Salata de sarbatoare
2 castraveti
200 g sparanghel (proaspat sau conservat)
8 morcovi carot
2 cepe mari
4 ciuperci mari
2 rosii
1 cutie de porumb boabe
4 fire de ceapa verde
1 legatura de patrunjel verde
busuioc verde
20 g unt
usturoi
ulei de masline
Pentru sos
2 galbenusuri
100 g unt
1/2 lamaie
100 g smantana
sare, piper
Din bulbii de ceapa taiati pe mijloc, sub forma de zimti de fierastrau si golite de foile din mijloc, se formeaza mici "platouri" de salata, care se fierb in apa cu sare 5-10 minute. Din castravetii taiati în 12 bucati egale, se vor ajusta, cu un cutit bine ascutit, "butoiase", "cosulete" sau "petale" de flori, care se fierb in apa cu sare 7 minute. Morcovii se taie sub forma de batonele si se fierb in apa cu sare timp de 7 minute. Se fierb la fel ciupercile si sparanghelul. Rosiile se curata de coaja (precum merele), iar din coaja lor se formeaza trandafiri. Se fierb in bain-marie, galbenusurile batute cu 2 linguri de apa, la care se adauga unt, sare, piper si zeama de lamaie. Dupa racire se incorporeaza smantana. "Butoiasele", "cosuletele” si ”florile” din castraveti, ciupercile si salatierele de ceapa se umplu cu boabe de porumb fiert, batonele de morcovi sau sos de smantana. Se decoreaza cu frunze de patrunjel, busuioc si ceapa verde.
E bine sa stii
Pentru umplutura se poate folosi si branza de vaci frecata cu ceapa verde si marar tocat marunt.