Desi suntem in luna februarie, iarna abia acum si-a intrat pe deplin in drepturi. Ninsorile abundente si temperaturile scazute ne-au dat mari batai de cap in ultimele saptamani. Asa ca este de asteptat sa ne confruntam in curand si cu un val de raceala si gripa.
Iata 8 mituri pe care le urmam cu sfintenie in sezonul rece, dar oare cate sunt adevarate?
Poti raci daca stai prea mult timp in temperaturi scazute
Mai mult ca sigur iti amintesti cand mama ta iti spunea in mod constant sa nu stai prea mult timp iarna afara pentru ca racesti. Dar nu este decat un mit. Statul in temperaturi scazute sau iesitul afara cu parul ud nu inseamna ca vei raci. De fapt, temperaturile ridicate chiar te pot proteja de raceala. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri sau bacterii care se raspandesc tocmai stand intr-un spatiu inchis si intrand in contact cu persoane contagioase.
Cea mai mare cantitate de caldura se pierde prin cap, asa ca trebuie sa porti caciula
Am auzit cu totii de acest mit. In copilarie parintii nu ne lasau sa iesim din casa fara caciula. Dar sigur ca este vorba decat de un mit. Caldura se pierde intr-adevar prin orice parte a corpului neacoperita, dar nepurtatul caciulii nu este un risc ridicat.
Alergiile nu se dezvolta in timpul iernii
Pentru persoanele care sunt alergice la polen putem spune ca poate fi adevarat. Dar in cazul persoanelor care sunt alergice la praf vestea nu este atat de buna. Praful nu este o problema doar in timpul verii sau toamna, ci si iarna. Iar cum in acesta perioada petreci tot mai mult timp in spatii inchise, atunci alergia poate fi serios agravata.
Supa calda te scapa de raceala
Supa de pui, in special, este considerata a fi un adevarat remediu in tratarea racelilor. Si acest mit se dovedeste a fi adevarat. Supa de pui are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar stimuland celulele albe sa lupte inpotriva virusurilor si iti va da o stare de bine. Consumul de lichide calde, precum ceai sau supe reduce simptomele de raceala sau gripa, eliberand sinusurile si ameliorand durerile de gat.
Trateaza raceala cu antibiotice
Multe persoane cred ca raceala este cauzata de bacterii si atunci recurg la administrarea de antibiotice pentru tratare. Insa, raceala este cauzata de virusuri, iar antibioticele nu sunt eficente impotriva acestora. Mai mult, administrarea in exces de antibiotice face ca virusul sa devina imun la tratamente.
Nu trebuie sa folosesti lotiune solara
Razele ultraviolete sunt periculoase indiferent de anotimp. Asa ca, chiar si iarna, nu trebuie sa renunti la crema solara. Tenul nostru este constant in pericol, asa ca nu iesi niciodata din casa fara a aplica o crema cu SPF 30.
Nu ar trebui sa faci exercitii fizice afara
Vara obisnuiesti sa mergi regulat in parc si sa alergi cu prietenele. Dar acum, pe vremea rece, parca nu iti mai vine sa iesi afara si sa alergi, plus ca te gandesti ca nu este bine pentru sanatatea ta. Insa, temperaturile scazute nu ar trebui sa te ingrijoreze, nu iti afecteaza sanatatea daca vrei sa alergi sau sa faci diverse exercitii. Trebuie doar sa te asiguri si sa iti faci o incalzire corespunzatoare inainte.
Trebuie sa dormi mai mult
Ziua este mai scurta, soarele abia se mai arata, este normal sa resimti o stare de moleseala si sa vrei sa dormi mai mult sau pur si simplu sa lenevesti in pat. Dar corpul nostru nu are nevoie de mai multe ore de somn in aceasta perioada. Poate ca lumina redusa iti da o senzatie de somnolenta, dar asta nu inseamna ca trebuie sa petreci prea mult timp in pat.
Cum sa te protejezi de raceala
- Cea mai eficienta metoda de a te proteja de o posibila raceala este sa te speli des pe maini. Evita sa aduci mana la gura sau ochi dupa ce ai pus mana pe obiecte care sunt de regula atinse de multe persoane.
- Foloseste intotdeauna un servetel atunci cand stranuti. Dupa, arunca servetelul folosit la cos.
- Dezinfecteaza constant obiectele pe care le imparti cu alte persoane.