Micul dejun-partea 1
Un mic dejun complet si consistent va fi o sursa de vitalitate si buna dispozitie în fiecare dimineata. Alimentele consumate dimineata ofera energie dupa perioada de repaus din timpul noptii. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o alta masa pentru ca ofera fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul tau are atâta nevoie. În plus, micul dejun reduce foamea de mai târziu, evitând ca senzatia sa fie calmata cu gustari dese.
In ultimii ani acest aspect este din ce in ce mai discutat si dezbatut din cauza numarului in crestere a persoanelor care se imbolnavesc in urma unei alimentatii haotice. Sursele de informare cu privire la alegerea unei diete sanatoase sunt numeroase si ne putem inspira din ele in functie de buget, program, dar si in functie de preferinte. Insa cu toate acestea preferam sa ducem un stil de viata nesanatos si sa cadem in tentatia fast-food-ului ori de cate ori ii simtim mirosul imbietor.
Pentru inceput am sa aduc in discutie micul dejun, cea mai importanta masa a zilei, pe care cei mai multi dintre noi o evitam, acordand prioritate altor activitati cum ar fi alegerea hainelor, a machiajului sau rezolvarea problemelor de serviciu. Daca se mai pune in discutie si alegerea unui meniu sanatos si echilibrat, subiectul este scos deja din discutie.
Ceea ce probabil nu stiti sau nu-I acordati o atentie cuvenita este ca masa de dimineata va asigura necesarul de energie pentru prima parte a zilei iar daca sunteti la dieta un mic dejun echilibrat va reusi sa va tina la distanta de tentatiile care apar pe de-a lungul zilei. Lipsa lui va poate cauza garantat probele grave de stomac, memorie slaba, dificultati de logica, creativitate redusa, iritabilitate, anxietate si stres determinat de senzatia de foame, anemii, reducerea bunei dispozitii si a puterii de munca. De aceea este mai bine sa incercam sa reflectam asupra acestui aspect pentru a evita sa pierdem timp si bani cu analize si tratamente medicale. Este mai usor sa previi decat sa vindeci, nu-i asa?
Ce mancam dimineata?
Cereale-probabil ati auzit deja despre importanta consumului de cereale integrale, însa nu stiti exact ce sunt, unde se gasesc si, mai ales, de ce sunt atat de importante pentru alimentatia zilnica. În prepararea cerealelor integrale se foloseste întregul bob, pastrându-se astfel intacte elementele esentiale pe care le contin cele trei parti ale sale: fibre,amidon si germeni.
Lactate:lapte, iaurt, branza,cascaval
Fructe: atentie, unele fructe pot avea un efect iritant asupra stomacului, asa ca e mai sigur sa alegeti pentru micul dejun fructe ca banana, mar, piersica, ananas, capsuni. Este bine sa mancam dimineata fructe, deoarece contin numeroase vitamine si minerale.
Oua fierte (preferabil moi): maxim 2-3 pe saptamana deoarece sunt bogate in colesterol!
Legume:rosii, ardei, castraveti, salata verde.
Miere, nuci, curmale, stafide, smochine
La micul dejun este bine sa bem ceai verde cu lamaie indulcit cu miere sau zahar brun. Se va evita zaharul alb (rafinat);
Pe scurt: schimba-ti alimentatia si introdu treptat treptat aceste produse la micul dejun si vei observa o schimbare inca din primele zile.Te vei simti mai energica si mai bine dispusa pe toata durata zilei!