Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»

Frumusetea, un pericol pentru sanatate? 5 situatii la care nu te asteptai

De în Sanatate 24 mar 2012
Oricarei femei ii place sa se ingrijeasca si sa se rasfete cu diverse produse cosmetice si tratamente care o fac sa se simta bine si sa arate pe masura. Dar te-ai gandit ca toate aceste lucruri care sunt atat de firesti pentru noi sa ne afecteze sanatatea?

Da, stim, cosmeticele contin parabeni si expunerea la soare ne afecteaza pielea, dar vorbim despre alte chestiuni de care putine suntem constiente. Iata 5 exemple.

Solarul

Mersul la solar poate parea o optiune avantajoasa spre deosebire de mersul la plaja si expunerea directa la razele de soare. Insa un astfel de avantaj este si un dezavantaj pe masura si care ar trebui sa ne puna pe ganduri inainte de a mai calca pragul unui salon.

Desi se sustine ca razele UVA nu sunt daunatoare pentru piele, cel putin nu la fel de daunatoare ca cele UVB , nu sunt nici ele inofensive. Aceste raze distrug tesutul pielii si ii reduc elasticitatea. Expunerea frecventa la acest tip de raze nu doar ca accelereaza procesul de imbatranire si aparitia ridurilor dar duce la distrugerea sistemului imunitar, slabeste testutul pielii si favorizeaza aparitia melanoamelor maligne.

Un studiu realizat de cercetatorii suedezi arata ca dintre participantii la studiu cei care mergeau la solar de mai mult de 10 ori pe an aveau un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta melanoame maligne, spre deosebire de cei care nu mergeau la solar atat de des. Mai mult, riscul de a suferi de cancer pentru cei care mergeau regulat la solar era de 1 din 13 persoane, in timp ce pentru cei care mergeau foarte rar era doar de 1 din 97.

Epilarea 

Epilarea prin orice alta metoda exceptand cea cu lama de ras poate fi daunatoare pentru pielea ta. Procesul de epilare presupune smulgerea firelor de par, un procedeu care afecteaza pielea, in special in zonele corpului in care pielea este mai sensibila. Pielea isi pierde elasticitatea si favorizeaza aparitia ridurilor. Mai mult, daca epilarea nu este realizata in conditii igienice exista posibilitatea de infectie. 

Autoritatile din statul american New Jersey aproape au interzis epilarea inghinala cu ceara dupa ce doua femei au ajuns la spital in urma acestei proceduri. O femeie a fost aproape de a-si pierde piciorul dupa ce a contactat o infectie bacteriana si o alta, bolnava de diabet, era sa isi piarda viata din aceeasi cauza. Smulgand firele de par este indepartat si un strat subtire al pielii, facilitand astfel aparitia bacteriilor, pielea devenind o zona propice de dezvoltare a infectiilor.

Lentilele de contact

Lentilele de contact poate ca par o alternativa mai buna la ochelarii de vedere. Acum, multe dintre noi apeleaza la lentilele de contact si pentru infrumusetare, sunt acele lentile colorate care te pot ajuta sa iti schimbi culoarea ochilor. Insa, un astfel de produs pe cat este de benefic poate fi si un pericol pentru privire.

Aceste produse ar trebui achizitionate doar pe baza de reteta, dupa un consult oftalmologic. Trebuie pastrate in cele mai bune conditii si curatate dupa fiecare utilizare. Fie ca folosesti lentile de contact pentru vedere sau doar din motive estetice, poate fi favorizata aparitia conjuctivitei,  de asemenea poate afecta corneea si poate duce la aparitia unor deficiente de vedere, chiar la orbire.

Un studiu israelian arata ca in urma analizarii a 30 de cutiute in care sunt pastrate lentilele de contact pe timpul noptii s-a gasit cel putin un agent patogen care provoaca infectii ale corneei. Simptomele presupun aparitia durerilor si a senzatiei de arsura, roseata, vederea incetosatat si sensibilitatea la lumina.

De asemenea, produsele cosmetice pot interfera cu lentilele de contact si duc la aparitia de alergii si infectii. Este recomandat ca lentilele de contact sa fie puse inainte de aplicarea machiajului si mascara trebuie aplicata doar pe genele superioare. Utilizarea eyelinerului sau a dermatografului ar trebui sa fie redusa si nu ar trebui aplicate niciodata pe mucoasa interioara a ochiului. 

Vopsitul parului

Vopsitul parului este nul dintre cele mai frecvente proceduri de infumusetare la care recurgem. Este ceva firesc si nu ne dam seama cat de periculos poate fi pentru sanatatea noastra. Vopseaua de par este unul dintre produsele care pot dauna serios sanatatii tocmai din cauza substantelor din compozitia lor.

Vopseaua inchisa la culoare contine o substanta numita gudronul de carbune care a fost descoperita in 1850 si a fost folosita pentru vopsirea textilelor. Studiile arata ca aceasta substanta duce la aparitia cancerului. Studiul a fost realizat pe animale si a rezultat ca persoanele care folosesc o astfel de vopsea o data pe luna pe o perioada mai mare de un an au un risc ridicat de a suferi de cancer de vezica urinara.

O alta substanta care se gaseste in vopseaua de par este Formaldehida, cunoscuta simplu prin numele de formol. Se gaseste in cele mai multe dintre vopsele permanente si reprezinta un pericol rdicat pentru sanatate avand un potential iritant si cancerigen.Un studiu realizat de Universitatea din Harvard arata ca femeile care folosesc o astfel de vopsea de mai mult de 5 ori pe an au un risc de doua ori mai ridicat sa sufere de cancer ovarian.

Produsele cosmetice

Produsele cosmetice au in compozitia lor substante care se dovedesc a fi daunatoare pentru sanatatea noastra. Unele dintre acestea pot fi toxice, duc la reactii alergice, dar sunt si altele care au chiar un potential cancerigen.

Parfumurile sintetice si colorantii sunt nelipsite din produsele cosmetice desi sunt foarte daunatoare pentru sanatate. Provoaca alergii, sunt cancerigene si afecteaza sistemul nervos central. 

Produse precum cele de curatarea tenului, pasta de dinti si gelurile de dus contin o substabta numita laureat de sodiu care provoaca iritatii, afectiuni hepatice, renale si pulmonare.

Mai sunt si produsele de igiena personala si care formeaza spuma, precum spumantul de baie, gelul de dus, samponul si sapunul si in compozitia carora se gaseste substanta EDTA. Aceasta substanta provoaca imbatranirea prematura a pielii, afecteaza sistemul imunitar si favorizeaza aparitia bolilor dermatologice, afectand capacitatea pielii de a elibera toxinele prin piele.

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 apr