Desi toamna se anunta una calduroasa (numai buna pentru plaja) trebuie sa planuim si o excursie prin care sa ne hranim sufletul, nu numai trupul.
Bucovina este cu siguranta cea mai potrivita alegere pentru toate anotimpurile. Odata ajunsi aici ce sa facem... vizitam manasirile celebre in toata lumea pentru impresionantele fresce exterioare si interioare fapt pentru care au fost incluse in patrimoniul UNESCO si premiate cu Marul De Aur de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism.
Nu o sa va spun mai multe despre manastiri, nu pentru ca nu ar fi importante, ci pentru ca vreau sa va atrag atentia asupra unei localitati foarte dragi mie.
Cati dintre voi ati auzit de Cacica? Aceasta localitate inseamna traditie, arta, cultura, relaxare, frumos, credinta, mozaic etnic si SARE. Foarte foarte multa sare, pentru ca acolo se afla una din cele mai mari mine de sare din Romania. S-a demonstrat ca zacamintele de sare de la Cacica pot intretine nevoia de consum a sarii aproape 50 ani pentru toata omenirea.
Despre posibilitatea unor resurse de sare se stia inca din neolitic insa abia in timpul administratiei austriece din Bucovina, Paul Hofman (inginer) face prospectiuni in aceasta zona si hotaraste construirea unei mine de sare. Astfel in 1792 se deschide o salina ce avea sa fie una din cele mai renumite, moderne si productive din Imperiul Austro-Ungar si chiar din Europa. Renumele s-a pastrat si in perioada interbelica, insa in comunism, dupa cum era de asteptat, a scazut dramatic. Dupa 1990 punctul de prelucrare al sarii s-a mutat la cativa km, vechiul put de extractie fiind folosit pentru vizitare.
Interesant:
- din cele 10 km de galerii, cca 800 m sunt date spre vizitare, pe un traseu cu surprize (placute) ce culmineaza cu un lac pe sare si cu sala de dans - cu o acustica extraordinara.
- nu a fost niciodata Ocna - nu s-a lucrat cu detinuti ci doar cu muncitori platiti si calificati (majoritatea adusi din tari cu traditie - Polonia, Ucraina, Germania etc)
- camerele si galeriile ce se viziteaza au fost sapate manual si veti intalni mai multe basoreliefuri sculptate in sare
- nivelul microbian din salina este la jumatate fata de cel al unei sali de operatie.
Si asta inseamna multa sanatate mai ales pentru cei care sufera de astm si alte afectiuni pulmonare. Totodata, sarurile sunt deosebit de benefice afectiunilor reumatismale. In trecut, localitatea se numea CACICA BAI si functionau 2 trenuri saptamale Viena - Cacica, ceea ce ne spune multe despre conditiile in care se desfasurau si rezultatele tratamentelor cu sare.
Intotdeauna mi-am spus ca aici gasesti sanatate pentru trup si suflet. Vis-a-vis de incinta putului vechi de extractie, se afla o foarte frumoasa biserica catolica ce a primit titlul de Basilica Minor - acordat de Papa Ioan Paul al II-lea, la venirea sa in Romania - cel mai inalt titlu dintre bisericile romano-catolice din Europa de sud-est. De Sfanta Maria, pe 15 august, vin zeci de mii de pelerini sa se roage la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului - numita Madona Neagra
Foarte interesant este mozaicul cultural. In localitate se intalnesc 9 etnii diferite (de la poloni, nemti pana la tigani si evrei) si 3 confesiuni diferite (ortodocsi, romano catolici si greco catolici) toate cu biserica personala. Asadar, mostenirea culturala si materiala pe care o ofera aceasta localitate este fabuloasa insa este pacat ca, noi romanii, nu stim sa punem in valoare ce avem mai bun.
Daca sunteti in zona si doriti cazare, cel mai bine gasiti in Solca, Varfu Dealului sau Paltinoasa. Nu toate pensiunile sunt indicate, insa serviciile si conditiile sunt reflectate de aspectul exterior al acestora. Totusi, daca nu va deranjeaza conditiile in regim de hostel, va puteti caza la Dom Polski (casa polona).
As fi putut sa va spun mai multe dar, nu va las, ci va rog pe voi sa descoperiti mai multe atunci cand veti ajunge acolo sau sa frunzariti acest site: http://www.cacica.bucovinaturistica.ro - In ceea ce priveste optiunile de cazare, nu as putea sa garantez pentru ca nu am mai avut timp sa fac update la informatii. Programul turistic de pe site este oarecum fictiv... El ar putea fi realizat numai atunci cand ne vom da seama de comorile pe care le avem si cand alesii nostri se vor destepta din "somnul cel de moarte"