 cm pe luna. Dupa incheierea stadiului de crestere firul de par ramane in repaus 3-5 luni si apoi cade, fiind inlocuit de un fir nou.
Firele de par aflate in stadiul de crestere pot sa cada ca urmare a chimioterapiei sau unor boli autoimune( pelada). Firele de par care cad in acest stadiu sunt rupte sau au radacina ascutita.
Parul care cade in stadiul telogen are radacina bombata. Se pot pierde astfel intre 30 si 100 de fire pe zi, mai accentuat toamna si iarna. Anumite situatii( de exemplu nastere, febra, operatie, scadere in greutate ) determina un procent mai mare de fire de par sa intre in stadiul de repaus la sfarsitul caruia, dupa aproximativ 3 luni, se produce o cadere accelerata a firelor de par. In zona fruntii pot fi observate firele noi care apar(mai scurte si mai fine).
De ce cade excesiv parul?
Multe femei observa caderea accentuata a parului la aproximativ 3 luni dupa ce au nascut. In timpul sarcinii nivelurile crescute ale anumitor hormoni mentin in stadiul de crestere fire care ar fi trebuit sa treaca in stadiul de repaus. Cand hormonii revin la nivelul din afara sarcinii parul cade.
Avortul sau oprirea pilulelor contraceptive au consecinte asemanatoare asupra parului. Hiperprolactinemia se poate insoti de acnee tardiva si caderea excesiva a parului.
Nivelurile prea mari sau prea mici ale hormonilor tiroidieni determina accentuarea caderii parului.
Deficitul de fier, chiar si in lipsa anemiei, creste sensibilitatea firului de par la factori care ii inhiba cresterea. De aceea se recomanda evaluarea depozitelor de fier din organism si corectarea acestuia. Suplimentele de zinc sunt de asemenea recomandate, zincul fiind cofactor in numeroase procese enzimatice.
Anumite medicamente (betablocantele, inhibitorii de enzima de conversie, hipolipemiantele, amfetaminele, retinoizii, antiinflamatorii nesteroidiene) sunt citate printre cauzele de cadere a parului.
Stilul de coafura afro (codite strans impletite) sau aplicarea extensiilor de par pot duce la rarirea parului numita alopecie de tractiune.
Vopsirea, decolorarea, ondularea permanenta deterioreza tija firului de par si pot sa produca pierderea de par prin rupere. Acestea nu influenteaza radacina parului decat in situatia in care produc o reactie alergica de contact la nivelul pielii capului. Folosirea unui balsam creste rezistenta firului de par la rupere. Fixativul sau spuma de par sunt inofensive.
Dermatita seboreica( matreata severa) ,ca urmare a inflamatiei de la nivelul scalpului, poate determina o pierdere accentuata a parului si trebuie tratata prin folosirea de sampoane medicinale antimatreata.
In anumite situatii caderea accentuata a parului este urmata de rarirea sau chiar disparitia acestuia din anumite regiuni( alopecie).
Cum se trateaza caderea parului?
Daca va confruntati cu o cadere excesiva a parului este recomandat sa va adresati unui medic dermatolog pentru a stabili cauza problemei si pentru a va prescrie tratamentul potrivit(ca de exemplu corectarea lipsei de fier sau a unui dezechilibru hormonal).
Daca este vorba de un motiv temporar(de exemplu nasterea), caderea parului se opreste de la sine dupa cateva luni. Din pacate nu exista leacuri minune pentru a grabi regenerarea parului. In situatia in care nu va asigurati necesarul de vitamine si minerale printr-o alimentatie echilibrata puteti lua suplimente pentru par si unghii.
Solutii naturiste de prin lume auzite:
Mai multe fete mi-au spus de-a lungul timpului tot soiul de retete care au functionat in cazul lor; este vorba de retete naturale 100%, fara chimicale si alte substante periculoase, care actioneaza impotriva caderii parului. Iata cateva, si astept sa imi mai spui si tu altele:
"Ulei de ricin, vitamina A, cumparate de la farmacie. Le amesteci intr-un bol cu un galbenus de ou si cu zeama de la o lamaie. Le aplici pe par si masezi radacina parului. Acopri parul cu o punga si stai asa doua ore. Dupa, clatesti bine parul. Repeti tratamentul o data pe saptamana, timp de 3 saptamani. Efect foarte benefic asupra parului. Ofera: hranire, hidratare, luminozitate firului de par. Dupa un timp, nu va mai cadea decat intr-un ritm normal. Eu am incercat."
"Eu de cand ma stiu ma clatesc cu apa cu putin otet sau cateva picaturi de lamaie, astfel: ma clatesc de sampon si inainte de a termina, pun intr-un lighean apa calduta unde pun putin otet sau putina zeama de lamaie si apoi im torn pe par. Aceasta este ultima clatire!"
"Eu imi cumpar de la magazinul de produse naturiste tot felul de produse si imi place sa le combin in tot felul de masti pentru fata, par, unghii, etc. Pentru par folosesc ulei de porumb, ulei de icin, putin ulei de masline si galbenus; ma masez bine bine cu acest amestec si apoi il las cam 10 minute sa actioneze dupa care clatesc, dar ma si samponez"