In timp ce tot mai multe studii arata ca disfunctia sexuala este o problema comuna, in jur de 43% dintre femei si 31% dintre barbati o prezinta, ramane in continuare un subiect discutat cu o mare ezitare. Din fericire, o mare parte a cazurilor sunt tratabile, de aceea este important sa vorbesti cu medicul ginecolog despre orice preocupare.
Cauze
Disfunctia sexuala poate fi conditionata de o problema atat de ordin psihologic cat si fizica.
Probleme fizice
Multe dintre problemele fizice si medicale pot duce la o disfunctie sexuala. Afectiunile frecvente care pot avea acest efect sunt: diabetul, bolile de inima, dezechilibrul hormonal, bolile cronice precum insuficienta renala. De asemenea, urmarea unui tratament poate avea acelasi rezultat, in special in cazul administrarii antidepresivelor, care afecteaza dorinta sexuala.
Probleme de ordin psihologic
Stresul la lucru sau starile de anxietate afecteaza performanta sexuala.
Pierdut apetit sexual
Cum actioneaza - Principalele manifestari
- Inhibarea dorintei sexuale
Persoanele afectate resimt un interes si o dorinta sexuala tot mai scazuta, chiar absenta. Printre factorii principali se numara schimbarile hormonale, problemele de sanatate, tratamentele urmate, depresia, stresul, sarcina si oboseala. De asemenea rutina si plictiseala in care multe cupluri risca sa cada contribuie serios la pierderea interesului pentru sex.
- Lipsa orgasmului (anorgasmia)
Absenta orgasmului poate fi cauzat de inhibitiile fiecareia, lipsa experientei si factori psihologici precum sentimentul de vina, starea de anxietate, sau poate o trauma anterioara. Iar stimulearea insuficienta, anumite medicamente si afectiunile cronice amplifica problema.
Solutii pentru anorgasmie
- Act sexual insotit de dureri
Durerile resimtite in timpul actului sexual pot fi cauzate de factori precum endometrioza, o afectiune ginecologica caracterizata prin dezvoltarea de tesut endometrial exterior, care in mod normal captuseste cavitatea uterina. Chisturile ovariene, vaginita, lubrifierea redusa sau o boala cu transmitere sexuala, sunt celelalte cauze posibile. Vaginismul este o afectiune caracterizata prin spamul involuntar al muschilor din jurul vaginului. Este frecvent intalnita la femeile ce se tem ca penetrarea ar putea fi dureroasa, este determinata si de o trauma anterioara, o experienta dureroasa sau poate surveni dintr-o fobie sexuala.
Poate fi disfunctia sexuala tratata?
De ce femeia nu atinge orgasmul
Poate fi disfunctia sexuala tratata?
Succesul tratamentului pentru disfunctia sexuala este conditionat de cauza problemei. Cele determinate de stres, teama sau anxietate pot fi tratate cu succes prin consiliere si in special, imbunatatirea comunicarii dintre cei doi parteneri.
Cum influenteaza nivelul hormonal disfunctia sexuala
Hormonii joaca un rol esential in reglarea functiilor sexuale, iar dezechilibrul cauzat de imbatranire sau menopauza, duce la aparitia unor schimbari in viata sexuala, printre care o lubrifiere redusa si sensibilitatea scazuta la nivelul organelor genitale. Iar nivelul scazut de hormon masculin, testosteronul, contribuie de asemenea la declinul excitarii sexuale, senzatia genitala si orgasm.
Cum influenteaza histerectomia disfunctia sexuala
Multe femei care au trecut printr-o interventie de indepartare a uterului resimt anumite schimbari in viata sexuala. Cele mai multe se plang de lipsa dorintei si o redusa lubrifiere si senzatie genitala. Aceste probleme sunt explicate prin schimbarile hormonale care au loc dupa indepartarea uterului, iar in timpul operatiei anumiti nervi si unele vase de sange esentiale pentru functia sexuala pot fi distruse.
Cum influenteaza menopauza
Nivelul scazut de estrogen cazuat de insatalarea menopauzei poate duce la modificari din punct de vedere sexual. Schimbarile emotionale frecvente in timpul menopauzei se pot adauga la lipsa interesului pentru sex sau impsibilitatea de a fi excitata. Un tratament hormonal sau o lubrifiere vaginala poate imbunatati aceasta problema.