Cand vine vorba de sanatatea sexuala, multe femei se pot gasi intr-o oarecare necunostinta de cauza. Medicul ginecolog ar trebui sa fie persoana cu care o femeie poate vorbi deschis despre orice problema o framanta in ceea ce priveste sanatatea ei sexuala. Sunt insa si persoane care se confrunta cu o senzatie de timiditate atunci cand se afla in fata medicului si nu reusesc sa vorbeasca deschis despre anumite probleme.
O viata sexuala activa si implinita poate avea numeroase beneficii care nu doar ca ne aduc placere, dar ne influenteaza pozitiv si sanatatea. Insa aceasta "implinire" tine cont de numerosi factori si chiar si o simpla infectie urinara poate fi suficienta pentru a-ti disntruge viata sexuala.
Uneori, in timpul sexului, resimt dureri acute in partea de jos a abdomenului
Nu este cazul sa iti faci griji. Inainte de ovulatie, ovarele sunt mai sensibile si un contact sexual duce la aparitia acestei dureri. Un astfel de simptom poate fi intalnit si in cazul afectiunii mittelschmerz de care multe femei pot suferi si care presupune resimtirea unei dureri abdominale in preajma perioadei de ovulatie.
Una dintre cele mai comune cauze ale acestei probleme este de asemenea si un vagin uscat. Este recomandat sa te asiguri ca esti excitata inainte de penetrare sau tu si partenerul tau sa incercati un lubrifiant pe baza de apa. Prezervativele pe care le folositi pot fi de asemenea o cauza. Poti fi alergica la latex sau spermicid. Daca in ciuda acestor schimbari tot nu resimti o imbunatatire, mergi la medic, poate fi vorba de o infectie.
Daca te confrunti cu o astfel de durere de mai multe ori intr-o luna, atunci adreseaza-te medicului ginecolog, poate fi vorba despre o afectiune mai grava precum endometrioza, o afectiune ginecologica care este adesea diagnosticata gresit si se numara in topul trei al afectiunilor care pot duce la infertilitate. Descoperita la timp, aceasta afectiune poate fi tratata.
Ma confrunt cu un miros neplacut si uneori chiar resimt usoare intepaturi. Fac dusuri frecvente si cu toate acestea nu pot scapa de aceste senzatii.
Multe femei se pot confrunta cu aceasta problema si nu ar trebui sa resimti o stare de jena, pentru ca este o problema comuna. Cauza care poate duce la aceste simptome este scaderea nivelului de pH al vaginului. In mod normal, nivelul aciditatii naturale a vaginului trebuie pastrata intre 3,8 si 4,5. Contactul sexual, menstruatia, contraceptivele, toate pot contribui la dezechilibrul florei vaginale si in acest caz este necesara o igiena corespunzatoare a zonei intime si pot fi de un real ajutor sapunurile pentru zona intima care indeparteaza disconfortul si mentin un nivel sanatos al pH-ului vaginal. In cazul in care aceste probleme nu dispar, atunci poate fi vorba de o infectie si este necesar sa te adresezi medicului pentru un consult detaliat.
Infectiile vaginale sunt frecvente si nu imi pot da seama de ce.
Infectiile vaginale nu sunt o necunoscuta si aproape toate femeile se confrunta cu aceasta problema cel putin o data in viata. Daca te confrunti in mod frecvent cu infectiile vaginale atunci trebuie sa fii atenta la tot ceea ce faci pentru ca sunt numeroase cauzele posibile care pot duce la aparitia acestei infectii. De la felul in care te speli, ce produse de igiena intima folosesti, ce absorbante, pana la lenjeria pe care o porti si medicamentele pe care le iei, toate acestea pot contribui la aparitia infectiei.
Mai mult de trei infectii intr-un an necesita un consult atent al medicului ginecolog si ar trebui facuta o urocultura, in urma careia ar trebui sa reiasa daca nu cumva aceste simptome indica de fapt vaginoza bacteriana. Aplicand tratamentul corect si respectarea lui, infectia dispare rapid.
Daca fac sex in timp ce sunt la menstruatie, are vreo urmare?
Daca ai orgasm, atunci menstruatia ar putea sa fie mai scurta. La inceputul menstruatiei, apar contractiile care ajuta la eliminarea de sange si bucati din captuseala uterului. Iar un orgasm presupune de asemenea o contractie, care este insa mult mai puternica asa ca si menstruatia poate fi mai abundenta imediat dupa aceea si astfel sa se incheie mai repede decat s-ar fi intamplat in mod normal.
Este normal sa am sangerari?
Aceste pete de sange nu sunt normale si trebuie sa te adresezi medicului ginecolog. Nu trebuie sa te sperii, insa nu trebuie sa le gasesti tu care este explicatia. Cauzele pot fi variate, precum simptome adverse ale contraceptiei, o dereglare hormonala, o infectie, cancer sau alte afectiuni ovariene. Dar numai medicul ginecolog poate pune diagnosticul corect.
Ce pot face pentru a scapa de simptomele inconfortabile ale infectiei urinare si ce masuri pot lua pentru a le preveni?
Daca te confrunti cu simptome precum urinat frecvent, dureri abdominale inferioare, simptomele cele mai frecvente pentru o infectie urinara. Pentru prevenire trebuie sa bei cat mai multe lichide. Un consum de lichide ridicat inlatura bacteria si nu ii permite sa se ataseze de peretele vezicii urinare. De asemenea, poarta lenjerie intima de bumbac, urineaza dupa fiecare contact sexual si intotdeauna, in urma urinarii, sterge-te dinspre fara inspre spate. In cazul unei infectii, adreseaza-te medicului care cel mai probabil iti va recomandat un tratament pe baza de antibiotice.
Este posibil ca partenerul meu sa fi contactat de la mine infectie urinara?
Doar femeile sunt predispuse la contactarea unei infectii urinare in urma sexului. Asta pentru ca uretra la femeie este mai scurta si se gaseste in apropierea vaginului, iar in timpul actului sexual bacteriile pot ajunge cu usurinta in tractul urinar, ceea ce duce in final la aparitia unei infectii urinare. In cazul barbatilor, cel mai probabil aceast infectie a fost cauzata de o functionare neregulata a uretrei si este recomandat sa se adreseze medicului.
Se poate face sex cu o seara inainte de testul Papanicolau?
In mod normal este mai bine sa nu faci sex daca urmeaza ca a doua zi sa faci testul Papanicolau pentru ca poate duce la aparitia unor abraziuni pe cervix si acest lucru poate afecta calitatea probelor recoltate. Insa, daca se intampla si faci sex nu ar trebui sa anulezi testul. Ar trebui doar sa iti informezi medicul pentru ca sa recolteze probele cu atentie.