Salata asortata de iarna
2 morcovi
2 mere
1 telina
1 pastarnac
2 castraveciori murati
½ sfecla mica
¼ varza alba cruda
2 rosii
1 salata verde
2-3 lingurite zeama de lamaie
3 linguri ulei
sare, piper
Se curata de coaja morcovii, telina, pastarnacul, sfecla si merele, se dau prin razatoarea cu gauri mari si se amesteca cu castraveciorii si varza, taiate marunt. Separat, se prepara un sos amestecand ulei, sare, piper, zeama de lamaie, cu care se asezoneaza salata. Salata se aranjeaza intr-o salatiera mare si se garniseste cu foi de salata si felii de rosii.
E bine sa stii
Pentru asezonarea salatei de cruditati se poate prepara si un sos picant compus din: 2 linguri de ulei, 1 lingurita mustar, sare, piper sau un sos dulceag preparat din: 1 lingura ulei, 2 linguri ketchup dulce, sare, piper. Pentru variatie se poate prepara si o maioneza de post: 2 linguri faina, 1 lingurita zahar, 1 lingurita mustar, 2 lingurite zeama de lamaie, 50 ml ulei si 2 cesti de apa. Se dilueaza faina in apa calda si se fierbe pana devine o crema groasa. Dupa racire se amesteca cu mixerul, adaugandu-se pe rand, restul ingredientelor.