Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Salveaza-ti afacerea pe timp de criza!

De în Cariera 28 oct 2008
Buletinele de stiri ma ingrijoreaza: citesc toate publicatiile financiare in fiecare zi, si fiecare noutate anunta o veste proasta pentru economie. Printre prietenii mei apropiati se numara un tanar cuplu, patronii unei mici fabrici de confectii din Ardeal. Cu gandul la ei, care isi pun problema felului in care aceasta criza ii va afecta si daca vor reusi sa isi mentina afacerea in continuare, dar si a celor care trec prin aceeasi situatie, am vrut sa aflu ce ar trebui sa faca patronii si cum pot ei "evita" loviturile crizei financiare. Adrian Negrescu, editor la Daily Business.ro, ne ajuta sa intelegem fenomenul si ne ofera solutii.
Criza financiara e tot mai aproape de Romania, iar greutatile cu care se confrunta Statele Unite ne ingrijoreaza pe toti. Nici unul dintre noi nu isi doreste sa ramana fara un loc de munca, sau ca patronul sau angajatorul sa ajunga in situatia de a nu mai plati salariile. Acest moment de dezechilibru economic este resimtit mai puternic de companii, atat de cele mari – Petrom, BRD - care se vad de la o zi la alta cu valoarea companiei injumatatita, cat si de cele mici, care depind in mai mica sau mai mare masura de companiile mari si care sunt nevoite sa isi regandeasca strategiile.

Adrian Negrescu, editor pe domeniul Companii la Daily Business, ne spune care ar trebui sa fie atitudinea unui patron care are, de exemplu, o mica fabrica de confectii – cazul prietenilor mei - in aceasta perioada: "Acel patron ar trebui, in primul rand, sa isi faca un bilant serios al afacerii, de la furnizori, la clienti, de la surse de finantare la incasari. Criza financiara afecteaza deja Romania si se manifesta in principal printr-o criza de lichiditate. Asta inseamna ca platile se fac mai greu, finantarea bancara a devenit mai scumpa si mai dificil de obtinut, iar cum fara bani, falimentul sta la usa, cel mai bine ar trebui sa se uite in balanta financiara. In vremuri de criza, este fundamental sa iti asiguri un capital de lucru substantial, care sa iti permita sa rezisti cat mai mult timp in conditiile in care partenerii tai au dificultati. Criza economica inseamna, pe de alta parte, o reducere a cererii, iar asta inseamna ca trebuie sa iti regandesti productia, sa o adaptezi la noile realitati din piata."

Prietenii mei, patronii micutei fabrici de confectii, cei care nu au mai mult de 40 de angajati permanenti, vor trebui sa isi analizeze cu mare atentie comenzile si contractele si vor trebui sa vina cu o noua strategie: sa vada care din produsele pe care ei le confectionau are cerere mai mare, in conditiile lipsei de lichiditati si a scaderii puterii de cumparare.

"Valoarea unei companii este data de activele sale, de rezultatele sale financiare. Exista foarte multe exemple de companii care functioneaza intr-un apartament, dar care fac afaceri de miliarde. De ce? Pentru ca fac un produs sau ofera un serviciu cerut de piata, ce se vinde bine. In cazul Petrom sau BRD, atunci cand vorbim de scaderea valorii acestora la jumatate, ne referim la capitalizarea bursiera, adica la valoarea actiunilor lor. Dupa cum spuneam, intr-o economie de piata, activitatile sunt corelate. Daca, de pilda, Petrom, care este cea mai mare companie romaneasca, are probleme, isi va reduce costurile pentru a reveni pe profit, fapt ce va afecta furnizorii, care la randul lor au alti furnizori care fac alte afaceri si astfel, pe lantul economic, impactul se va resimti in toata economia. In contextul crizei economice, intr-un fel sau altul, orice business este afectat, fie ca vorbim de accesul la finantare, la vanzari sau la costurile de productie", ne spune Negrescu.

Cum e afectata o afacere mica, nelistata la bursa, de caderile repetate ale bursei?

