Iata asadar cateva informatii pretioase despre sanatatea intima
Nu trebuie sa faci dusuri intime sau sa folosesti produse speciale de curatare
Vaginul are proprietati de auto-curatare. Nu este asadar nevoie decat de curatarea parului pubian si a vulvei cu sampon sau un sapun fara parfum. Dusurile interne si produsele destinate igienei intime nu sunt esentiale, ba chiar pot fi daunatoare pentru ca dezechilibreaza flora vaginala si astfel iau nastere infectiile.
Scurgerile vaginale sunt normale
Nu ar trebui sa te sperii atat timp cat sunt incolore. Vaginul este un organ membranos care secreta mucus, asadar astfel de fluide sunt cat se poate de normale. Cantitatea variaza de la o femeie la alta si cele care iau anticonceptionale se pot confrunta cu scurgeri abundente.
Daca remarci schimbari in ce priveste scurgerilor poate fi vorba de o infectie vaginala
Aceste infectii sunt cat se poate de normale si sunt usor de diagnosticat pentru ca de regula se manifesta prin scurgeri vaginale de culoare alba, ca branza. Vin insotite de senzatia de mancarime si iritatatie, dar fara un miros neplacut. Sunt tratate cu creme care se introduc direct in vagin sau pastile.
O alta infectie comuna este numita vaginoza bacteriana si se manifesta prin scurgeri de culoare galbuie sau verzuie, cu un miros neplacut, in special dupa contactul sexual.
Lenjeria tanga nu cauzeaza infectii vaginale
Sa porti acest model de lenjerie intima presupune o bucata mica de material care sta foarte aproape de zona intima, dar asta nu constituie principala cauza care duce la infectie vaginala. Sunt altele doua care favorizeaza aparitia acestor neplaceri: hainele mulate si lenjeria intima din poliester.
Daca ai deja o infectie vaginala, atunci ar fi indicat sa eviti sa porti lenjerie intima tip tanga pentru ca va agrava iritatia. Sunt preferabili chilotii din bumbac sau sa nu porti deloc in timpul somnului pana cand scapi de problema.
Sexul nu ar trebui sa fie dureros
Multe femei prefera sa taca si sa nu ii spuna partenerului. Este indicat sa faci o programare la ginecolog pentru un consult amanuntit. De cele mai multe ori poate fi doar vorba doar de o chestiune de moment, nu ai starea necesara si lubrifierea nu este stimulata. Exista insa un risc ridicat ca durerile resimtite in timpul sexului sa fie cauzate de o problema mai grava, precum infectie, probleme cu ovarele, vaginism, endometrioza, boli cu transmitere sexuala sau o rana la nivelul vulvei sau vaginului si care necesita o diagnosticare timpurie pentru vindecare rapida.
Daca faci sex mai rar nu inseamna ca nu va mai fi dureros
Daca in urma consulutului medical, ginecologul nu a descoperit nimic neobisnuit, dar tu inca te confrunti cu dureri in timpul contactului sexual, atunci nu te gandi ca cel mai bine ar fi sa raresti contactele sexuale. Specialistii sustin ca ar trebui sa faci tocmai invers, adica sa faci sex mai des. Vorbeste cu partenerul si incercati un lubrifiant pentru a ameliora disconfortul sau cere-i sa va concentrati mai mult asupra preludiului pentru a intra in starea de excitatie.
Schimba detergentul de rufe
Daca ai o infectie vaginala, pe langa tratament si schimbarea lenjeriei intime, nu ar strica sa schimbi si detergentul de rufe. Infectiile pot fi cauzate de produsele de igiena intima, precum spray, deodorant si gel de dus, care contin parfum, asa ca alege un detergent care sa fie bio, fara parfum si substante care sa iti irite zona intima. De asemenea, ai grija de fiecare data sa nu cumva sa ramana urme de detergent pe lenjerie.
Nu folosi tamponul pentru scurgerile vaginale
Tamponul pune o presiune asupra uretrei, tubul prin care este eliminata urina si care are rolul de a controla urinatul. Potrivit medicilor, este in regula sa folosesti din cand in cand un tampon pentru scurgeri sau pentru a impiedica accidentele din timpul exercitiilor cand este dificil controlul vezicii urinare. Trebuie scos insa imediat dupa aceea pentru ca tamponul usuca vaginul si poate duce la iritarea mucoasei, iar asta poate stimula dezvoltarea de infectii. Este preferabil sa alegi absorbante destinate uzului zilnic.
Anticonceptionalele pot fi administrate vaginal
Pentru ameliorarea efectelor adverse ale pilulelor contraceptive, Steve Goldstein, profesor la NYU Medical Center, in New York, sustine ca astfel poti scapa de starile de greata si ameteala.
Un studiu israelian publicat in jurnalul Contraception arata ca grupul de femei care au ales aceasta metoda nu s-au mai confruntat cu stari de voma, dureri de cap, dureri menstruale si sensibilitate la nivelul sanilor, in comparatie cu cele care au preferat administrarea pilulei oral.