Salata de ciuperci
500 g ciuperci
4 linguri ulei
1 lamaie
3 catei de usturoi
patrunjel verde
sare, piper
Pentru salata, se aleg ciuperci mari si proaspete. Se curata cu atentie pielita, se spala in multe ape pentru a inlatura nisipul si se pun la fiert intregi, in apa cu sare si o lingurita de otet. Se fierb aproximativ 10 minute. Se strecoara sau se scot cu o spumiera, se lasa sa se scurga bine si cand s-au racorit, se taie felii si se pun intr-o salatiera. Separat, se prepara un sos, amestecand usturoiul zdrobit cu uleiul, putin cate putin, ca la maioneza. Se adauga zeama de lamaie, sare si piper, dupa gust si se toarna peste ciuperci. Se servesc cu patrunjel verde tocat, presarat pe deasupra.
E bine sa stii
Ghebele proaspete sau conservate sunt ideale pentru salata aceasta, dar, in lipsa lor, sunt foarte bune ciupercile de cultura din specia Pleurotus.