Se spune din stravechi timpuri ca institutia casatoriei este ceva sacru. Pe vremuri, nu numai ca se spunea asta, ci se si respecta. Astazi am cam ramas doar cu vorbele. Mereu m-am intrebat ce anume inseamna casatoria, ce schimbari aduce ea unei relatii. Sau poate ca nici macar nu aduce vreo schimbare? Si totusi, daca ea intr-adevar schimba ceva, oare schimba in bine sau in rau? Poate ca totul depinde de asteptarile fiecarui partener in parte.
Eu, spre exemplu, fiind o visatoare convinsa, ma astept ca nunta sa aduca ceva mirific in relatia noastra, ceva de poveste. Nu spun ca sentimentele dintre noi nu sunt indeajuns de puternice acum, dar totusi, mie imi place sa cred inca in institutia casatoriei si nu pot accepta faptul ca ea reprezinta o simpla formalitate. Intrebarea mea de baza este: se va schimba intr-adevar ceva in relatia noastra dupa ce vom spune “Da!” in fata lui Dumnezeu si a ofiterului starii civile? Aceeasi intrebare i-am adresat-o si Elisabetei Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie”. Iata in continuare, care a fost raspunsul ei.
Partea frumoasa a unei casnicii
Casatoria este un eveniment important in viata cuplului, casnicia este un intreg proces. Este firesc ca acest moment important sa produca anumite schimbari. Este foarte adevarat ca pentru unii sunt pozitive, iar pentru altii negative. Daca relatia dintre membrii cuplului este solida, bazata pe dragoste, cunoastere, comunicare, respect, confortul amandurora, schimbarile care apar sunt pozitive:
- casatoria consolideaza si mai mult relatia;
- din punct de vedere social, jurid, avem constituita familia;
- se instaleaza sentimentul de siguranta, de apartenta la noul grup - familia. Incep sa se dezvolte noile de comunicare, adaptare, dezvoltare, de a rezolva probleme impreuna, de a lua decizii la nivelul acestei familii;
- nasterea copilului are loc intr-un cadru organizat;
- membrii cuplului pot face planuri pe termen lug si pot incepe sa le aplice impreuna;
- pentru cei credinciosi, binecuvantarea prin biserica sporeste confortul emotional;
- membrii cuplului percep casatoria ca pe o sursa de dezvoltare personala, sociala, economica.
Iar partile negative sunt…
Daca relatia nu functioneaza, nici casatoria nu o va ajuta sa functioneze. In cazul acesta pot aparea modificarile negative.
- responsabilitatile devin o povara pentru membrii cuplului;
- apare plictiseala, monotonia, rutina;
- problemele nasc alte probleme si devin si mai mari - daca partenerii nu comunica, nu au capacitatea de a rezolva probleme impreuna, de a lua decizii impreuna;
- membrii cuplului percep casatoria ca pe "o inchisoare".
“Casatoria are un efect pozitiv atunci cand ea este dorita de ambii parteneri, cand acestia se simt pregatiti sa faca acest pas, cand ea vine ca o etapa fireasca de evolutie a relatiei”, explica Elisabeta Ilie.
“De regula, oamenii vorbesc si dezvolta mai mult subiectele in care sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in relatie decat de momentele frumoase. Nu devine subiect de discutie la nivelul intregii familii faptul ca sotul spala vasele, dar daca sotul nu schimba un bec – va sti cu siguranta toata familia. La fel si in cazul femeii – daca o femeie sparge lemne, nu e o problema, nu va sti nimeni, dar daca femeia nu face mancare, va fi o tema de discutie foarte serioasa, foarte dezbatuta. Dupa casatorie, sunt putine persoane care subliniaza imbunatatirile pe care le simt in relatie. Este sigur faptul ca sunt imbunatatiri, ca altfel nu s-ar casatori atatia oameni, nu ar fi casatorii care dureaza pana la adanci batraneti.”
Femeile se plang de…
- neimplicarea barbatului in sarcinile zilnice – treburile casnice, educatia copilului;
- manifestarea autoritatii barbatului;
- ingradirea libertatii – necesitatea de a raporta totul;
- timpul foarte scurt petrecut impreuna cu partenerul;
- lipsa comunicarii la nivelul relatiei;
- instalarea rutinei;
- lipsa banilor pentru necesitatile zilnice;
- neintelegere din partea partenerului;
- stresul: treburi casnice – serviciu.
Barbatii se plang de…
- “gura femeii” – cicaleala;
- ingradirea libertatii – mai putin timp cu prietenii, hobby-uri;
- risipa financiara a femeii ;
- neintelegere din partea partenerei;
- stresul provocat de serviciu.
“Aceste nemultumiri le auzim cu totii in jurul nostru. Ele exista, nu putem nega acest lucru, dar nici nu putem concluziona faptul ca dupa casatorie apar doar schimbari negative”, explica psihologul.
Lucrurile bune care vi se vor intampla
Atat barbatii cat si femeile se bucura in cadrul relatiei si de schimbari pozitive. Psihologul Elisabeta Ilie ni le-a identificat pe cele mai importante dintre ele.
- impartiti aceeasi locuinta;
- va bucurati mai mult timp de celalalt, va puteti vedea in diferite momente ale zilei: dimineata, noaptea, cand dormiti sau va uitati la tv;
- va simtiti in siguranta, simtiti ca apartineti unui grup – familiei;
- deveniti mai responsabili – doriti sa va manifestati aceasta responsabilitate;
- impartiti momentele placute si pe cele mai putin placute;
- deveniti persoane importante in viata celuilalt: partenerul este cel care este consultat primul atunci cand este vorba de o decizie importanta, de o problema.
Concluzia psihologului este ca…
“Veti aprecia schimbarile aparute in urma casatoriei In functie de modul in care functioneaza relatia inainte de casatorie. Daca relatia are un start bun, este bazata pe dragoste, comunicare, respect, probabilitatea ca schimbarile de dupa casatorie sa fie percepute pozitiv este mare. Daca relatia scartaie inainte de casatorie sunt sanse minime sa fie totul ok dupa. Casatoria este o etapa de dezvoltare, de evolutie a relatiei, nu este modalitatea prin care salvam o relatie care nu functioneaza, care este la un pas de a se destrama.”
Noi va asteptam pe forum sa ne impartasiti parerile voastre legate de casatorie si de schimbarile pe care ea le produce sau nu intr-o relatie.