Cred ca cele mai importante erori le fac persoanele care nu isi adapteaza imaginea la statutul pe care il ocupa, spune specialistul. Mihaela Costea argumenteaza: "Secretarele imbracate in taior, care arata ca niste manageri nu fac o greseala, ci denota respect fata de companie si fata de job-ul lor. In schimb, daca esti unul dintre manageri si te imbraci de parca ai juca rolul unei secretare, atunci avem o adevarata problema." Specialistul in Resurse Umane al Companiei Gemisa continua, spunand "nu cred ca exista femei care sa nu isi doreasca sa fie admirate. Dar o femeie care se imbraca numai pentru a fi admirata ca femeie nu va fi admirata sau respectata si ca manager sau, pur si simplu, profesionista."
Daca te prezinti intr-un anume fel vei fi perceputa in acel fel, chiar daca exista aluzii subtile care sa le spuna celor cu care te vezi ca au intalnire cu managerul general, si nu cu o tanara studenta aflata in practica. "Si, chiar daca vei emite idei foarte interesante si te vei comporta ca o profesionista, ai putea avea surpriza ca toata persoana ta sa existe in memoria celor pe care ii intalnesti numai prin hainele fistichii sau nepotrivite pe care le purtai.", spune Mihaela Costea.
Cat de important e limbajul trupului?
Se spune ca orice strangere de mana in care sunt implicate mai mult de doua scuturari ale mainii celuilalt denota nervozitate, ca datul din cap in semn de acord cu celalalt nu trebuie sa aiba decat o miscare –sus - jos-, in caz contrar insemnand fie ca esti prea dornic sa le placi celor cu care ai intrevederea sau chiar ca te afli intr-o stare de nervozitate sau emotie, de aici si incuvintarile frenetice.
Exista zeci si zeci de lucruri pe care expertii in comunicare nonverbala spun ca ar trebui sa lipseasca de la orice sedinta, intalnire de afaceri sau luare de decizii: de la incrucisarea bratelor si a picioarelor (denota fie mai putina deschidere fata de interlocutor, fie ceva pe care vrei sa il ascunzi), la jucatul cu pixul, cu inelul, cu ceasul sau ruperea pielitelor (sunt extrem de vinovata la acest capitol), care ar denota lipsa de interes fata de discutie sau interlocutor. In plus, se spune ca cei care stau cu spatele mai putin drept par timizi, nesiguri pe ei si neinteresati de nimic.
Cu toate acestea, admite specialistul, sunt semnale pe care le emitem si care sunt importante: gestica, mimica, postura. Toate acestea ar trebui sa fie foarte ponderate. Ne explica Mihaela Costea: "Daca o persoana cu functie nu are o finete, o eleganta si o cizelare care se educa in timp (pentru ca mai nimeni nu se naste invatat), atunci nu am putea cere nimic de la cei care sunt subalternii acestora. De aceea, nu trebuie sa gesticulam excesiv –cateva miscari ale mainii prin care sa ne subliniem cuvintele sunt suficiente si necesare, dand o mai mare putere si expresivitate spuselor noastre-, nu trebuie sa vorbim tare si mult si, oricat de amuzanti am fi ca persoane, nu trebuie sa ne strambam, maimutarim si jucam atunci cand este vorba de o intalnire oficiala, in care noi trebuie sa dam dovada de profesionalism."
Si felul in care vorbim este extrem de important…"Degeaba stau cu mainile ne-incrucisate si mananc frumos, cu gura inchisa, daca de cum deschid gura incep sa imi injur angajatii…", spune Mihaela.
Cum iesi din impas?
Orice greseala faci, fie ca e una de vestimentatie (se mai intampla!), fie una de comportament sau limbaj, cea mai sigura cale este "ca momentul sa fie tratat ca o poanta si sa treci repede peste el. Sa fii autoironic, sa ai aceasta capacitate, asta e cel mai sigur fel in care te poti concentra si merge mai departe", crede Mihaela Costea.
Femeia manager ar trebui sa fie, crede specialistul, un tot unitar: distinsa si eleganta in vestimentatie si maniere si extrem de profesionista.
Voi ce credeti…care ar fi cele mai mari erori de care ne facem vinovati la o prima vedere?