In acele momente exista un lucru pe care il poti face pentru tine: sa incepi sa te optimizezi din toate punctele de vedere. Vei descoperi, citind acest articol, ca fara a face o investitie serioasa (nu te gandi ca e vorba neaparat de bani multi) in propria-ti persoana, nu vei putea ajunge unde iti doresti.
Directorul executiv si life-coach-ul de la Learning About, Dana Burghel este cea care ne dezvaluie care sunt principalele feluri in care poti investi in persoana ta si beneficiile pe care le ai de castigat!
De cine depinde succesul tau?
Dana Burghel ne explica: "Succesul depinde numai si numai de noi. Chiar daca la un moment dat pare ca depindem si de ceilalti, in fond nu este decat decizia noastra daca, cum si cat sa depinda succesul nostru de ceilalti. Este deci o chestiune de alegere. A noastra. Asadar, cu cat investim mai mult in noi, cu cap si cu bun-simt bineinteles, cu atat vom avea mai mult succes. "
Investitiile -pe care ti le vom detalia- nu se masoara nici in bani si nici in lucruri materiale din doua motive: in primul rand pentru ca nu se pot cuantifica beneficiile de care vei beneficia si in al doilea rand pentru ca multe (nu toate, evident) din aceste investitii nu costa bani.
Am rugat directorul executiv de la Learning About sa ne exemplifice cateva situatii sau oameni care au beneficiat de pe urma acestui principiu, al atingerii succesului prin investitia in propria ta persoana.
"Situatiile si persoanele de amintit aici ar fi multe - fiecare dintre noi are cateva exemple in cap - insa o sa va dau exemplul unui fost coleg care a ajuns in cativa ani de la statutul de agent de vanzari la acela de director de vanzari cu job la firma mama, de afara. Era un barbat care a stiut ce vrea, unde vrea sa ajunga si a investit in el: in imagine, chiar exagerat un pic, pentru ca ajunsese sa copieze sefii de afara inclusiv la gesturile mici de genul fumat pipa, pardesiu lung de o anume culoare, anumite cuvinte cheie etc., in propria persoana: participa la toate cursurile interne care i se pareau interesante pentru el, citea foarte mult, statea prin preajma persoanelor cu experienta in job-ul respectiv, si da, ajunsese sa faca si sport intr-o perioada in care nu multi de pe langa el faceau acest lucru; dar ce de afara faceau!"
Investeste in aspectul tau fizic!
Stiu ca nu ne place sa auzim asa ceva si ca multi dintre voi alegeti chiar sa refuzati aceasta idee care spune ca aspectul fizic joaca un rol important in obtinerea succesului si atingerea scopurilor tale profesionale. Luati la "bani marunti", majoritatea dintre noi vom recunoaste ca ne-ar placea ca lucrurile sa nu stea astfel si ca aspectul sa nu joace un rol atat de important. Dar adevarul este ca aspectul joaca un rol foarte important!
E vorba nu despre a tinde spre superficial si operatii estetice neaparat, ci despre a cumpara haine de calitate si despre a chibzui fiecare schimbare de look, despre a te preocupa in mod serios si responsabil de acest aspect si de a-i intelege importanta.
Dana Burghel : "Din pacate sau din fericire aspectul fizic conteaza foarte mult. Pentru ca, dintotdeauna, "haina il face pe om". Se spune ca trebuie sa te imbraci pentru job-ul pe care ti-l doresti si nu pentru cel pe care il ai acum! Si este adevarat. Atunci cand avem un obiectiv, succesul depinde si de cat de mult credem in acel obiectiv, de cat de clar ni-l imaginam, il traim, il simtim... Iar primul pas deja de pus in practica ar fi sa purtam deja hainele care ne vor conduce catre job-ul mult visat. Cred ca fiecaruia dintre noi, cei care punem pret pe imagine ne-ar fi de folos un consilier in acest sens. Macar o data-n viata!"
Ne bazam pe abilitatile pe care le folosim la locul de munca, pe cele acumulate de-a lungul anilor si pe experienta. De la un anumit moment, incepem sa nu mai fim atat de dornici de a acumula cunostinte si abilitati noi. Atunci incepem sa ne plafonam!
Bazandu-se pe experienta sa de life-coach, directorul de la Learning About ne spune cum ar trebui sa privim investitia in noi insine:
"In afara de investitia in sanatate, care mi se pare vitala, pe locul doi, dupa mine, ar fi investitia in dezvoltarea personala si profesionala. Nu putem doar sa inaintam in varsta, trebuie sa ne si imbogatim viata intr-un fel. Daca nu stim cine suntem si ce roluri avem in viata noastra, atunci ar fi cazul sa cerem suport si sa aflam acest lucru. Mai apoi ar trebui sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne indeplini rolurile noastre cel mai bine. Sa ne dezvoltam abilitatile personale si profesionale, sa nu pierdem nimic din ceea ce credem ca ne-ar fi de folos, sa citim mult, sa ne dam voie sa fim creativi, sa ne mai copilarim din cand in cand si sa nu uitam de pasiunile noastre. Aici ar trebui investit cel mai mult timp si cea mai mare energie, pentru ca de aici ne va veni succesul: din ceea ce facem cu pasiune!" - Dana Burghel.
In primul si in primul rand, ai putea incerca sa iti faci o lista realista cu calitatile pe care tu consideri ca le ai si gandeste-te: ce ai putea imbogati? Ce cursuri ai putea urma, ce workshop-uri sunt in oras? Exista carti pe care le-ai putea imprumuta si chiar cumpara?
Nu lasa sanatatea pe ultimul loc!
Mai ales atunci cand suntem tineri, avem tendinta de a nu ne preocupa de propria noastra sanatate. Pentru ca suntem grabiti nu mergem la investigatii, nu dam importanta micilor simptome deranjante si uitam sa ne vizitam dentistul.
De fapt, procedand asa reusim sa ducem fiecare afectiune pe care nu o tratam si pe care nu o ingrijim alaturi de noi in viata, pana in momentul in care lucrurile netratate incep sa ne saboteze viata pe care ne-am construit-o renuntand la sanatate. Preventiv si nu numai, e mult mai bine sa tratezi lucrurile din vreme, atat din perspectiva financiara, cat si din cea a timpului pierdut.
Asa cum am spus, precizeaza Dana Burghel, investitia in sanatate e vitala. "E important sa nu fii supraponderal, sa faci miscare, sa mananci sanatos, sa ai un medic (sau mai multi) in care ai incredere si cu care sa te sfatuiesti. Si tot la fel de important, pentru sanatate si pentru linistea sufleteasca a fiecaruia, ar fi sa ne indreptam si spre paracticile mai putin obisnuite, insa foarte benefice: reiki, taijiquan, qigong, respiratie corecta, meditatie etc.", mai spune specialistul de la Learning About.
Life-coach-ul conchide: "Insa e alegerea fiecaruia ce si cat sa ia din fiecare; probabil atat cat i se potriveste la un moment dat. Cred cu tarie ca daca fiecare dintre noi ar avea foarte clar in minte obiectivele pe termen scurt, mediu si lung si ar avea si un plan pentru fiecare dintre ele, ar ajunge mult mai repede si mai usor la succesul pe care si-l doreste, orice ar reprezenta acel succes pentru el!"
Tu cum crezi ca stau lucrurile? Merita sa investesti timp si bani in ceva de care poti beneficia abia in viitor? Unde ai investi prima oara?