Salata de oua cu piept afumat
6 oua foarte proaspete
1 salata
250 g piept afumat
3 linguri otet
sare, piper
Pentru sos
250 g smantana
1½ linguri mustar cu hrean
1 lingura ulei de masline
ceapa verde
patrunjel verde
1 lamaie
sare, piper
Intr-o cratita cu apa clocotita, se adauga otet. Se sparg, pe rand, ouale intr-o cescuta de cafea si se toarna in apa care clocoteste. Se intorc cu spumiera ca sa se coaguleze albusul uniform in jurul galbenusului, apoi se scot pe un tifon sa se scurga de apa. Pe un platou se aranjeaza un strat de foi de salata, iar restul foilor se taie fasii si se pun intr-un castron. Pieptul se taie felii subtiri. Separat, se amesteca zeama de lamaie cu mustar, ulei de masline, sare si piper, dupa gust, apoi se adauga smantana si se bate bine. Se toarna sosul peste salata taiata fasii. Salata asezonata se asaza pe platou pe frunzele de salata, se adauga feliile de piept afumat si se fac 6 adancituri in care se asaza ochiurile preparate si bine scurse de apa. Se garniseste cu ceapa verde si crengute de patrunjel verde.
E bine sa stii
Pieptul afumat poate fi inlocuit cu sunca slaba sau cu fileuri de peste afumat.