"Care este idolul tau?" Aparuta prima oara in caietele de amintiri ale adolescentei, intrebarea m-a cam pus atunci pe ganduri. Ce puteam sa scriu? Nu aveam unul clar in minte, dar stiam ca idolul tau trebuie sa fie cel pe care il admiri atat de tare, incat sa ajungi sa te imbraci, sa te misti sau sa vorbesti ca el.
Fara sa ajunga neaparat la nivelul asta, un om care are rezultate uimitor de bune intr-un domeniu devine model cu sau fara voia sa.
Ne plac oamenii care sunt cei mai buni, ii cautam, ii admiram si le urmarim aproape toate miscarile. Ei ne inspira uneori in deciziile pe care le facem si de la ei asteptam intotdeauna sa confirme valoarea pe care au capatat-o, statutul lor in fata celorlalti. Nu e de mirare asadar ca pentru cineva in locul lor, a fi cel mai bun aduce cu sine pe langa faima si laude, alte noi provocari la care nici nu s-ar fi gandit:
1. Despre perseverenta - Se spune de altfel ca nu este cel mai greu sa ajungi in varf, ci sa te mentii acolo.
O data ce ai dovedit ca poti, nimeni nu se mai gandeste care au fost contextul si conditiile de care ai avut nevoie pentru a ajunge la rezultate. In ochii tuturor, ca sa repeti succesul depinde doar de tine.
Prin urmare, daca ai ajuns in varf, arunca o privire inapoi sa vezi ce ti-a trebuit ca sa reusesti. Vei sti ce tine de tine si ce anume trebuie sa ceri de la ceilalti la urmatoarea ascensiune ambitioasa.
Carmen a avut succes cu echipa sa in proiectele pe care a trebuit sa le duca la bun sfarsit. Clientii au fost multumiti si termenele respectate, in asa fel incat noi proiecte asemanatoare i-au fost incredintate. Pentru acestea, ea a stiut ca manager ca reteta sa pentru succes trebuia sa contina printre altele disponibilitatea sa de timp, putere de concentrare, o buna comunicare si organizare, dar si un buget adecvat si oameni motivati.
O analiza a resurselor interne pe care le ai si care depind de tine pentru a fi folosite trebuie dublata mereu de discutiile cu superiorii, investitorii, echipa, clientii si alte parti implicate. Doar asa poti clarifica de ce anume ai nevoie, care sunt conditiile care iti pot fi indeplinite, care nu si cum poti compensa pentru a ajunge la succes inca o data.
2. Despre stacheta invingatorului – Ea este clar mai sus in urma succesului si asteptarile celorlati pentru viitor pot pune o presiune enorma asupra ta.
Atunci cand esti in varf, toti vor astepta de la tine rezultate superioare. De obicei se asteapta calitate mai buna in timp mai scurt si cu efort si costuri reduse. Si acestea nu sunt intotdeauna formulate ca si cerinte realiste!
Un client care a ales sa lucreze cu tine in urma unei recomandari sau care a fost multumit de o colaborare anterioara, va avea pretentiile amintite mai sus. Resursele de care tu depinzi variaza cel mai adesea: pretul anumitor produse, oamenii din echipa, conditiile oferite de furnizori, caracteristicile generale ale pietei etc. O analiza cat mai realista a acestor parametri diferiti si comunicarea lor cat mai clara va regla si nivelul asteptarilor celor din jurul tau si va diminua presiunea pusa asupra ta implicit.
3. Despre generalizari nejustificate - Daca ai avut un rezultat extraordinar, este foarte posibil sa auzi din partea celor care te admira: "Pai este un om capabil, inteligent! Daca a reusit asa ceva, poate sa faca orice!"
Chiar daca nu intotdeauna verbalizata, aceasta generalizare se manifesta din plin si traduce si ea de multe ori succesul in povara. Si din pacate, in mentalitatea noastra exista antecedente: „elevul bun la toate" este poate cel mai la indemana exemplu. Daca este olimpic la matematica, sigur trebuie sa aiba note mari si la istorie sau sport.
In realitate, cine a ajuns sus este pus sub lupa in orice ar face. Ceilalti se asteapta de multe ori ca el sau ea sa indeplineasca din nou cu succes orice alta sarcina chiar in domenii diferite de cel in care a avut reusite anterior. Insuccesul intr-o alta arie de activitate poate uneori sa scada din aprecierea celor din jur pentru ceea ce a facut deja bine. Este exemplul vedetelor din muzica sau film, care pot dezamagi fanii prin insuccesul din viata privata.
Iata si cazul unui manager care a dorit sa rasplateasca un inginer pentru rezultatele sale excelente si i-a propus sa fie lider de echipa. Asteptarile managerului au fost la fel de mari: daca a fost un foarte bun specialist, nu se poate sa nu aiba rezultate bune si ca manager! Ce nu s-a luat in calcul a fost faptul ca dincolo de dorinta inginerului insusi de a ocupa acel post nou exista si alti factori de care trebuie sa se tina cont. Care este potentialul sau? Cat poate fi el dezvoltat? Pentru a coordona alti oameni acest foarte bun specialist are nevoie de cu totul alte competente si cunostinte, care cer timp si instruire.
Extrapolarea dauneaza daca nu se bazeaza pe o evaluare corecta. Ceilalti vor fi dezamagiti si chiar tu te poti simti inconfortabil. Un om poate fi geniu cand vine vorba de cifre si adevarat idiot in pictura. Si trebuie tinut cont de fiecare data de acest lucru. Cunoaste-ti asadar punctele forte, dar si limitarile si nu ezita sa le recunosti si sa soliciti ajutorul atunci cand este nevoie.
Succesul nu este o povara atunci cand esti constient si pregatit pentru el!
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro