Ne dorim ca citind acest articol si regasindu-te in el, sa incerci sa rezolvi aceste probleme, fie apeland la sfatul unui medic in cazul in care suspectezi ca unul din medicamentele pe care le iei iti scade libido-ul, fie sa incerci sa aplici sfaturile specialistilor in ce priveste imbunatatirea comunicarii de cuplu.
De ce nu sunteti mereu dispusi?
Un cuplu si relatiile dintre cei doi parteneri se afla in continua miscare si in continua schimbare. Perioadele de efervescenta sexuala de la inceputul relatiei alterneaza cu cele mai calme si mai linistite. Adevaratele probleme apar, spun psihologii, atunci cand exista numai perioade calme si linistite in viata voastra sexuala.
Principalele motive psihologice pe care terapeutul de cuplu si autoarea americana Esther Perel le identifica in scaderea libido-ului sunt: oboseala, stresul, dar si reprosurile marunte, lipsa de incredere. Toate acestea pot fi rezolvate, spune terapeutul, prin comunicare. Aflati mai multe despre acest subiect, din acest articol!
Pe de alta parte, psihoterapeutul de la Clinica Terapia M, Jeni Chiriac, spune ca o probabila cauza (in special la barbati, dar nu numai la ei) o constituie medicamentele. Astfel, ne explica ea: "Foarte multi barbati au probleme de sanatate: sufera de afectiuni cardiovasculare, de diabet, de probleme de circulatie sau de atacuri de panica, iau medicamente si si acestea le pot afecta apetitul sexual.", spune ea.
- Diabetul, afectiunile cardio-vasculare, problemele tirodiene si unele boli autoimune ca scleroza multipla si lupus-ul.
- Medicamentele antidepresive (studiile americane au aratat ca este vorba de medicamente de genul Zoloft-ului si Prozac-ului); acestea au un efect asemanatoar alcoolului: dorintele cresc, dar performantele sexuale scad. Medicamentele pentru hipertensiune si chiar si cele diuretice pot avea un effect boomerang asupra vietii tale de cuplu. Studiile spun ca simptomele variaza de la om la om, variind intre disfunctii erectile (la barbati) si pana la scaderea libido-ului si dezinteres sexual (la ambele sexe).
- Diferite afectiuni care fac pentru femei mai putin placut actul sexual: endometrioza, leziuni vaginale, diferite infectii.
Femeile sunt mai putin constiente decat barbatii de efectele pe care medicamentele le au asupra scaderii dorintei lor sexuale.
Dar nu toata lumea sufera. Exista persoane care sufera de aceste afectiuni sau iau medicamentele respective si care nu au nimic. Orice simptom simti , mergi la doctor si schimba prescriptia. Sunt foarte putine tratamente care nu pot fi schimbate cu nici un pret si carora nu le poate fi micsorata nici doza.
Cel mai important lucru pe care tu trebuie sa il retii este sa incerci sa corelezi orice scadere in apetitul tau sexual cu medicamentele luate sau cu afectiunile pe care tu sau partenerul tau le aveti.
Cand imbatranesti, iti scade libido-ul. E o problema cu care aproximativ 50 % dintre femei se confrunta. Ele se plang de neputinta de a ajunge la orgasm si de a se excita.
Hormonii pe care ii iau femeile sunt un lucru care le pot stimula intr-un fel pozitiv, dar acestia pot fi luati numai la recomandarea medicului.