Salata de vinete cu chimen si lipie
4 lipii arabesti
2 vinete mari
un catel de usturoi
1/4 lingurita ulei(de susan, pe cat posibil)
O lingura zeama de lamaie
1/4 lingurita chimen macinat
sare, piper negru macinat
2 linguri patrunjel verde tocat
salata verde, pentru ornat
1. Preincalziti cuptorul cu circa un sfert de ora inainte de a va apuca de gatit.
2. Taiati lipiile fasii, asezati-le intr-un singur strat pe fundul unei atvi mari si bagati-le la cuptor 15 minute, pana cand se rumenesc si devin usor crocante. Lasati-le sa se raceaca pe un gratar.
3. Coaceti vinetele pe gratar sau intr-o tigaie antiaderenta, impreuna cu usturoiul, apoi indepartati pielita si lasati-le scurs.
4. Puneti pulpa vinetelor in vasul robotului de bucatarie, impreuna cu catelul de usturoi, uleiul, zeama de lamaie si chimenul. Mixati pana la obtinerea unei paste fine, omogene.
5. Adaugati patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust.
6. Asezati salata in farfurii individuale, ornati cu frunze de salata verde si serviti cu fasii de lipie.
Reteta oferita de grupul editorial RAO - "Retete pentru alimentatie sanatoasa"