Sa luam exemplul BRD, ne spune editorul Daily Business.ro, a doua mare banca romaneasca, listata la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalizarea bancii a scazut, din noiembrie anul trecut si pana in prezent, de aproape trei ori. Asta inseamna ca actiunile bancii se vand acum la 7,1 lei fata de 26 de lei cat valorau in noiembrie anul trecut. Devalorizarea actiunilor a venit pe fondul crizei financiare mondiale. Investitorii nu s-au mai aratat interesate de ele, percepandu-le ca fiind riscante, desi rezultatele bancii sunt foarte bune. BRD este o banca profitabila. Perceptia investitorilor, temerile lor, devin, in astfel de perioade de criza, mult mai importante decat asa-numitele "date fundamentale", precum cifra de afaceri si profitul. Aceasta neincredere se transmite in mediul economic, iar clientii se gandesc de doua ori inainte de a face afaceri cu banca. "Daca da faliment? Daca ce se intampla cu actiunile lor arata ca au probleme?" Pe lantul economic, o astfel de firma listata la bursa, nu este cazul BRD, ajunge sa faca afaceri din ce in ce mai greu, pe fondul neincrederii partenerilor de afaceri. Aici intervine si legatura cu afacerea mica. Orice afacere are nevoie de clienti si furnizori si de finantare. Daca banca da mai putini bani si cu o dobanda mai mare, toti sunt afectati, inclusiv afacerea mica de care vorbim. Si asta pentru ca exemplul BRD poate fi multiplicat la nivelul intregii economii.

Principala prioritate a micului intreprinzator: incasarea facturilor

Ce poate face proprietarul unei firme mici? Adrian Negrescu: "In primul rand sa se uite in conturile firmei si sa se asigure ca isi va incasa la timp facturile. Apoi, sa se uite in piata si sa isi coreleze productia, serviciile, cu noile realitati din piata. Nu poti sa produci pantofi de lux, de pilda, daca lumea nu mai cumpara asa ceva, pentru ca un mai are asa multi bani ca inainte. Astfel devine extrem de important, daca nu decisiv, sa iti adaptezi planul de afaceri la noile realitati. Asta inseamna o reducere a costurilor, cheltuieli mai putine. Important este, pe de alta parte, sa incerci sa produci si sa vinzi eficient. Decat sa produci mult, fara a avea garantia ca iti vei recupera banii, mai bine produci putin, dar cu riscuri mai mici."

Nu renunta la oamenii tai

Pentru a produce profit trebuie sa "tai unele lucruri de pe lista". Asta poate insemna orice, de la a reduce strategiile de marketing la a reduce costurile de productie. Adrian Negrescu ne spune: " Multi specialisti spun ca oamenii reprezinta cel mai important capital al unei companii. Cu cat afacerea ta are nevoie mai multa de salariati specializati, cu atat e mai bine sa incerci sa ii pastrezi in firma. Mai cu seama ca criza de personal in Romania este foarte mare. Asa ca, este cel mai bine, in primul rand, sa iti eficientizezi costurile de productie, cheltuielile. Apoi, daca e nevoie sa renunti la oameni, trimite-i in concediu, redu programul de lucru, incearca sa ii reprofilezi in asa fel incat sa nu ii pierzi. Vei regreta cu siguranta mai tarziu plecarea unui om bun, mai cu seama ca ai investit in specializarea lui."

Regandeste-ti strategia

Cum ar trebui regandita strategia pentru ca o companie sa nu regreseze si sa reuseasca sa creasca, chiar in perioada crizei financiare?

Un plan de afaceri adaptat crizei este fundamental. Revenind la exemplul cu firma de pantofi de lux, trebuie sa te gandesti, in primul rand, unde iti vei mai putea vinde produsele si cat te va costa sa faci asta pentru ca, in vremuri de criza, multi dintre furnizorii tai vor incerca sa isi acopere pierderile in preturile la care iti vand materialele. Trebuie sa iei in calcul si pretul produselor tale, in conditiile in care cererea este in scadere, iar consumatorii au tendinta, in astfel de perioade, sa cheltuiasca mai putin, sa aleaga produse mai ieftine. Ca investitor, trebuie sa fii foarte atent la balanta financiara, pentru ca te poti trezi cu facturi neincasate, cu credite mai mari, cu cheltuieli suplimentare. In concluzie, e nevoie sa iti eficientizezi activitatea la maxim.

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian