Orice dieta functioneaza pentru ca ea se bazeaza pe schimbarea unor obiceiuri alimentare (din punct de vedere cantitativ sau calitativ). Intrebarea este ce facem dupa ce se termina cura de slabire? Raspunsul este simplu: mentinerea greutatii = schimbarea modului de hranire pe viata.
Regimul Weight Watchers:
Este o metoda Americana bazata pe terapia in grup si care are la baza o dieta hipocalorica.
Avantaje: regimul este echilibrat, variat, exista o multime de carti cu retete culinare si chiar produse dietetice in supermarketuri. Sustinerea psihologica oferita de grup da rezultate.
Dezavantaje: disciplina este stricta, scaderea in greutate e controlata in fata celorlalti, deci nu este recomandat persoanelor care urasc sa dea socoteala pentru greselile lor. Implica de asemenea disponibilitate ca timp (1 sedita/saptamana).
Regimul cu fructe:
Este intalnit frecvent sub numele de cura de curatare a organismului folosind exclusiv un fruct ca aliment permis in cantitate nemasurata (ex: grapefruit, struguri).
Avantaje: fructele sunt diuretice, laxative, bogate in fibre si minerale si sarace in sare. Senzatia de foame este tinuta sub control prin cantitate.
Dezavantaje: urmat mai mult de 2 zile duce la aparitia carentelor proteice majore cu topire de masa musculara. In plus fructele contin 12 % glucide (zahar) si s-ar putea ca pierderea de kilograme sa nu fie spectaculoasa.
Regimul disociat :
Are la baza consumul nelimitat al unui singur aliment (exemplu: carne, lapte, fructe, legume) pe parcursul intregii zile, fara limite de cantitate.
Avantaje: este usor de urmat si, datorita lipsei varietatii alimentare, apare rapid un fenomen de autolimitare a cantitatii consummate.
Dezavantaje: este un regim dezechilibrat, deoarece organismul are nevoie de toate principiile alimentare in fiecare zi, nu doar o data pe saptamana, deci exista riscul senzatiei de oboseala accentuate.
Data viitore: Regimul Mayo, Dieta cu o Masa Unica, Regimul Atkins.