Salata de praz cu scoici si sos curry
16 bucati albe de praz tanar
2 kg de scoici
1/2 lingurita cu curry pisat
cateva frunze de hatmatuchi
sare si piper macinat
Pentru sosul cu gust de peste:
500 gmaruntaie de peste alb (capete, aripioare)
1/2 ceapa intepata cu 2 cuisoare
1 salota mica
30 g tije de telina
verdeata asortata (1/2 foaie de dafin, 2 crengute de cimbru, 4 fire patrunjel)
1. Preparati sosul cu aroma de peste. Puneti toate ingredientele impreuna cu 60 cl de apa intr-o cratita, lasati sa fiarba in clocote mici 30 de minute, luand mereu spuma. Strecurati lichidul printr-o sita fina.
2. Spalati scoicile. Puneti-le intr-o oala si lsati-le sa fiarba acoperite 5 minute, pe foc iute, clatinand mereu oala, pana se desfac toate scoicile. Rasturnati-le intr-o strecuratoare usa deasupra unui castron, lasati-le sa se racoreasca si decojiti-le. Puneti scoicile deoparte.
3. Spalati bucatile albe de praz. Lasati sa fiarba pe aburi 10-12 minute, pudrate cu putina sare.
4. strecurati zeama in care ati fiert scoicile si amestecati-o intr-o cratita cu sosul cu aroma de peste si cu curry. Puneti la fiert pana scade amestecul si raman numai 20-25 cl lichid. Piperati si adaugati scoicile incalzindu-le 1-2 minute.
5. Scurgeti prazul si repartizati-l pe 4 farfurii. Asezati de jur imprejur scoicile, acoperiti cu zeama de curry si ornati cu hatmutachi. Serviti imediat.
Reteta oferita de grupul editorial RAO - "Bucatarie sanatoasa si gustoasa"