Relaxat si binedispus, Rushdie a raspuns cu bunavointa intrebarilor ziaristilor care au profitat de ocazie pentru a lua pulsul fenomenului reprezentat de literatura contemporana in context universal. Tinand cont ca venirea in Romania include si o scurta vizita in Transilvania, scriitorul a fost intrebat daca va profita de aceasta ocazie pentru a valorifica legenda lui Dracula intr-una din viitoarele sale carti. "Conisder ca s-a scris foarte multa literatura cu vampiri in ultima vreme. Ei, bine, eu nu voi face asta. Asa ca puteti sta linistiti: il voi lasa pe Dracula in pace".
Si totusi, ce stie Salman Rushdie despre Romania? " Este preamtur sa ma intrebati dupa nici 24 de ore ce stiu despre o tara pe care o vizitez pentru prima data, cu atat mai mult cu cat acesta perioda extrem de scurta am petrecut-o in special in camere de hotel. Mi-am propus insa ca in zilele urmatoare sa ies si sa ma documentez mai mult. Dar daca vreti sa va ofer cateva repere il pot mentiona in primul rand pe Eugen Ionesco, in contextul in care, in anii studentiei am fost pasionat de teatrul absurdului si chiar am jucat in doua adaptari realizate dupa piese semnate de acest mare dramaturg roman."
Rushdie a profitat de prezenta jurnalistilor pentru a trage un semnal de alarma asupra incalcarii flagrante a libertatii cuvantului, chiar si in secolul al XXI-lea: "Suntem inca departe de libertatea deplina de expresie. Ca mebru al unei organizatii cu profil literar am putut observa indeaproape vicisitudinile prin care trec jurnalistii si scriitorii, in special cei din Orient, dar nu numai"
Intrebat in ce masura radacinile indiene i-au influentat stilul si temele, Rushdie a subliniat ca datoreaza totul originii sale. "Am crescut intr-un climat care contine multe elemente fantastice, conservate in povesti si ritualuri. A trai intre Est si Vest m-a ajutat sa selectez povestile si temele care mi s-au parut cele mai importante si sa le conectez la realitatea Occidentului. Este ca si cum as trai intr-o cutie cu mai multe sertare care comunica intre ele".
Este evident ca dupa toate premiile castigate, talentul scriitoricesc de care se bucura Rushdie nu mai are nevoie de nicio confirmare. Si totusi cat de greu este sa devii scriitor? Este ceva cu care te nasti sau un dar desavarsit prin exercitiu?
"Nu cred sa fi existat vreun moment in viata mea in care sa nu-mi fi dorit sa fiu scriitor sau sa regret alegerea facuta. Chiar si atunci cand aveam 8-10 ani si eram intrebat ce vreau sa devin, raspundeam fara ezitare: scriitor. In opinia mea este o mare realizare sa descoperi ceea ce vrei cu adevarat si sa-ti urmezi visul pentru ca a-ti dori sa fii scriitor, ca in cazul meu, nu este totuna cu a fi scriitor! In orice caz, mi-a luat foarte mult timp sa ajung un scriitor matur."
Rushdie a explicat in final si modul in care versurile aparute intr-unul dintre romanele sale au fost preluate deU2 in piesa "The Ground beneath her Feet."A fost un accident fericit si nu ceva premeditat. Lucrurile au stat cam asa: mai intai am scris romanul, iar Bono a luat versurile cantecului inventat in carte si le-a adaptat. Oricum, cantecul vorbea despre intrepatrunderea dintre real si imaginar si iata ca acest lucru s-a intamplat in plan concret: un cantec imaginat intr-o carte a devenit o melodie reala. Nu este insa singura experienta de acest gen : unul din membrii formatiei "Blur" m-a contactat cu o propunere de colaboare si iata ca am aflat chiar astazi ca o formatie de aici, din Romania, a imprumutat numele primului meu roman: Grimus."
In fine, pentru cei pasionati depotriva de literatura si de cinematografie, Rushdie a venit cu o veste buna: "Lucrez la ecranizarea unei pelicule realizate dupa unul dintre romanele mele de succes: "Copiii din miez de noapte". Scenariul a fost scris de mine iar pelicula va fi regizata de unul dintre marile nume ale cinematografiei indiene: Deepa Mehta. De regula evit sa vorbesc despre proiecte personale pentru ca ma gandesc ca exista riscul ca unele dintre ele sa esueze. In acest caz pot spune insa ca vorbim despre ceva cert."