Pestele este un aliment cu multiple calitati dietetice, foarte usor de digerat si foarte nutritiv datorita continutului sau bogat in proteine de calitatea I (cu toti aminoacizii esentiali), vitamine (A, D, E, Bl2) si minerale (fosfor, iod, potasiu). in plus grasimea din peste este una nepericuloasa, bogata in acizi grasi nesaturati, dar si in acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6), care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi prin alimentatie
Niciodata nu mancam suficient peste, asa ca recomandarea este: cat mai des posibil, chiar si de mai multe ori pe zi. in privinta pestelui gras 4-5 portii/saptamana ne asigura aportul adecvat de acizi grasi esentiali, dar putem manca si 1 portie pe zi ca sa fim supersanatosi
Exista 2 tipuri de peste:
- peste slab – continut de grasime 5-7 g/100 g (pastrav, biban, stiuca, crap).
- peste gras – continut de grasime peste 10g/100g (somn, somon, ton, macrou, hering, sardine, scrum bie). La pestele gras lipidele sunt dispersate in carne.
Folositi doar conservele de peste in saramura sau in suc propriu (apa), nu in ulei, chiar daca e de masline.
• nu mancati peste pane sau prajit.
• gatiti la cuptor, in sauté, in folie de aluminiu, la vapori sau la gratar (in cazul pestelui gras).
• gatiti fructele de mare cu sos de rosii, fierte cu vin si arome; nu le mancati cu maioneza si nu le faceti pane.
• consumati icrele negre sau rosii ca atare, pe paine prajita cu unt. Nu le transformati in salata de icre, deoarece cantitatea de ulei folosita este enorma, iar continutul caloric pe masura.
• prin afumare si uscare pestele pierde din grasime ( 175 cal/100 g somon proaspat si 100 cal/100 g somon afumat), deci puteti consuma o cantitate suficient de mare cat sa va sature.
• pestele marinat si saramura reprezinta variante dietetice de preparare.
• pestele proaspat, trebuie sa aiba: ochi stralucitori, carne ferma, solzi luciosi nelipiciosi
• daca vreti sa congelati peste, inainte de a-l baga la frigider, scoateti-i maruntaiele.
Carne de peste este bogata in proteine si saraca in grasimi saturate. De asemenea multi pesti sunt bogati in acizi grasi omega-3, care ajuta la prevenirea bolilor de inima, ajuta sistemul imunitar, buna functionare a creierului si ajuta chiar si in anumite probleme ale pielii.
Fileul de peste-spada, macrou si rechin sunt surse bune de omega-3, dar ele contin si niveluri ridicate de mercur si nu ar trebui sa fie mancate de catre copii si de femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. Pentru celelalte persoane este recomandat sa consume aceste tipuri de peste, dar doar o data pe saptamana.
Multi oameni nu mananca peste deoarece se tem ca vor avea un gust si un miros puternic de peste. Dar, daca ati cumparat peste cu adevarat proaspat, aceste mirosuri neplacute de peste vor fi inexistente.
De asemenea, puteti cumpara tipuri de peste care nu au un miros atat de puternic, ca de exemplu halibut, biban de mare si creveti.
Felul in care pregatiti pestele poate avea si el un impact mare asupra aromei. Incercati sa stropiti carnea cu lamaie proaspata si condimentati cu ierburi aromate.
Pestele este delicios, usor si sanatos, fiind un bun inlocuitor al celorlalte tipuri de carne.