În urma unui vot unanim (trei voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă"), Curtea de Apel din al doilea circuit judiciar din Statele Unite a decis că acel interviu a fost un discurs protejat constituţional, confirmând astfel decizia pronunţată iniţial de un judecător de la un tribunal de rang inferior, care a stipulat că "este vorba în mod clar despre o comedie şi niciun telespectator raţional nu ar putea să ajungă la o altă concluzie".
Curtea de Apel a decis şi că fostul judecător Roy Moore a renunţat la dreptul său de a continua acest proces - în care solicita daune de 95 de milioane de dolari - prin semnarea unui acord standard de consimţământ înainte de realizarea interviului, despre care ştia că urma să fie televizat. Instanţa a respins şi o serie de acuzaţii conexe formulate de soţia fostului judecător, Kayla Moore, potrivit Agerpres.ro.
Larry Klayman, avocatul lui Roy Moore, consideră că decizia este însă "o parodie", întrucât acordul de consimţământ avea o formulare ambiguă şi fostul judecător eliminase o prevedere ce stipula că renunţă la revendicările legate de un presupus comportament sexual şi de anumite întrebări.
Soţii Moore au anunţat că vor cere tuturor instanţelor din al doilea circuit judiciar american să revizuiască acest caz.
Avocaţii lui Sacha Baron Cohen şi cei ai postului de televiziune Showtime, deţinut de Paramount Global şi care a difuzat serialul de satiră "Who Is America?", nu au răspuns deocamdată invitaţiei transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.
Interviul a avut loc la Washington, unde Roy Moore, în prezent în vârstă de 75 de ani, aştepta să primească un premiu pentru sprijinirea statului Israel.
Sacha Baron Cohen, deghizat într-un fals expert israelian specializat în activităţi de antiterorism, Erran Morad, a agitat în direcţia fostului judecător american un obiect asemănător unei baghete, despre care spunea că a fost creat pentru a îi detecta pe pedofili prin identificarea unei enzime ce ar fi prezentă "într-o cantitate de trei ori mai mare decât nivelul înregistrat în rândul non-perverşilor".
Bagheta a început să emită un sunet atunci când Sacha Baron Cohen a îndreptat-o spre Roy Moore, apoi starul britanic a plecat imediat de lângă fostul judecător.
Interviul a avut loc după ce Roy Moore, un fost judecător republican la Curtea Supremă din Alabama, a pierdut în 2017 cursa pentru Senatul Statelor Unite în urma unor acuzaţii de comportament sexual nepotrivit - acuzaţii pe care le-a negat - în raport cu o adolescentă în perioada în care el avea vârsta de 30 de ani.
Deşi serialul cu Sacha Baron Cohen s-a referit la acele acuzaţii, Curtea de Apel a considerat că chiar dacă starul britanic a sugerat că o credea pe acuzatoarea lui Roy Moore, nicio persoană raţională nu ar putea să creadă că "acel fals dispozitiv de detectare a pedofiliei" ar putea să funcţioneze cu adevărat.
"Umorul este un mediu important de exprimare legitimă şi un element central pentru bunăstarea indivizilor, a societăţii şi a guvernului lor", au considerat judecătorii de la Curtea de Apel.
Sacha Baron Cohen, în vârstă de 50 de ani, a câştigat anterior mai multe procese iniţiate după difuzarea documentarului său satiric din 2006 "Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan".