Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»
alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»

Ana Aslan- Femeia care a descoperit elixirul tineretii

De în Sanatate 25 dec 2010
Numele ei a intrat in legenda ca fiind femeia care a facut primii pasi in descoperirea elixirului tinerietii- Ana Aslan, adolescenta rebela care la varsta de 16 ani visa sa devina pilot si care a facut greva foamei pentru ca mama sa o lase sa urmeze medicina, este si astazi unul dintre numele de referinta in medicina mondiala si un nume celebru in galeria femeilor care ne inspira zi de zi.

"Detest batranetea, uratenia si minciuna. Uratenia ma crispeaza, ma blocheaza si ma anihileaza. Nu as sti cum sa traiesc intr-o ambianta respingatoare", ii spunea Ana Aslan lui Dinu Lipatti. Asa ca a luptat zi de zi sa invinga ceea ce ura mai mult- batranetea, uratenia si minciuna...  Cum? Urmand in viata de zi cu zi invatamintele altui crez care i-a devenit motto in viata- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani. Inseamna sa fii optimist, sa te simti bine, sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa-l cuceresti".

Dali, Charlie Chaplin sau Jacqueline Kennedy si tratamentul Anei Aslan

Salvador Dali, Charlie Chaplin, Ymma Sumak, Somerset Maugham sau Pablo Neruda s-au numarat printre cei care i-au fost pacienti. Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish si chiar si temutul dictator  Tito i-au cerut exepertiza si au folosit medicamentul minune. Una dintre cele mai celebre femei din lume, Ana Aslan sta cu mandrie in randul deschizatorilor de drumuri in studiul geriatriei- ramura medicinii care studiaza si trateaza bolile batranetii.

"Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta" spunea Ana Aslan,  despre descoperirea uluitoare care a facut-o celebra.

Visa sa fie pilot de avion

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenita dintr-o familie cu valente intelectuale Ana a fost cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Margarit Aslan si ai Sofiei, o bucovineanca frumoasa. Cand s-a nascut Ana, tatal sau tocmai implinise 59 de ani. Din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti averea acestuia avea sa se risipeasca foarte repede. Viitoarea cercetatoare de renume mondial urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal, iar familia ei paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti.  
La numai 16 ani visa sa devina pilot si a zburat pe un aparat mic, tip Bristol - Coanda.  Insa abandoneaza curand acest vis pentru medicina.

A facut greva foamei

Dorinta tinerei de a deveni doctor nu este insa pe placum mamei sale. Impotrivirea acesteia nu o face insa sa dea inapoi. In fata opozitiei mamei de a deveni medic tanata decide sa faca greva foamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

Primul razboi mondial, o gaseste pe tanara ingrijind soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de reputatul neurolog Gheorghe Marinescu. In 1922, Ana Aslan isi finalizeaza studiile la Facultatea de Medicina si este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu. Acsta este cel care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Vitamina H3 ( Gerovital) - Elixirul tineretii

Povestea Gerovitalului incepe la mijlocul secolului XX. Ana Aslan, pe atunci in varsta de 52 de ani, preda la Facultatea de Medicina din Timisoara si era preocupata de studierea procainei, un cunoscut anestezic local.  Aceasta a observat ca substanta pe care o studia avea un rol important in procesul de incetinire al mecanismelelor de imbatranire la nivel molecular si geriatric si a gasit compozitia care sa valorifice efectele acesteia asupra frumusetii.

Existau deja insemnari care evidentiasera cateva efecte surprinza toare: uneori, durerile articulare cedau, parul alb se recolora, iar calitatea tegumentului se imbunatatea cu privire la aceasta substanta. Erau insa doar observatii disparate, venite in special din partea chirurgilor. Ana Aslan avea sa puna totutul cap la cap.

Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.  Astfel, intre anii 1946 si 1956, dupa numeroase cercetari clinice si experimentale  prepara vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari. 

Conceptul Gerovital H3 a fost introdus pentru prima data in 1957, la Verona, in Italia, cu ocazia Congresului International de Gerontologie. Cu toate aceastea, a fost destul de greu pentru comunitatea stiintifica sa accepte inovatia. Ideea ca un banal anestezic folosit in special in tratarea durerilor dentare continea secretul tineretii vesnice era greu de digerat. Ana Aslan nu s-a dat insa batuta- pentru a inlatura orice dubiu Ana Aslan se angajeaza intr-o munca tintanica- realizeaza unul dintre cele mai ample studii facute pana atunci in medicina- pentru mai bine de  doi ani, observa efectele Gervitalului asupra  unui esantion de 15.000 de persoane cu varste cuprinse intre 38 si 62 de ani. 400 de medici si 154 de clinici au luat parte la experimentul care avea sa ateste valabilitatea teoriei emise de cercetatoarea romanca.

In 1960 Prof. Ana Aslan incepe experimentarea unui nou produs care contine, pe langa procaina, si un factor activator si antiaterogen - Aslavital.

A condus primul institut de geriatrie

In anul 1952, este infiintat primul institut de geriatrie din lume. Inca de la infiintare si pana in anul 1988 institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, avand ca obiect de activitate : asistenta medicala geriatrica, cercetarea si gerontologia sociala.

Invidiata de Elena Ceausescu

Reusitele extraordinare si faima Anei Aslan au atras insa antipatia Elenei Ceausescu, invidioasa pe titlul de academician al cercetatoarei. Au avut de suferit atat ea cat si institutul pe care il conducea. Dat exemplu tarilor occidentale in 1964 cand presedintele OMS l-a propus ca model de institut de geriatrie tarilor dezvoltate, acesta a inceput treptat sa se degradeze. Lipsa apei calde, mancarea proasta si conditiile din ce in ce mai precare- cu care se confrunta intreaga Romanie- au afectat si imaginea institutului.

A murit dupa ce s-a judecat 7 ani cu statul roman

Indrazneala de a se opune unor directive politice si refuzul de a percepe taxa de spitalizare de la batranii saraci o costa pe Ana Aslan scump. Colegiul de partid i-a cerut sa plateasca 1,5 milioane de lei, bani care reprezentau contravaloarea unor taxe de spitalizare pe care ea refuzare sa le perceapa batranilor napastuiti. Dupa sapte ani de hartuieli in justitie, este declarata nevionvata, cu numai cinci luni inainte sa moara. In acel moment, metoda de tratament brevetata de Ana Aslan aducea anual peste 17 milioane de dolari statului roman.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 apr