Sezonul rece impune anumite schimbari la care organismul nostru trebuie sa se adapteze, schimbari precum aerul rece si ziua mai scurta iti pot influenta sanatatea. Umiditatea scazuta duce la dureri de gat, piele uscata si constipatie. Iar alimentele picante nu fac decat sa inrautateasca, asa ca acorda o mare atentie regimului alimentar in aceasta perioada.
Raceala si gripa
Ploaia, vantul, variatiile de umiditate, sunt factori care contribuie la slabirea sistemului imunitar, ceea ce face mai usor de a contacta o posibila raceala sau gripa. Chiar daca raceala nu este periculoasa, trebuie sa ii dai atentie. Mergi la medic, prin tratarea racelii poti evita o infectie ulterioara. Printre simptomele resimtite se numara: tuse, nas infundat, ochi obositi, febra usoara.
Pentru a te proteja de raceala treci la articole vestimentare groase, care sa iti tina caldura, incearca sa iti petreci cat mai mult timp in interior. In ceea ce priveste alimentatia, consuma multe fructe si multe lichide.
Raceala este varianta usoara a gripei, care se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Din fericire, daca in cazul racelii nu exista un vaccin pentru ca poate fi cauzata de mai multe virusuri, in caz de gripa exista vaccinarea anuala care previne infectiile. Simptomele de gripa sunt: dureri de cap, febra, frisoane, dureri musculare, oboseala.
Bronsita si astmul bronsic
Sezonul rece este perioada anului in care astmul alergic recidiveaza. Pentru a tine astmul cat mai departe, petrece cat mai putin timp in spatii inchise pentru ca esti expus continuu la alergenii de interior. de asemenea.
Bronsita este o afectiune specifica sezonului rece, apare toamna si iarna, aerul rece ducand la congestionarea mucoasei respiratorii, ceea ce favorizeaza inmultirea bacteriilor si virusurilor. Bronsita se manifesta prin tuse urmata de expectoratie mucoasa. Pacientilor le este recomandat sa pastreze in camera o temperatura de 20 de grade celsius, sa mentina aerul aerisit si o umezeala echilibrata. Medicatia consta in administrarea de paracetamol si aspirina, iar alimentatia adoptata trebuie sa contina lichide, fructe si legume.
Scapa de alergii: 5 remedii naturiste
10 alimente care tin raceala la distanta
Spune-mi ce zodie esti ca sa iti spun cum reactionezi cand racesti
Ulcer gastric - ulcer duodenal
O alta afectiune comuna in aceasta perioada este ulcerul gastric care poate fi cauzat de fumat, consumul de alcool, stres, infectii bacteriale si o alimentatie nepotrivita. Persoanele care sufera de o astfel de afectiune se confrunta cu apetit scazut, stari de voma si dureri. Durerile se resimt imediat dupa masa, in timp ce in cazul ulcerulului duodenal, la cateva ore dupa. Daca te confrunti cu asemenea dureri, trebuie se mergi la medic.
Este recomandat sa consumi supe si terciuri. Terciul poate fi facut din fulgi de ovaz cu lapte sau apa, si poti adauga putin zahar. Supele trebuie sa fie cu legume, morcovi, cartofi sau brocoli. Fructele recomandate sunt banalele.
Insuficienta cardiaca
Insuficienta cardiaca este un adevarat pericol in acest sezon pentru cei care sufera de inima. Inima trebuie sa se adapteze climatului schimbator si asta se rasfrange asupra sistemului cardio-respirator. Medicatia este necesara dar totodata poti profita de activitatile uzuale pentru a aduce o imbunatatire. Este recomandat sa iesi zilnic pentru o plimbare de cel mult 40 de minute.
Boli reumatice
Artrita este o afectiune frecventa in aceasta perioada, iar aerul rece duce la o usoara sensibilitate la nivelul incheieturilor. Baile fierbinti, acupunctura si evitarea expunerii indelungate la temperaturile scazute, sunt masuri eficiente care te ajuta sa reduci simptomele. De asemenea, asigura-ti un aport de vitamina B si calciu, poti lua si suplimente in acest scop si exercitiile care sa amelioreaza durerile pot fi de mare ajutor.
Exercitii pentru spate - Scapa usor de dureri