Salata de castraveti si somon, cu ghimbir
1 castravete mic
2 mere verzi
sucul de la 1 lamaie
200 g somon afumat
2 lingurite cu otet de alcool
2 linguri cu icre de somon (facultativ)
1 lingurita cu ghimbir proaspat tocat
1 lingura cu ciboulette tocat
10 cl smantana lichida
sare si piper alb macinat
1. Curatati castravetele cu un cutit, lasand si o parte din coaja verde. Taiati-l in doua pe lungime, inlaturati semintele si taiati-l in lamele subtiri. Spalati merele si setrgeti-le. Taiati merele in doua, fara sa le decojiti, scoateti semintele. Taiati jumatatile in felii subtiri si stropiti-le imediat cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri. Taiati somonul in fileuri.
2. Dati drumul lamelelor de castraveteintr-o craticioara cu apa clocotita si sarata si adaugati otetul. Fierbeti 3 minute, apoi scoateti-le cu spumiera si dati-le drumul in apa rece. Scurgeti-le si uscati-le cu hartie absorbanta. Lasati feliile de castravete sa se raceasca.
3. Puneti castravetii, merele, somonul, icrele, ghimbirul si ciboulette intr-un castron si amestecati.
4. Bateti usor smantana intr-un castron, cu o furculita, pentru a capata putin volum. Sarati, piperati si rasturnati peste salata. Puneti in frigider pana in momentul servirii.
Reteta oferita de grupul editorial RAO - "Bucatarie sanatoasa si gustoasa"