Salata "acordeon" cu sos de mustar
5 rosii de marime potrivita
3 castraveciori subtiri
cateva frunze de salata verde
Pentru sos
6 linguri de ulei
3 linguri de otet
6 catei de usturoi
o lingurita de mustar
sare
Se orneaza un platou intins cu frunze de salata bine spalate. Se spala rosiile si se taie jumatati.Fiecare jumatate se asaza cu taietura in jos si se taie in 5 – 6 felioare, fara a se strapunge rosia pana la partea de jos. Intre felioare se introduc rondele subtiri de castraveti, curatati de coaja. Se asaza astfel incat rondela de castravete sa ramana putin deasupra suprafetei rosiei, ca sa se observe, imitand ”burduful unui acordeon”. Jumatatile de rosii astfel impanate cu felii de castraveti se asaza pe platoul garnisit cu frunze de salata. Se stropesc deasupra cu sosul de mustar, care se prepara intr-un borcanel cu capac etans, in care se pune usturoiul pisat, uleiul, otetul, sarea si mustarul. Se agita bine borcanelul pana cand continutul lui capata aspectul unui sos galbui, ca mustarul. Sosul se adauga cu putin timp inainte de a fi servita salata.
E bine sa stii
Salata poate deveni mai satioasa daca se adauga si cate o felie subtire de branza alaturi de castravete.