Incepe cu… "Poti sa imi spui orice"
Specialistii insista, riscand sa ne faca sa credem ca le stim pe toate, numai ca nu le aplicam, asupra importantei comunicarii in cuplu. Cea mai buna fundatie de la care ar trebui construit un parteneriat pe viata intre doi oameni care se iubesc ar fi constituita din pactul initial de a-si dezvalui, spune si impartasi orice, de la cele mai mici griji, la marile sperante, la frustrarile care nu ne ocolesc pe niciunul, dar si la greselile facute. Adevarul este ca nu e lucru usor sa promitem - si sa ne si tinem de cuvant - ca nu vom avea niciun fel de retinere in a-l asculta si ca nu il vom judeca.
E vorba, daca vreti, de un parteneriat in care cei doi se "angajeaza" sa comunice si sa fie sinceri unul cu celalalt. In plus, tristetea in cuplu se face simtita (si) atunci cand ai impresia sau certitudinea ca nu mai esti inteles asa cum ti-ai fi dorit sa fii.
Timp bun la toate!
E foarte simplu ca, atunci cand relatia de cuplu este buna, partenerii sa inceapa sa depuna mult mai putine eforturi (decat ar fi necesare) pentru a-si pastra dragostea vie. Foarte simplu si destul de des intalnit. Ne inchipuim, mereu, ca oamenii care se despart nu se mai iubeau, poate, pe cat de tare ar fi trebuit. Eu cred ca, dimpotriva, fiecare despartire incepe cu o frumoasa poveste de dragoste si cu doi oameni care nu au muncit destul si impreuna pentru relatia lor.
Asa ca fa-ti o prioritate din a investi timp in relatia ta de cuplu, cu atat mai mult cu cat daca este o relatie de care esti multumita. E destul sa il scoti in oras dupa munca si sa petreci cateva ore razand si bucurandu-va unul de celalalt!
Luna de miere continua… se poate?
Conform celor care au analizat relatiile cuplurilor casatorite de mai bine de 20 de ani, se poate si chiar ar trebui sa facem eforturi pentru ca aceste perioade de la inceputul relatiei sa fie prezente pe toata durata relatiei de cuplu. Acesti cercetatori au descoperit ca activitatea cerebrala a cuplurilor casatorite de mult timp este asemanatoare cu aceea a tinerilor aflati in primele sase luni ale unei relatii.
In mijlocul razboiului, tratat de non agresiune
Orice relatie trece prin momente frumoase si prin unele mai putin frumoase. Chiar si cele mai indragostite femei au momente in care isi doresc sa se ridice si sa plece sau, asa cum imi povestea o prietena "… de fiecare data cand se aseaza la calculator si ma lasa cu copiii imi vine sa deschid usa si sa plec."
Fiecare casatorie si fiecare relatie va trece prin aceste momente, mai tensionate si prin acele momente in care totul merge de la sine. Care ar fi cea mai buna strategie pentru ca aceste mici certuri sa nu capete proportiile unei tragedii de nivel international? Distantarea. Cu alte cuvinte, in timpul celui mai infocat conflict ar trebui sa lasi cearta balta si sa incerci sa te distantezi putin si sa incercati sa va pastrati (sau regasiti) calmul. Dar nu uita sa reiei discutia si sa incerci sa rezolvi problema peste putin timp, pentru ca simpla distantare nu rezolva si problema, ci doar va impiedica sa ia o turnura gresita, pe fundalul impulsivitatii.
Victoria va fi a celor care se incapataneaza
Ingredientul secret care sta la baza tuturor victoriilor repurtate pe taramul relatiilor de-o viata este determinarea. Din pacate, nu e suficient ca unul dintre parteneri sa fie foarte determinat pentru ca relatia sa functioneze, ci ca ambii sa fie dispusi sa lupte, sa (se) sacrifice si sa faca totul pentru relatia de cuplu.
Si, ca sa nu iti inchipui ca avand fundatia si ingredientele cele mai importante relatia va merge de la sine, trebuie sa stii ca vei avea nevoie si de flexibilitate, pentru ca proiectul relatiei voastre se va schimba de la o clipa la alta, in functie de felul in care fiecare dintre voi se va dezvolta si de ceea ce descoperiti impreuna unul despre celalalt si impreuna despre relatia voastra.
Tu ce crezi: putem avea casnicii "pana la adanci batraneti"?