Invata sa faci alegerile potrivite penntru sanatatea ta.
Cirese
Aceste fructe sunt o sursa bogata de nutrienti si au un aport caloric scazut, iar asta le face gstarea potrivita pentru a-ti proteja silueta de kilogramele in plus. Dar pe langa acest beneficiu, ciresele au in compozitia lor substante care combat cancerul si reduc inflamatiile. Mai mult, studiile arata ca acidul elagic si quercetin stopeaza dezvoltarea tumorilor si distrug celulele canceroase.
Antocianinei se gaseste de asemenea in cirese si se pare ca poate combate guta, o forma de artrita prin reducerea nivelului de acid uric in sange. De asemenea, aceasta substanta reduce riscul de cancer de colon si un consum regulat de cirese poate scade riscul de afectiuni de inima.
Fasole
Acest aliment este considerat a fi unul miraculos. Poate reduce colesterolul, regleaza nivelul de glucoza din sange, stimuleaza digestia si protejeaza impotriva cancerului.
In alimentatia ta se regasesc frecvent cerealele integrale, carnea si fructele pentru ca sunt o sursa de proteine, fibre si antioxidati, dar fasolea contine toate aceste ingrediente cheie la un loc.
Fitochimicalele care se gasesc in fasole protejeaza celulele de activitatea canceroasa si impiedica inmultirea celulelor canceroase, incetinind astfel dezvoltarea tumoarei. Un studiu realizat de Universitatea Harvard arata ca femeile care obisnuiesc sa consume fasole de doua ori pe saptamana aveau un risc de a dezvolta cancer la san cu 24% mai scazut. Alte studii de specialitate leaga proprietatile acestui aliment de reducerea riscului de diabet, afectiuni de inima, presiune arteriala scazuta si cancer de colon sau la san.
Fasolea este in top 4 al alimentelor cele mai bogate in atioxidanti si este valabil pentru toate tipurile de fasole. Este si o sursa de proteine si fier, iar aminoacidul triptofan care se gaseste in fasole regleaza apetitul si imbunatateste starea emotionala.
Kiwi
Acest fruct este o sursa bogata de vitamina C, contine mai multe fibre decat merele si mai mult potasiu decat bananele. Mineralele, vitaminele si fitonutrientii care se gasesc in kiwi fac ca acest fruct sa aiba proprietati eficiente in reducerea riscului de afectiuni de inima, cancer si afectiuni respiratorii. Consuma un fruct sau doua in fiecare zi pentru a stimula circulatia sangelui si a impiedica formarea de cheaguri de sange, pentru a reduce colesterolul si tensiunea arteriala.
Numeroase studii arata ca acest fruct nu doar ca reduce deteriorarea ADN-ului,, dar stimuleaza auto-repararea celulara.
Nasturel
Aceasta planta este bogata in nutrienti si are aproape 0 calorii. Consumat zilnic, nasturelul are mai multa vitamina C decat portocala si mai mult fier decat spanacul. Contine vitamina A si K si antioxidanti, precum carotenoizi si fitochimicale de protectie.
Nutrientii care se gasesc in nasturel protejeaza impotriva cancerului si a degenerarii maculare, intareste sistemul imunitar si imbunatateste sanatatea oaselor. Fierul ajuta la buna circulatie a oxigenului prin tesut pentru obtinerea de energie. Fitochimicalele de protectie combat cancerul. Distrug celulele canceroase si protejeaza celulele sanatoase de agentii cancerigeni. De asemenea, fitochimicalele scad riscul de cancer de plamani.
Ceapa
Poate ca aceasta leguma a dobandit o reputatie proasta din cauza efectului pe care il are asupra respiratiei, dar beneficiile asupra sanatatii sunt suficiente incat sa combata acest detaliu insignifiant.
Ceapa contine enzime care combat cancerul, iar un consum zilnic scade riscul de cancer de prostata sau de esofag si reduce mortalitatea cauzata de bolile coronariene. Totodata, scade nivelul de colesterol si reduce tensiunea arteriala, in timp ce peptidele din ceapa impiedica pierderea de calciu si alte minerale, doi factori care duc la deteriorare sistemului osos.
Ceapa mai contine si antioxidanti. Contine quercetina, un antihistaminic natural care combate inflamatiile si ajuta la ameliorarea simptomelor pentru alergie sau febra. Acest antihistaminic impreuna cu vitamina combat raceala si gripa.
Morcovi
Sunt o sursa bogata de antioxidanti, precum caretonoizi, care se considera a reduce riscul de cancer la san in perioada pre-menopauza, dar si d ecel de prostata, colon, de esofag sau cancerul de vezica urinara.
O alimentatie saraca in caretonoizi este asociata cu aparitia unor boli cronice, precum afectiuni de inima si diferite tipuri de cancer. Studiile arata ca doar un morcov consumat zilnic poate fi suficient pentru a reduce riscul de cancer de plamani cu 50% si, in acelasi timp, scade riscul de cancer ovarian sau rinichi.
Morcovii contin calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fibre, vitamina C si vitamina A. Alfacarotenul din morcovi este dovedit ca inhiba cresterea tumorii, in timp ce luteina si zeaxantina stimuleaza sanatatea ochilor si previn degenerarea maculara si cataracta.
Varza
Este o sursa bogata de vitamina K si C. Un consum zilnic este suficient pentru a-ti oferi 90% din aportul necesar de vitamina K, 50% din cel de vitmina C si iti mai ofera si fibre, vitamina B6 si cu 11% mai multa vitamina C decat portocalele. Pe langa toate acestea si un aport caloric insignifiant.
Varza contine si un antioxidant care protejeza impotriva radicalilor liberi si stimuleaza enzimele responsabile cu eliminarea agentilor cancerigeni din organism. Studiile vin si sustin eficienta legumelor crucifere in combaterea cancerului mai mult decat a oricaror alte legume.
Un consum de varza reduce inflamatiile, intareste oasele si stimuleaza santatea gastrointestinala. Ofera de asemenea beneficii cardiovasculare stopand formarea de plagi in vasele de sange.