Salata oriental
1 kg cartofi
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
2 castraveciori murati
2 ardei grasi (sau 1 gogosar)
2 rosii
patrunjel verde
10-15 masline negre
5 linguri ulei
2 linguri zeama de lamaie
sare, piper
Se spala bine cartofii si se pun la fiert, cu coaja cu tot, in apa cu sare. Cand sunt gata fiertI, se curata de coaja, se taie felii si se pun intr-un castron mare. Se adauga ceapa taiata rondele, ardeii grasi taiatI fasii subtiri sau fideluta, castraveciorii taiati cubulete, rosiile taiate felii subtiri, usturoiul zdrobit si maslinele, cu sau fara samburi. Separat, se amesteca zeama de lamaie cu ulei, sare si piper si se toarna apoi peste salata, potrivind gustul dupa preferinta. Se serveste garnisita cu felii de rosii si ardei gras sau cu frunze de salata verde.
E bine sa stii
Salata poate fi asezonata si cu 2 linguri de maioneza (de post, pentru perioada postului), iar in zilele de post cu dezlegare la peste, se pot adauga si fileuri de ansoa sau bucatele de scrumbie marinata.