Nu ai avut niciodata impresia, cand te uitai in parc la joaca copilasilor ca ai de-a face cu niste fiinte agresive si complet intolerabile? Si parca ti-ai soptit, in sinea ta, ca viitorul tau copil va primi o educatie excelenta si nu va semana niciodata cu ei.
Iar adevarul e, acum, ca odorul tau seamana ingrozitor de mult cu puii cei mici si egoisti pe care ii priveai mai demult. Si asta pentru ca bebelusii se nasc egoisti si nu au nici cea mai mica idee despre nevoile altora. Iar schimbarea nu apare peste noapte.
Desigur, tine de meseria de parinte sa isi invete copilul – prin puterea exemplului – despre aptitudinile sociale si emotionale. Norocul (sau ghinionul) e ca piticii se pricep foarte foarte bine sa imite comportamentul adultilor.
Dragostea si grija pe care i-o porti se va reflecta in felul in care el sau ea va avea grija de jucariile si plusurile sale, de exemplu. Un comportament agresiv se va reflecta, de asemenea, in felul in care reactioneaza copilul tau la diversi stimuli.
Copilasii exploreaza relatiile sociale si emotionale testand, permanent, limitele. Aceasta faza de teribilism, cand NU devine cuvantul preferat al copilului tau, incepe pe la varsta de 18 luni. Acum incepe perioada in care incepe sa-si testeze puterile: adica, sa vada cum ii poate controla pe cei din jur si cum poate genera reactii emotionale din partea parintilor.
Sa vorbim putin si despre jucariile care dezvolta aptitudinile sociale si emotionale. Ei bine, se pare ca e vorba de jucariile care incurajeaza imitarea activitatilor parintilor – astfel dobandind comportamentul care e apreciat din punct de vedere social.
De asemenea, e bine sa-i cumperi piticului jucarii care presupun aportul mai multor parteneri de joaca in acelasi timp. Asta pentru ca, tot acum, copilului nu ii place sa imparta nici o jucarie.
Desi parintilor li se pare un lucru incredibil, e perfect normal ca un copil sa se comporte asa pana la 3 ani. Desi nu stie sa se joace in echipa, copilul va incepe, cu jucariile potrivite, sa imite jocul celor din jurul lui.